Máte
otázku?

Darovanie podielu na nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Darovanie podielu na nehnuteľnosti

Dobrý deň, chcem sa informovať ohľadne vkladu do katastra. Vlastním podiel na nehnuteľnosti 1/16 a žijem tu s priateľkou už viac ako 10 rokov. Mám tu trvalý pobyt. Ostatní podieloví spoluvlastníci nevyužili moje ponúkané predkupné právo a za energie platíme spoločne so svojou priateľkou. Je možné spraviť zápis do katastra tak, aby sa aj moja partnerka stala spoluvlastníčkou 1/16 podielu, hoci nie sme manželia? Aké dokumenty by sme k tomu potrebovali? Ďakujem. J.

Odpoveď: Darovanie podielu na nehnuteľnosti

Dobrý deň, ak ste ostatným podiel.  spoluvlastíkom zaslali písomne ponuku na predaj Vášho podielu a predkupné právo nevyužili v zmysle ust. Obč. zákonníka, potom je právne možné, aby ste časť svojho podielu na nehnuteľnosti darovali svojej priateľke. K tomuto je potrebné, aby ste spísali darovaciu zmluvu.

V otázke uvádzate, že máte podiel na nehnuteľnosti o veľkosti spoluvlastníckeho podielu len v pomere /1/16 k celku, čo je pomerne málo.

Odporúčam v tomto smere kontaktovať advokáta ohľadom vyporiadania - odkúpenia ostatných podielov, keďže ak užívate celú nehnuteľnosti, ostatní podiel. spoluvlastníci od Vás môžu žiadať uhradiť náhradu za užívanie ich podielu a to podpísaním nájomnej zmluvy. Je samozrejmé, že so spísaním darovacej zmluvy kontaktujte advokáta.

Trápi vás "Darovanie podielu na nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie podielu na nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnostiach vyporiadania podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti. Je možné požiadať spoluvlastníkov o darovanie ich podielu? Ak áno, realizuje sa takáto transakcia prostredníctvom darovacej zmluvy alebo existuje iný spôsob? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovanie podielu na nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 11.04.2024)

Dobrý deň, v rámci vyporiadania podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti je možné požiadať spoluvlastníkov o darovanie podielu a realizuje sa to formou darovacej zmluvy. Je dôležité upozorniť, že pri darovaní nehnuteľnosti existujú špecifické právne požiadavky a postupy. Potrebujete zmluvu a návrh na vklad do katastra. Ak by ste s tým chceli pomôcť, dajte mi vedieť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie podielu na nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.