Máte
otázku?

Nevyplatenie mzdy trestný čin


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Nevyplatenie mzdy trestný čin

Dobrý deň, k 31.5.2017 som podala riadnu dvojmesačnú výpoveď v spoločnosti, kde som bola zamestnaná po dlhé roky. Od 8.6.2017 som evidovaná na Úrade práce a hľadám si nové zamestnanie. Mám problém v tom, že k dnešnému dňu mi nebola vyplatená mzda za mesiac 5/2017, neboli mi doručené výstupné papiere a ani mi nebola preplatená nevyčerpaná dovolenka. To napriek tomu, že aj v máji som chodila pravidelne do práce, dokonca som mala aj nadčasy. Výplatný termín podľa pracovnej zmluvy bol 20.6.2017. Po nedoručení výplatnej pásky a výstupných dokumentov a nepripísaní mzdy na účet som niekoľkokrát volala zamestnávateľovi, ale nezdvihol telefón. Poslala som mu e-mail, v ktorom žiadam o vysvetlenie, ale nedostala som žiadnu odpoveď. Dňa 21.6.2017 som mu poslala predžalobnú výzvu, ktorú už prevzal - stopovanie zásielky som vykonala cez internet. V doporučenej pošte som mala v lehote 5 dní na prevzatie pošty. Odpoveď zatiaľ žiadna. Kedy, akým spôsobom a kde mám podať trestné oznámenie na bývalého zamestnávateľa? A o akú právnu službu môžem požiadať právnika? Potrebovala by som aj kontakt na právnika, ktorý je ochotný zaoberať sa mojím prípadom. Ešte na doplnenie: z dôveryhodných zdrojov viem, že bývalé kolegyne mali májovú mzdu pripísanú na účet už okolo 14.6.2017. Ďakujem.

Odpoveď: Nevyplatenie mzdy trestný čin

Dobrý deň, nevyplatenie mzdy môže byť trestným činom.

Skúste teda podať trestné oznámenie v mieste sídla zamestnávateľa. Zoberte si so sebou aj pracovnú zmluvu a výplatné pásky.

Postup je obyčajný taký, že polícia si zavolá konateľa spoločnosti a bude ho žiadať o vysvetlenie. Následne dôjde k vyplateniu mzdy.

Niekedy sa stáva, že zamestnávateľ mzdu nedoplatí a vtedy bude potrebné, aby ste to riešili žalobou na súde.

Trápi vás "Nevyplatenie mzdy trestný čin" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevyplatenie mzdy trestný čin" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.