Máte
otázku?

Práce bez zmluvy - nevyplatenie mzdy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Práce bez zmluvy - nevyplatenie mzdy

Dobrý deň, dňa 01.03.2016 som nastúpil do nejmenovanej firmy. Pracovnú zmluvu mi sľúbili, avšak ani po mesiaci a pol som ju nedostal. Neviem ani, či ma nahlásili v zdravotnej a sociálnej poisťovni. Výplatný deň bol stanovený na 15. deň nasledujúceho mesiaca. Napriek každodenným urgenciám som však svoju výplatu dodnes nedostal. Existuje nejaká možnosť, ako si vymáhať mzdu, keď vlastne nemám uzavretú pracovnú zmluvu? Hoci nejde o veľkú sumu, pre mňa ako pre študenta je to pomerne významná čiastka.

Odpoveď: Práce bez zmluvy - nevyplatenie mzdy

Dobrý deň,

zákonník práce síce vyžaduje písomnú formu pracovnej zmluvy avšak nedodržanie písomnej formy nesankcionuje neplatnosťou. Inak povedané, aj ústna pracovná zmluva je platná. Vzniká Vám teda nárok na odmenu za odpracovanú prácu. Ak vám zamestnávateľ do dnes nevyplatil mzdu a ignoruje Vaše výzvy odporúčam vymáhať mzdu prostredníctvom súdu. Rovnako môžete podať trestné oznámenie za trestný čin nevyplatenia mzdy alebo odstupného.

Trápi vás "Práce bez zmluvy - nevyplatenie mzdy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Práce bez zmluvy - nevyplatenie mzdy (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj bývalý zamestnávateľ mi nevyplatil mzdu v súlade s našou dohodou. Mala som zmluvu na skrátený pracovný úväzok, ale pracovala som i 10 hodín denne. Na výplatnej páske bola uvedená suma podľa pracovného klubu a rozdiel mi bol doplácaný podľa odpracovaných hodín. Toto však trvalo len do určitej doby. Keď som od neho začala požadovať doplatenie rozdielu, vymýšľal neustále výhovorky, až som z tohto dôvodu odišla. Chcela by som sa spýtať, či môžem na neho podať trestné oznámenie za nevyplatenie mzdy. Mám dostatočné doklady – napríklad evidenciu, ktorá zaznamenáva denné tržby v hotovosti, platby kartou, výdaje pri dodávkach tovaru, evidenciu načerpaných súdov, záznamy o prihláseniach do pokladničného systému a do alarmového systému. Existuje šanca, že by som svoje peniaze mohla získať späť? Ďakujem Vám veľmi pekne za pomoc.

Odpoveď: Práce bez zmluvy - nevyplatenie mzdy

(odpoveď odoslaná: 29.02.2024)

Dobrý deň,
ak chcete, aby Vám zamestnávateľ doplatil určtié peniaze, tak trestné oznámenie Vám nepomôže. Zároveň, ak tú časť, čo Vám nevyplatil, ste nemali na výplatnej páske. 

Zamestnávateľ je Vám povinný oficiálne vyplatiť mzdu vo výške, akú máte dohodnutú v pracovnej zmluve. To, čo nie je na papiery, akoby nebolo.

Údaje, ktorými disponujete, a ktoré uvádzate, nezodpovedajú otázku, koľko hodín ste v ten deň odpracovali a ani to neodôvodňuje skutočnosť, že Vám mal zamestnávateľ vyplatiť viac ako je Vaša oficiálna mzda, ktorú máte uvedenú vo Vašej pracovnej zmluve.  

Na základe uvedeného, by sme Vám odporučili namiesto podania trestného oznámenia, sa snažiť dohodnúť so zamestnávateľom, aby Vám vyplatil, čo ste mali dohodnuté. A trestným oznámením, mu môžete akurát tak pohroziť. 

Podľa § 214 ods. 1 Trestného zákona, "Kto ako štatutárny orgán právnickej osoby alebo fyzická osoba, ktorá je zamestnávateľom, alebo ich prokurista nevyplatí svojmu zamestnancovi mzdu, plat alebo inú odmenu za prácu, náhradu mzdy alebo odstupné, na ktorých vyplatenie má zamestnanec nárok, v deň ich splatnosti, hoci v tento deň mal peňažné prostriedky na ich výplatu, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie činnosti právnickej osoby alebo činnosti zamestnávateľa, ktorý je fyzickou osobou, alebo vykoná opatrenia smerujúce k zmareniu vyplatenia týchto peňažných prostriedkov, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky." 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práce bez zmluvy - nevyplatenie mzdy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.