Máte
otázku?

Nevyplatená výplata od zamestnávateľa - splátkový kalendár?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Nevyplatená výplata od zamestnávateľa - splátkový kalendár?

Dobrý deň, od júna 2021 do mája 2023 som pracoval ako študent-brigádnik vo firme v Košiciach. Dohoda prestala platiť 26. mája 2023 po úspešnej absolvovaní štátnej skúšky. Rozhodol som sa s danou firmou nepodpísať žiadnu ďalšiu zmluvu, o čom som informoval zamestnávateľa. Avšak od bývalého zamestnávateľa som doteraz nedostal vyplatenú výplatu za marec 2023, ktorá mala byť podľa dohody vyplatená do 15. dňa nasledujúceho mesiaca, teda v apríli tohto roku. Dňa 19. mája mi pri našom rozhovore zamestnávateľ povedal, že mi daná výplata bude vyplatená. Včera mi prišiel od zamestnávateľa email, v ktorom mi ponúka splátkový kalendár na tri splátky, od 15. júla 2023 do 15. septembra 2023. Vzhľadom na už dlhodobé oneskorenie danej výplaty o takéto riešenie nemám záujem a chcel by som ju dostať čo najskôr v plnej sume. Zároveň mám informácie od iných bývalých zamestnancov, ktorí sa na splátkovom kalendári dohodli, že splátky neboli zo strany zamestnávateľa dodržiavané. Z tohto dôvodu takémuto riešeniu nemôžem veriť. Môže bývalý zamestnávateľ nejako postupovať proti mne, ak odmietnem jeho navrhnutý splátkový kalendár? Napríklad v prípade, že by táto situácia náhodou dospela až pred súd?

Odpoveď: Nevyplatená výplata od zamestnávateľa - splátkový kalendár?

Dobrý deň,
odmietnutie návrhu na splátkový kalendár, Vám nemôže nijako uškodiť ani teraz ani v súdnom konaní. Ide len o návrh, ktorý nebude z Vašej strany akceptovaný. Zamestnávateľ Vám nevyplatil Vašu odmenu za vykonanú prácu, čím porušil ustanovenie § 224 ods. 2 písm. c) Zákonníka práce a zároveň porušil aj dohodu uzatvorenú s Vami. 

Ak nesúhlasíte s navrhovaným splátkovým kalendárom, tak oznámite zamestnávateľovi, že nesúhlasíte.

Ak Vám zamestnávateľ nevyplatí Vašu mzdu, na ktorú máte nárok, tak môžete ju vymáhať súdnou cestou.

Je potrebné podať návrh na vydanie platobného rozkazu na súd príslušný podľa sídla zamestnávateľa, pričom v takomto súdnom konaní ste oslobodený od súdnych poplatkov. V tomto návrhu uvediete obdobie pracovného pomeru a predložíte dohodu, kde je uvedená výška Vašej odmeny a obdobie, ktoré zostalo nezaplatené. Zároveň uvediete Vaše číslo účtu, na ktorý žiadate Vašu odmenu vyplatiť. 

Podľa § 224 ods. 2 písm. c) Zákonníka práce, "Na základe uzatvorených dohôd podľa § 223 je zamestnávateľ povinný najmä poskytnúť zamestnancom za vykonanú prácu dohodnutú odmenu a dodržiavať ostatné dohodnuté podmienky; nároky zamestnanca alebo iné plnenia v jeho prospech nemožno dohodnúť pre zamestnanca priaznivejšie, ako sú nároky a plnenia vyplývajúce z pracovného pomeru."

Urobte to tak, že ak chce splátkový kalendár, tak nech Vám podpíše uznanie dlhu, ktoré do stiahnite zo stránky www.uznanie-dlhu.sk. Okrem toho, že je tam tzv. strata výhody splátok ak prestane splácať dlh, je tam aj rozhodcovská doložka. Nemuseli by ste to riešiť súdnou cestou ale cez rozhodcovské konanie, čím sa to vyrieši už za pár týždňov. 

Trápi vás "Nevyplatená výplata od zamestnávateľa - splátkový kalendár?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevyplatená výplata od zamestnávateľa - splátkový kalendár?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.