Máte
otázku?

Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

Má zamestnávateľ právo stiahnuť zamestnancovi prémiovú časť mzdy, ktorá predstavuje takmer polovicu výplaty, bez udania akéhokoľvek dôvodu, či už písomného alebo ústneho, a tiež nočné príplatky?

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

Dobrý deň, prémie sú súčasťou tzv. pohyblivej, doplnkovej zložky mzdy spoločne s osobným ohodnotením, výkonnostnými odmenami alebo inými príplatkami k základnej mzde. Úprava mzdových podmienok je povinnou obsahovou náležitosťou pracovnej zmluvy, preto by mala presne ustanovovať aj podmienky vyplácania prémii. Tieto doplnkové príplatky môžu byť upravené aj v internom dokumente zamestnávateľa, na ktorý môže pracovná zmluva odkazovať. Spravidla však na vyplatenie prémii nemá zamestnanec právny nárok a je vyslovene v kompetencii zamestnávateľa určiť podmienky pre priznanie alebo rozhodnúť o podmienkach ich vyplácania. Na nočné príplatky má v zmysle § 123 Zákonníka práce už zamestnanec právny nárok, a to najmenej vo výške 20% minimálnej mzdy za hodinu za každú hodinu nočnej práce. Toto mzdové zvýhodnenie však už môže byť premietnuté v obsahu Vašej pracovnej zmluvy o mzdových podmienkach. 

Trápi vás "Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, môže zamestnávateľ nevyplatiť variabilnú zložku mzdy bez udania dôvodu? Keď som sa spýtala, prečo mi nebola vyplatená variabilná zložka, dostala som odpoveď: "Pretože veľmi usilovne pracujete a ja chcem, aby ste sa viac snažili." Ďakujem.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2024)

Dobrý deň,
je potrebné sa riadiť tým, čo máte o variabilnej zložke uvedené vo Vašej pracovnej zmluve, teda za splnenia akých podmienok máte na ňu nárok. 

Slovné vyjadrenia Vášho zamestnávateľa takéhoto typu, pre Vás nie sú smerodajné. Ak by ste v práci povolili, zas by Vám povedal, že nemáte na ňu nárok lebo ste povolili.

V prípade, ak Vám zamestnávateľ nevyplatil variabilnú zložku za tento mesiac alebo aj za viac mesiacov s takýmto odôvodnením, môžete okamžite skončiť pracovný pomer podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. 

Aj keď na variabilnú zložku nie je zo zákona nárok, tak ak ju máte dohodnutú v pracovnej zmluve, a ak ste splnili všetky podmienky na jej vyplatenie, zamestnávateľ je povinný Vám ju vyplatiť. 

Podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Môže zamestnávateľ z dôvodu čerpania dovolenky v kalendárnom mesiaci (kedy mi vychádza vyšší priemer za dovolenku) krátiť výplatu variabilnej zložky mzdy, ktorá je podľa pracovnej zmluvy vypočítaná ako percento dosiahnutej marže (zisku)? Ďakujem.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 10.09.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že pri čerpaní dovolenky sa vám vypláca náhrada mzdy vo výške priemerného zárobku za konkrétne obdobie v zmysle ust. § 116 ods. 1 Zákonníka práce.Výpočet priemerného zárobku je uvedený v ust. §  134 Zákonníka práce :

"(1) Priemerný zárobok na pracovnoprávne účely (ďalej len „priemerný zárobok") zisťuje zamestnávateľ zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období. Doba práce nadčas, za ktorú bola dosiahnutá mzda za prácu nadčas zúčtovaná podľa § 121 ods. 4 poslednej vety, sa započítava do obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období, v ktorom bola dosiahnutá mzda za prácu nadčas zúčtovaná. Do zúčtovanej mzdy podľa prvej vety sa nezahŕňa mzda za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku (§ 96 ods. 3) a do obdobia odpracovaného zamestnancom sa nezahŕňa čas neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku.
(2) Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa zisťuje vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po rozhodujúcom období a používa sa počas celého štvrťroka, ak tento zákon neustanovuje inak."

Keďže v čase čerpania dovolenky sa nezúčastňujete pracovného procesu a teda na výsledkoch spoločnosti /% zo zisku/ je postup zamestnávateľa správny, že z jeho strany nedošlo k vyplateniu predmetných prémií.


Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, Môže zamestnávateľ pri čerpaní dovolenky za jeden deň stiahnuť z prémii 5 eur? Keď čerpám dovolenku na 10 dní, je to 50 eur. S pozdravom, Ján.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 17.03.2022)

Dobrý deň, nepoznáme obsahové znenie mzdového a odmeňovacieho poriadku u Vášho zamestnávateľa.

Ak vychádzame teoreticky z toho, že prémie ako nenárokovateľná zložka mzdy sú odmenou za vykonávanú prácu, teda práca bola riadne vykonávaná, potom je postup zamestnávateľa správny. Ide o to, že mzdu dostávate za vykonávanú prácu v stanovenenom pracovnom čase a v rozsahu podľa pracovnej zmluvy.

Ak podmienkou vyplatenia prémií u zamestnávateľa je to, že v  prémie sú stanovené podľa skutočne odpracovaných dní,  potom je postup zamestnávateľa správny. Za dovolenku dostávate náhradu mzdy v zmysle ust. § 116 Zákonníka práce, pričom výška sa vypočítava podľa priemrného mesačného zárobku v rozhodujúcom období.

Odporúčam oboznámiť sa s podmienkami vyplácania prémií  u zamestnávateľa, resp. pre výpočet správnosti vyplatenej mzdy kotaktovať účtovníčku zamestnávateľa.


Trápi vás "Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či má zamestnávateľ právo odobranie prémie zamestnancovi v prípade, keď bola celozávodová dovolenka. Našim prémie boli odobrané, pretože sme boli doma v období celozávodovej dovolenky.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2021)

Dobrý deň,
odpoveď sa nachádza vo Vašej pracovnej zmluve alebo kolektívnej zmluve. Na prémie nie je zákonný nárok. Ide o výhody, ktoré sú dojednané zmluvne. Zamestnávatelia si preto môžu stanoviť vlastné podmienky, kedy vzniká nárok na ich vyplatenie. Jedným z nárokov môže byť napríklad odpracovanie určitého počtu hodín za mesiac alebo vykonanie určitého počtu úkonov. Preto aj vo Vašom prípade môžu byť podmienky nastavené tak, že v prípade celozávodnej dovolenky nevzniká nárok na odmeny.


Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám základný plat a k tomu 15% ako variabilnú zložku. Môj zamestnávateľ mi krátil prémie na základe určitého paragrafu. Je tento postup správny, keďže návšteva lekára je určená zákonom?

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 21.04.2021)

Dobrý deň,

zrážky zo mzdy môže zamestnávateľ krátiť iba z dôvodov uvedených v ust. § 131 Zákonníka práce. Výslovným uvedením prípadov, v ktorých môže zamestnávateľ vykonať jednostranné zrážky zo mzdy, má chrániť zamestnanca tak, aby zamestnávateľ bez súhlasu zamestnanca jednostranne nezrážal mzdu v prípadoch, v ktorých to nie je prípustné. 

Uviedli ste, že zamestnávateľ Vám kráti prémie. Ak som správne pochopil, kráti Vám ich z dôvodu návštevy lekára. V zmysle ust. Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie v zdravotníckom zariadení, pričom pracovné voľno s náhradou mzdy je zamestnávateľ povinný poskytnúť na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku. Keďže Vám zamestnávateľ kráti prémie, dôležité bude znenie pracovnej zmluvy a to ako máte tieto náležitosti v nej nastavené. Je zrejmé, že zamestnávateľ má nastavený systém odmeňovania, v ktorom okrem mzdy zamestnanec po vyhodnotení iných ukazovateľov môže dostať aj odmenu. Vyplatenie odmeny môže zamestnávateľ podmieniť plnením merateľných ukazovateľov výsledkov práce, ako aj napr. prítomnosťou v práci alebo aj podľa svojho uváženia. Ak Vám zamestnávateľ síce neprítomnosť ospravedlní, poskytne Vám aj náhradu mzdy, ale nárok na odmenu Vám neprizná, lebo ste nesplnili podmienky, môže tak urobiť. V rozpore so Zákonníkom práce by bolo, ak by Vám náhradu mzdy za túto prekážku v práci neposkytol v rozsahu uvedenom v zákone. Variabilná zložka mzdy je nenárokovateľná.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, neviem, či je vec, s ktorou sa na Vás obraciam, v spektre Vašej pôsobnosti, no nevedela som, kde a na koho sa inak obrátiť. Mám podpísanú dohodu o brigádnickej práci študenta u mandatára jednej firmy. Som denná študentka a uplatňujem si u neho aj nezdaniteľnú časť základu dane. Brigádujem tam už štvrtý mesiac a od podpisu dohody mi stále vrtá v hlave, ako je možné, že mne ani druhej brigádnici neplatí žiadne príplatky za víkend. Stále som si myslela, že je to zakotvené v nejakom zákone o práci a že každý zamestnávateľ je povinný platiť príplatok za prácu cez víkend. Keď sa ho kolegyňa opýtala, či teda u neho nemáme nárok na žiadne príplatky, povedal, že nie. Doteraz som s tým u žiadneho zamestnávateľa nemala problém. Neviem, či má význam to vôbec nejak riešiť alebo by som nijak nepochodila. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď. S pozdravom, Mária

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 15.10.2020)

Dobrý deň,
vo Vašom prípade platí ust. § 223 ods. 2 Zákonníka práce :

"Na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenia prvej časti, § 43 ods. 4 druhej vety, § 85 ods. 1 a 2, § 90 ods. 10, § 91 až 95, § 98, § 119 ods. 1, § 122a ods. 1 až 3, § 122b ods. 1 až 3, § 123 ods. 1 a 2, § 124 a šiestej časti. Pracovný čas zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 12 hodín a u mladistvého zamestnanca v priebehu 24 hodín nesmie presiahnuť 8 hodín. Zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nemožno nariadiť ani s nimi dohodnúť pracovnú pohotovosť a prácu nadčas. Zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, patrí za každú hodinu práce vo sviatok dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu podľa osobitného predpisu. Ak ide o dôvody neprítomnosti zamestnanca v práci uvedené v § 141 ods. 1 a ods. 2 písm. a) až g), ktoré zasiahli do času, na ktorý zamestnávateľ určil výkon práce, zamestnávateľ je povinný ospravedlniť túto neprítomnosť zamestnanca v práci. Za tento čas zamestnancovi náhrada odmeny nepatrí. Na splatnosť odmeny, výplatu odmeny a zrážky z odmeny sa primerane uplatnia ustanovenia § 129 až 132."

Pre dophodu o brigádnickej práci študenta platí, že túto je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode musí byť uvedené: dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o brigádnickej práci študentov je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. Dohoda o brigádnickej práci študentov sa uzatvára na určitú dobu, najviac na 12 mesiacov. Odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala.

V nadväznosti na uvedené platí, že patria Vám mzdové nároky, t.j. : za prácu v sobotu popri dosiahnutej mzde za každú hodinu práce v sobotu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu, za prácu v nedeľu popri dosiahnutej mzde za každú hodinu práce v nedeľu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 100 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.

ZP nájdete na stránke slov-lex.sk.


Trápi vás "Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Zamestnávateľ udelil zamestnancovi prémie s účinnosťou od 1. februára. Počas marca však tento zamestnanec opakovane chodil neskoro na pracovisko. Zamestnávateľ preto chce prémie zrušiť a požaduje od zamestnanca vrátenie už vyplatených prémii.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 25.03.2020)

Dobrý deň,

to, či ich musí vrátiť záleží od toho, ako je nastaven mzdový predpis u zamestnávateľa, resp. ako je nastavená pracovná zmluva. Ak vznikol nárok na prémie a tieto boli vyplatené, nemožno ich následne žiadať späť, ak sa zamestnanec začne správať tak, že by na nich už v budúcnosti nemal mať nárok. Vrátiť vyplatené platby je zamestnanec povinný ak vedel alebo musel z okolností predpokladať, že ide o sumy nesprávne určené alebo omylom vyplatené, a to v lehote do troch rokov od ich výplaty. Ak teda neboli vyplatené ani omylom ani nesprávne, tak ich vrátiť nemusí. 


Podotázka: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, pán doktor, rád by som Vás požiadal o radu. Momentálne som zamestnaný v jednej firme, kde vznikol problém. V mojej mesačnej mzde mi bol od februára 2018 do decembra 2018 vyplácaný bonus, na ktorý som nemal nárok. Mzdová účtovníčka mi poslala email, v ktorom mi oznámila, že by som sa mal zastaviť na personálnom oddelení a podpísať splátkový kalendár na vrátenie neoprávnene vyplatených bonusov od februára 2018 do decembra 2018. Zaujímalo by ma, prečo účtovníčka zistila túto chybu až vo februári 2019 a či je za ňu zodpovedná. Rovnako by ma zaujímalo, či ide o jej profesionálnu chybu. Ďalej, čo sa mi môže stať, ak by som nepodpísal splátkový kalendár na vrátenie peňazí? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?

(odpoveď odoslaná: 28.02.2019)

Dobrý deň, 

treba zistiť vo Vašom prípade ako boli určené a stanovené podmienky na vyplácanie prémií v mzdovom predpise firmy resp. v nejakom prémiovom poriadku, či ste splnili alebo nesplnili podmienky na ich vyplácanie. Toto by Vám mala objasniť písomnou formou firma kde ste zamestnaný, teda nejednať s Vami tak, aby ste sa dostavili k podpísaniu splátkového kalendára. Preto žiadajte písomné vysvetlenie neoprávnenosti vyplácania prémií vrátane uvedenia konkrétneho predpisu.

Ak bude výsledok ten, že v skutočnosti Vám prémie nepatrili, čo je pochybením zo strany organizácie, odporúčame podpísať splátkový kalendár. 

Splátky v zmysle ust. § 131 Zákonníka práce môžu byť vo výške maximálne ako by boli v prípade exekučného konania. Vyššie splátky by bolo možné vykonávať len na základe Vášho súhlasu.

Pri rozsahu splátky z Vašej strany odporúčame pozrieť exekučnú kalkulačku na internete (majú ju zverejnenú exekučné úrady na svojich stránkach), kde zistíte aké maximálne zrážky sú možné. Vo Vašom prípade je to však vec dohody so zamestnávateľom.

Pokiaľ bude požiadavka zamestnávateľa oprávnená a nebudete súhlasiť so splátkami, bude sa môcť obrátiť na súd.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže zamestnávateľ odmietnuť vyplatiť prémie a príplatky?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.