Máte
otázku?

Neúmyselne ublíženie na zdraví?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Neúmyselne ublíženie na zdraví?

Dobrý deň, ako sa postupuje v prípade, keď hráč počas futbalového zápasu zlomí nohu inému hráčovi v súboji? Má hráč možnosť podať trestné oznámenie?

Odpoveď: Neúmyselne ublíženie na zdraví?

Dobrý deň,

Spravidla na to, aby mohol byť tento skutok kvalifikovaný ako trestný čin ublíženia na zdraví by musel hráč zlomiť druhému hráčovi nohu úmyselne. Podľa môjho názoru asi v tomto prípade nebudete úspešný pri podaní trestného oznámenia, pretože v týchto prípadoch dochádza k zraneniam v zápale športového zápolenia. 

Hráč má však právo podať žalobu na občianskoprávne súdu a žiadať náhradu škody, ktorá mu spôsobným zranením vznikla.

Trápi vás "Neúmyselne ublíženie na zdraví?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neúmyselne ublíženie na zdraví? (Trestné právo)

Dobrý deň, včera sa mi stala nešťastná udalosť - neúmyselne som ublížila. Odparkovávala som autom, keď na mňa žena náhle vybehla na bicykli. Spočiatku bola ďaleko, ale keď som bola už len pol metra od obrubníka, ona zrýchlila natoľko, že som len tak-tak zabránila zrážke. Zastala som, aby sa predišlo nehode, a chcela som jej pomôcť. Napriek tomu som však na vine, pretože som jej vytvorila prekážku. Žene sa zlomil bedrový kĺb, keď spadla na obrubník, hoci sa ani nedotkla auta. Toto je považované za ublíženie na zdraví, hoci som urobila všetko pre to, aby sa nehoda nestala a rýchlo som zastavila, keď som videla, že sa na mňa rúti. Na aute nie je ani škrabanec a ani na bicykli. Môžete mi, prosím, povedať, aké následky môžem z toho mať?

Odpoveď: Neúmyselne ublíženie na zdraví?

(odpoveď odoslaná: 17.01.2023)

Dobrý deň,
v prípade zodpovednosti za škodu sa použijú ustanovenia Občianskeho zákonníka. Na tento prípad sa vzťahuje škoda spôsobená prevádzkou dopravných prostriedkov v zmysle ust. § 427 a nasl. Občianskeho zákonníka. Uvedenej zodpovednosti sa zbavíte v zmysle ust. § 428 Občianskeho zákonníka:

Svojej zodpovednosti sa nemôže prevádzateľ zbaviť, ak bola škoda spôsobená okolnosťami, ktoré majú pôvod v prevádzke. Inak sa zodpovednosti zbaví, len ak preukáže, že sa škode nemohlo zabrániť ani pri vynaložení všetkého úsilia, ktoré možno požadovať.

V prípade, ktorý uvádzate to vyzerá tak, že o vznik škody sa pričinila skôr poškodená ako Vy. Ak by sa však preukázalo, že ste za škodu zodpovedná Vy, tak spôsob a rozsah náhrady škody upravuje ust. § 442 a nasl. Občianskeho zákonníka. Neuznávajte svoju chybu, nech Vám ju preukážu. 

V prípade, že by ste mali záujem o konzultáciu, tak je potrebné sa objednať cez našu internetovú stránku www.ficek.sk, kde sú k dispozícií aj údaje o cene danej konzultácie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neúmyselne ublíženie na zdraví? (Trestné právo)

Dobrý deň, aké sú možné dôsledky za neúmyselné ublíženie na zdraví, ak sa jedná o nehodu?

Odpoveď: Neúmyselne ublíženie na zdraví?

(odpoveď odoslaná: 10.08.2022)

Dobrý deň,
v tomto prípade skutočnosť, že ide o trestný čin spáchaný neúmyselne podmieňuje použitie nižšej trestnej sadzby. Dôležitý je tiež fakt aká ujma bola daným konaním spôsobená. Trestný zákon upravuje dve skutkové podstaty, ktoré sa venujú trestnému činu ublíženia na zdraví spáchaného z nedbanlivosti. V jednom prípade však musí byť spôsobená ťažká ujma na zdraví ako následok takéhoto konania. Čo môžeme považovať za ťažkú ujmu na zdraví upravuje §123 ods. 3 Trestného zákona a patrí tam: zmrzačenie, strata alebo podstatné zníženie pracovnej spôsobilosti, ochromenie údu, strata alebo podstatné oslabenie funkcie zmyslového ústrojenstva, poškodenie dôležitého orgánu, zohyzdenie, vyvolanie potratu alebo usmrtenie plodu, mučivé útrapy, porucha zdravia trvajúca dlhší čas. 

Ak nebol spôsobený žiadny z týchto následkov, tak potom sa nemusíte obávať a túto skutkovú podstatu nenapĺňate. Ak bol spôsobený takýto následok potom Vám môže hroziť trest odňatia slobody vo výmere 6 mesiacov až 2 roky.

Ďalej zákon pozná ešte jednu skutkovú podstatu ublíženia na zdraví spáchaného z nedbanlivosti, konkrétne §158 Trestného zákona, ktorý znie nasledovne: "Kto inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že poruší dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo uloženú mu podľa zákona, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok."

Avšak ako je vyššie uvedené, túto skutkovú podstatu naplní iba ten, kto poruší určitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania funkcie a pod. Trestná sadzba je v tomto prípade maximálne 1 rok. 

Ak Vaše konanie nenapĺňa ani jednu z týchto skutkových podstát, potom nebudete trestne zodpovedný, ale môže Vám hroziť pokuta v zmysle zákona o priestupkoch, nakoľko ublíženie na zdraví spáchané z nedbanlivosti sa považuje za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu a hrozí zaň pokuta do výšky 99 eur.

Ak ste však neporušili žiadnu povinnosť ale bola spôsobená škoda, tak nebudete za to zodpovedný a teda ani súdený. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neúmyselne ublíženie na zdraví?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.