Máte
otázku?

Ublíženie na zdraví, čo jej hrozí?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Ublíženie na zdraví, čo jej hrozí?

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Spolu s priateľkou sme pred približne piatimi mesiacmi boli v hoteli, kde sme popili a vypukla medzi nami vážna hádka. Priateľka mi dala facku, na čo som okamžite reagoval rovnako a ona na mňa následne hodila porcelánovú šálku. Spôsobila mi týmto tržnú ranu na pravom líci, ktorú mi museli zašiť. Bolo to tak vážne, že som bol následne na PN až 13 dní. Po tomto incidente som podal trestné oznámenie, ktoré vyšetrovateľ začal hodnotiť ako úmyselné ublíženie na zdraví. Keď som sa pokúšal trestné oznámenie stiahnuť, bola to už neskorá fáza a nič sa už nedalo s tým robiť. Tento proces sa už ťahá niekoľko mesiacov. Oba sme boli vypovedať, priateľka bola dokonca dvakrát privolaná k súdnemu psychiatrovi, aby zistili, či jej pobyt na slobode nie je pre okolie nebezpečný. S priateľkou sme si odpustili. Teraz dokonca spolu bývame a plánujeme spoločnú budúcnosť. Avšak po piatich mesiacoch jej dorazil papier s informáciou, že prokurátor podal na ňu obžalobu na okresný súd pre prečin ublíženia na zdraví. Chcem sa preto opýtať, či by sa dalo ešte niečo robiť v tejto situácii? Ak to závisí viac-menej na mne, budeme sa musieť aj napriek tomu, že sme stále spolu a bývame spolu, stretnúť na súde? A čo jej vlastne hrozí, vzhľadom na to, že nikdy predtým nebola trestne stíhaná, nemá žiadny zápis v registri trestov ani podmienku? Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem!

Odpoveď: Ublíženie na zdraví, čo jej hrozí?

Dobrý deň, vo vašom prípade je ublíženie na zdraví, je však otázne, či úmyselné alebo z nedbanlivosti, pretože to je veľký rozdiel a trestná sadzba je iná. Ak bola na ňu podaná obžaloba, v obžalobe je uvedené aj ktorý paragraf jej dávajú za vinu. To či sa s tým dá ešte niečo robiť, závisí od toho, aká bola vaša výpoveď a aká bola výpoveď vašej priateľky. Ak však už na ňu bola podaná obžaloba, bude sa to prejednávať na súde a súd bude rozhodovať o treste. Pokiaľ nikdy nebola súdne trestaná, je veľmi málo pravdepodobné, že to skončí najhoršie podmienečným trestom odňatia slobody.

Trápi vás "Ublíženie na zdraví, čo jej hrozí?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ublíženie na zdraví, čo jej hrozí? (Trestné právo)

Môj synovec sa pod vplyvom alkoholu viackrát ohrozil na živote a ohrozuje aj iných. Obávam sa, že príde o život. Ako mám postupovať, aby mu aj bez jeho súhlasu bolo nariadené protialkoholové liečenie?

Odpoveď: Ublíženie na zdraví, čo jej hrozí?

(odpoveď odoslaná: 07.12.2016)

Dobrý deň,

v danom prípade je nutné v čase, keď bude Váš synovec pod vplyvom návykových látok ohrozovať seba alebo svoje okolie vyhľadať lekára za účelom poskytnutia neodkladnej zdravotnej starostlivosti Vášmu synovcovi.

Neodkladná zdravotná starostlivosť je totiž podľa zákona č. 576/2004 Z. z. v účinnom znení okrem iného aj zdravotná starostlivosť poskytovaná osobe pri náhlej zmene jej zdravotného stavu, ktorá spôsobuje náhle zmeny jej správania a konania, pod ktorých vplyvom bezprostredne ohrozuje seba alebo svoje okolie. 

Pri poskytovaní neodkladnej zdravotnej starostlivosti možno totiž zadržať osobu aj bez jej súhlasu - avšak len na nevyhnutný čas, teda len na čas, v ktorom bude osoba bezprostredne ohrozovať seba alebo svoje okolie.

Vzhľadom na uvedené je teda možné vždy len dočasné zadržanie osoby z dôvodu, ak pod vplyvom návykových látok ohrozuje seba alebo svoje okolie. Nie je možné nariadiť protialkoholické liečenie bez súhlasu dotknutej osoby. Bolo by to možné len v prípade, ak by napr. spáchal trestný čin - v takom prípade by mu súd mohol určiť aj povinnosť podrobiť sa uvedenému liečeniu.

Vo svojej otázke neuvádzate vek Vášho synovca - ak je však ešte maloletý (teda nenadobudol plnoletosť) môže súd rozhodnúť o uložení výchovného opatrenia (spočívajúceho napr. v zákaze požívať alkohol, navštevovať takéto zariadenia a pod.) s tým, že ak nebude maloleté dieťa tieto povinnosti rešpektovať, súd môže dočasne odňať maloleté dieta z osobnej starostlivosti rodičov a nariadiť maloletému dieťaťu na účely zabezpečenia resocializácie drogových a iných závislostí pobyt v zariadení, ktoré vykonáva resocializačné programy pre drogovo a inak (napr. alkoholovo) závislých.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ublíženie na zdraví, čo jej hrozí?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.