Máte
otázku?

Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?

Môj priateľ, ktorý obvykle nepije, sa opil a údajne napadol svoju ženu, syna a brata. Následne ho polícia odviedla a teraz je vo väzbe v Banskej Bystrici. Ešte stále neviem presné detaily toho, čo sa stalo, avšak viem, že byt je poškodený a jeho bývalá manželka musela navštíviť chirurgiu. Rád by som vedel, aký trest mu hrozí, ako dlho trvá súdny proces od momentu zadržania a či má nejaké výhody, ak doteraz nebol v minulosti trestaný.

Celkom ma zaujíma, ako ovplyvnila situáciu skutočnosť, že ho už v minulosti chcela udať za obdobné správanie. Mám informácie, že to jeho pozícii určite nepomohlo, hoci sa bránil. Dokonca mal aj svedka - neviem teda, aký to bude mať dopad. Za Vašu odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?

Dobrý deň  

pokiaľ sa Váš priateľ dopustil trestného činu ublíženia na zdraví, trestná sadza sa za tento trestný čin pohybuje v ods. 1 od 6 mesiacov do 2 rokov. 

 

Samozrejme pokiaľ ublížil osobám ako sú členovia rodiny, je predpoklad že bude spadať do ods. 2 kde je trestná sadzba 1-3 roky.

 

Taktiež, ak sa činu dopustil závažnejším spôsobom konania trestná sadzba je 2-5 rokov. Zaleží aj akú ujmu spôsobil dotyčným, pretože pokiaľ spôsobil osobám ťažkú ujmu na zdraví ide o trestný čin podľa § 155 ods. 1 zák. č. 300/2005 TZ:

 

“1) Kto inému úmyselne spôsobí ťažkú ujmu na zdraví, potrestá sa odňatím slobody na štyri roky až desať rokov.

 

2) Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,

b) na chránenej osobe, alebo

c) z osobitného motívu.” 

 

Čosa týka jeho väzby, táto môže trvať len nevyhnutný čas. Základná lehota väzby v prípravnom konaní je 7 mesiacov. 

 

Všetko záleží na vyšetrovaní. To, že nedol doposiaľ súdne trestaný je pre neho poľahčujúca okolnosť.

 

Trápi vás "Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest? (Trestné právo)

Dobrý deň, prosím vás, aký trest hrozí za neúmyselné ťažké ublíženie na zdraví? Zabáčala som a cyklistka sa náhle objavila pred autom. Rýchlo som zabrzdila, aby sa nič nestalo. Auto sa jej nedotklo, ani jej bicykel, ale keďže som vytvorila prekážku na ceste, som vinná. Cyklistka spadla na obrubník a zlomila si bedrovú kosť. Ďakujem.

Odpoveď: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?

(odpoveď odoslaná: 08.05.2023)

Dobrý deň, 

Podľa § 157 Trestného zákona kto inému z nedbanlivosti spôsobí ťažkú ujmu na zdraví, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až dva roky. Ťažká ujma na zdraví je definovaná v § 127 Trestného zákona ako napríklad zlomenina kosti. Ak spáchate čin na chránenej osobe, napríklad na dieťati mladšom ako 15 rokov, trest sa zvýši na jeden rok až päť rokov.

V praxi za neúmyselné ťažké ublíženie na zdraví obvykle ukladajú podmienečné tresty odňatia slobody alebo peňažité tresty. Výška peňažitého trestu sa určuje podľa príjmu páchateľa a stupňa jeho viny. Okrem toho môže byť páchateľ povinný zaplatiť aj náhradu škody obeti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest? (Trestné právo)

Dobrý deň, mám taký problém, že som sa na diskotéke zapletol do bitky takým spôsobom, že som udrel jedného muža, ktorý sa pustil po mojom bratovi. Keď padol, kopol som ho do hlavy v momente, keď sa pokúšal vstať. Následne mi od polície prišli dokumenty ukazujúce, že bol chorý 2-3 týždne a mal na hlave 1-2cm otvorenú ranu. Čo môžem očakávať v dôsledku toho? Ďakujem.

Odpoveď: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?

(odpoveď odoslaná: 24.04.2023)

Dobrý deň,
v takomto prípade by sa mohlo jednať o trestný čin ublíženia na zdraví. Podľa § 156 Trestného zákona:

§ 156   (1) Kto inému úmyselne ublíži na zdraví, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až dva roky.

 

(2) Odňatím slobody na jeden rok až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1   a) na chránenej osobe, alebo b) z osobitného motívu.   Konečná trestná sadzba bude závisieť od toho ako tento skutok posúdia orgány činné v trestnom konaní, do úvahy by však prichádzala aj obrana v zmysle, že ste sa len snažili chrániť svojho brata. Nutná obrana v zmysle trestného zákona predstavuje okolnosť vylučujúcu protiprávnosť činu a potom by o trestný čin vôbec nešlo. Odporúčam Vám preto vyhľadať pomoc advokáta, ktorý by Vám s obhajobou pomohol a prebral Vaše možnosti.   Tiež je dôležité, či ťa pnka bola skutočne nevyhnutná. 

Podotázka: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest? (Trestné právo)

Dobrý deň, nedávno som sa zapletol do autonehody, počas ktorej som zrazil slečnu, ktorá prechádzala cez cestu mimo prechodu. Bola neosvetlená a pod vplyvom alkoholu. Nehoda sa stala na mieste, kde je maximálna rýchlosť 70 km/h. Sám si uvedomujem, že som možno jazdil miernou nadmernou rýchlosťou, avšak v liste s obvinením, ktorý mi doručila pošta, uvádzajú, že moja rýchlosť bola približne 127 km/h. Domnievam sa, že je to nesprávne, pretože slečna, ktorá váži 50 kg, utrpela zlomenú nohu. Pri tej rýchlosti, ktorú oni uvádzajú, by boli následky zreteľne závažnejšie. Podľa obvinenia mi prisudzujú väčší podiel viny, a to práve kvôli tejto údajnej rýchlosti. Obvinený som z prečinu ublíženia na zdraví z nedbalosti. Moja otázka znie: Aký trest mi môže byť uložený? Mám možnosť podať odvolanie do troch dní. Už by som to rád mal za sebou. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?

(odpoveď odoslaná: 21.09.2020)

Dobrý deň,
ak máte za to, že ste nemohli ísť takou rýchlosťou, určite to namietnite v sťažnosti. V nej je potrebné namietať to, že sa nevykonali dostatočné dôkazy, môžete navrhnúť napr. znalecký posudok a uviesť, že posudzované konanie je priestupkom a nie trestným činom. V sťažnosti je potrebné uviesť zákonné dôvody, aby sa ňou prokurátor vôbec zaoberal. Ide napr.

a) o nesprávnosť niektorého jeho výroku,

b) zrejmý rozpor výroku s odôvodnením, alebo

c) porušenie ustanovení o konaní, ktoré uzneseniu predchádzalo, ak toto porušenie mohlo spôsobiť nesprávnosť niektorého výroku uznesenia.

Ak si neviete rady so sťažnosťou, je potom vhodné obrátiť sa na advokáta, aby Vám pomohol pri obhajobe.

Ťažko povedať, aký najvyšší trest Vám hrozí, nakoľko do toho vstupuje viacero faktorov a museli by sme podrobne poznať skutkový stav. Mohlo by ísť o ublíženie na zdraví kde je sadzba do 1 roka alebo ublíženie na zdraví s ťažkou ujmou, kde je sadzba 6 mesiacov až 2 roky.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ublíženie na zdraví - koľko hrozí trest?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.