Máte
otázku?

Neuhradená faktúra - premlčanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Bratislava

Otázka: Neuhradená faktúra - premlčanie

Dobrý deň, rád by som Vás požiadal o informáciu, či je možné začať vymáhať neuhradenú faktúru z roku 2009 na základe ustanovenia § 408 ods. 1 Občianskeho zákonníka?

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

Dobrý deň, pri posudzovaní premlčacej doby pri neuhradených faktúrach sa nepostupuje podľa ustanovenia § 408 ods. 1 Obchodného zákonníka, ale podľa ustanovení § 392 a § 397 Obchodného zákonníka. Vychádzajúc z týchto ustanovení je možné uviesť, že vo Vašom prípade začala premlčacia doba plynúť dňom splatnosti faktúry a jej dĺžka sú 4 roky. Vzhľadom na to, že máte faktúru z roku 2009 predpokladám, že splatnosť faktúry bola tiež v roku 2009, čo môže znamenať, že Vaša pohľadávka voči Vášmu dlžníkovi je s vysokou pravdepodobnosťou už premlčaná. Napriek tomu, je možné žalovať na súde aj premlčané pohľadávky. Súd na premlčacia prihliada iba na námietku žalovaného. Ak žalovaný nevznesie námietku premlčacia a Vy unesiete dôkazné bremeno, súd Vašej žalobe vyhovie. Ak však žalovaný vznesie námietku premlčania, súd Vašu žalobu zamietne.

Trápi vás "Neuhradená faktúra - premlčanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, dodávateľ služieb si uvedomil, že od roku 2010 nám (firme) neúčtoval časť nákladov, na ktoré mal nárok. Ide o sumu do 20 eur vrátane DPH ročne. Vystavil nám faktúru za uplynulých 14 rokov s rozpisom položiek podľa jednotlivých rokov. Môže dodávateľ svoj nárok obhájiť aj po takom dlhom čase, keďže chybu spôsobil on, alebo sa aj tu vzťahuje premlčacia doba? Podľa upozornenia našej ekonómky si v nákladoch môžeme uplatniť len aktuálny rok. Ďakujem vopred za vašu odpoveď.

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 07.12.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že jedna vec je možnosť uplatnenia uhradených faktúr do nákladov len za aktuálny rok a druhá vec je oprávnenosť požiadavky dodávateľa služby, ktoré oprávnenosť účtovania uhradenej faktúry do konkrétneho roka nemôže zaujímať.

Predpokladáme z otázky, že ide o obchodnoprávny vzťah podľa ust. Obchod. zákonníka, tu platí všeobecná premlčacia doba, ktorá v zmysle ust. § 397 Obchodného zákonníka je 4 roky, pričom maxi

Pre konkrétne posúdenie, či nie je aplikovateľná iná premlčacia doba /3 roky/ by sme museli vidieť doklady resp. aký zákon je použitý na konkrétny vami uvedený prípad, na základe ktorého je vám účtovaná suma za posledných 14 rokov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, som živnostník a mám problém s jednou firmou zo mesta Š., ktorá mi nevyplatila faktúru. Chcel by som sa opýtať, ako mám postupovať pri vymáhaní platby?

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 03.10.2023)

Dobrý deň, pozerali sme si údaje o firme, ktorú ste v otázke uviedli, a zistili sme, že jej hospodárske výsledky za rok 2022 sú dobré /pomerne vysoké kladné číslo v zisku/, čo si môžete overiť aj vy sám na internete /stránka finstat/.

Ak vám faktúra nebola uhradená, pričom predpokladáme, že viete preukázať výkon prác, potom treba spoločnosti poslať výzvu k dlžnej sumy a to s tým, že v prípade neuhradenia vo vami uvedenej lehote vec postúpite cestou advokáta na súd, čím spoločnosti vzniknú ďalšie náklady spojené so súdnym konaním /súdny poplatok 6 % z dlžnej sumy, ako aj povinnosť uhradiť trovy právneho zastupovania/, vrátane následného exekučného konania.

Ak k úhrade nedôjde, potom kontaktujte našu advokátsku kanceláriu, aby sme vám pomohli s podaním žaloby na súd vrátane kompletného právneho servisu.


Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, Našla som firmu na internete, ktorá ponúka posudky na nehnuteľnosti. Objednávku som im zadala telefonicky a potvrdila som ju. Následne však firma nedodržala sľúbený postup, ale vystavila mi faktúru so splatnosťou dva dni, avizujúc, že termín mi dajú až po jej úhrade. Zistila som, že už len samotnou objednávkou som s nimi uzavrela zmluvu. Vyslala som im včas formulár na odstúpenie od zmluvy, pretože sa firma neriadila tým, čo mi sľúbili. Po odstúpení mi však prišla faktúra za odstúpenie od zmluvy. Odmieta úhradu tejto faktúry, pretože sa domnievam, že firme nevzniklo právo túto faktúru odo mňa požadovať. Trvajú na komunikácii emailom, a tak som im obratom poslala email, v ktorom argumentujem, prečo s danou faktúrou nesúhlasím, dôvodom bolo zlyhanie na ich strane. Pod nátlakom ma uviedli do omylu a nedodržali dohodnuté. Ignorujú ma a po dvoch dňoch mi prišla upomienka, v ktorej opäť požadovali úhradu faktúry a vyhrážali sa mi, že ak nezaplatím, dajú to na súd a celková suma bude o 100 eur vyššia. Opäť som im preposlala predošlý email. Napriek tomu so mnou stále neriešia situáciu a obávam sa, že mi na dvere zaklope exekútor. Trvám však na tom, že firme nevzniklo žiadne právo žiadať odo mňa nejaké plnenie. Mala by som, prosím, túto faktúru zaplatiť a následne tento prípad prešetriť na vyšších úradoch, alebo nezaplatiť a trvať na tom, aby sa vyjadrili k mojej námietke, ktorú som voči nim vzniesla? V zmluve majú aj odsek, ktorý hovorí, že mi môžu vyúčtovať úroky za omeškanie platby. Ale ako som spomínala, zmluvu som potvrdila po tom, ako ma firma uviedla do omylu dezinformáciami. Vopred vám ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 20.03.2023)

Dobrý deň, z Vami položenej otázky vyplýva, že ste od telefonicky uzatvorenej zmluvy odstúpili písomne - emailom. Predpokladáme súčasne, že ste za budúcu dodávku - ohodnotenie nehnuteľnosti - nič nezaplatili a teda spoločnosť - firma Vám nie je nič dlžná.
Ak je to tak a od zmluvy ste odstúpili, je to Vaše oprávnenie. Na odstúpenie od zmluvy nepotrebujete v tomto prípade v súlade s ustanoveniami zákonov o ochrane spotrebiteľa súhlas predávajúceho - spoločnosti, v ktorej ste si objednali ohodnotenie nehnuteľnosti. Náš záver je taký, že nič neuhradzujte, korešpondenciu uchovajte. Nedajte sa zastrašovať úrokmi a podobnými vyhrážkami. Môžete spoločnosti uviesť, že v prípade, že Vás budú opätovne zastrašovať, vec budete medializovať prostredníctvom komerčných médií v TV.

Ak potrebujete ohodnotenie nehnuteľnosti, odporúčam kontaktovať súdneho znalca, ktorých zoznam nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.


Trápi vás "Neuhradená faktúra - premlčanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, vo februári 2022 sme s reklamnou agentúrou podpísali Zmluvu o inzercii, v ktorej sme dohodli uverejnenie inzerátu v 10 vydaniach inzertného časopisu v priebehu roka 2022. V zmluve boli uvedené aj konkrétne vydania. Pred ukončením posledných troch vydania inzerátu sme e-mailom komunikovali s pracovníčkou inzercie o tom, že máme posledné tri vydania, a či chceme zmeniť nejaké údaje v inzeráte. Po vydania posledného, desiateho inzerátu, však reklamná spoločnosť naďalej zverejňovala náš inzerát bez nášho súhlasu a vystavila nám ďalších 6 faktúr za zverejnenie inzerátu. V Zmluve o inzercii je v jednom bode uvedené, že zmluva sa môže meniť len písomne. Vzhľadom na to, že sme si ďalšiu inzerciu písomne neobjednali, nereagovali sme na vystavené faktúry, len sme telefonicky komunikovali s pracovníčkou inzercie, že ďalšia inzercia nie je dohodnutá. Teraz nás však kontaktovala právnická spoločnosť, ktorá zastupuje inzertnú spoločnosť a vymáha od nás nezaplatené faktúry za inzerciu, ktorú sme si neobjednali. Ako máme postupovať?

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 15.03.2023)

Dobrý deň, ak je situácia presne aká ako uvádzate v otázke a teda zmluvne ste si dohodli s inzertnou kanceláriou, že zverejní celkom inzerát 10 krát v konkrétnych vydaniach určitých novín, a zmluva sa mohla meniť výlučne v písomnej forme, potom nie je právny dôvod na to, aby ste uhradzovali ďalších 6 faktúr, lebo na to nie je právny dôvod. Toto prosím uveďte aj v odpovedi pre právnickú kanceláriu, ktorá Vám mala doložiť aj splnomocnenie na zastupovanie inzertnej kancelárie.

Zrejme zo strany inzertnej kancelárie došlo k chybám v tlači, keď zverejnenie inzerátu nestornovala, ale na toto Vy nemáte dosah a teda konanie inzertnej kancelárie ste nemohli ovplyvniť.

V prípade problémov kontaktujte následne našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, pracujem na živnosť pre firmu, s ktorou nemáme uzatvorenú žiadnu zmluvu ani stanovené obchodné podmienky. Ústne sme sa dohodli, že splatnosť faktúr je stanovená na 15. - 20. deň nasledujúceho mesiaca. Keďže mi práca prestala vyhovovať a konatelia firmy sa často správajú bezohľadne, rozhodla som sa odísť. Predpokladám, že bez zmluvy sa môžem práce vzdať kedykoľvek. Môj jediný strach spočíva v tom, že mi konatelia nevyplatia faktúru za odvedenú prácu. Majú právo mi tieto peniaze nezaplatiť, ak nemáme podpísanú zmluvu? Ak mi do 30 dní od doručenia faktúry nezaplatia stanovenú sumu, mám právo žiadať vyplatenie úrokov z omeškania? Chcela by som sa tiež poradiť, ako vyriešiť túto situáciu. Počas môjho pôsobenia vo firme som niekoľkokrát videla, ako konatelia zaobchádzajú s ľuďmi, ktorí sa rozhodli odísť. Som si teda istá, že sa budú snažiť ma presvedčiť, že mi nemusia faktúru uhradiť, prípadne mi stanovia nereálne dlhú lehotu na zaplatenie faktúry. Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 11.02.2023)

Dobrý deň, nepoznáme akú prácu robíte pre firmu, zrejme už dlhšiu dobu, preto predpokladáme, že viete dokázať, že konkrétnu prácu ste robili výlučne Vy a nikto iný, prípadne výsledky Vašej práce viete preukázať. Uvádzame to z tohto dôvodu, že nemáte medzi sebou žiadnu zmluvu, len ústnu dohodu a že doteraz faktúry ste mali uhradzované v lehote splatnosti.

Vo veci odporúčam jednať priamo s odberateľom  - firmou a dohodnúť sa písomne na ukončení spolupráce k určitému dátumu a to písomne, s tým, že si dohodnete aj finančné vyrovnanie pri ukončení spolupráce úhrada Vašej faktúry - faktúr s možnosťou uplatnenia úroku z omeškania ak faktúra nebude uhradená v lehote splatnosti/.

Pokiaľ ide o splatnosť faktúr tu platí ust. § 340a/ Obchodného zákonníka :

"Zmluvne určená lehota na splnenie peňažného záväzku dlžníka z dodania tovaru alebo poskytnutia služby nesmie presiahnuť 60 dní odo dňa doručenia faktúry alebo inej výzvy veriteľa podobnej povahy, ktorou požaduje splnenie peňažného záväzku (ďalej len „doklad“), alebo 60 dní odo dňa, keď veriteľ plnil, podľa toho, ktorý z týchto dní nastal neskôr. To neplatí, ak sa strany o dlhšej lehote splatnosti výslovne dohodnú a takáto dohoda nie je v hrubom nepomere k právam a povinnostiam vyplývajúcim zo záväzkového vzťahu pre veriteľa podľa § 369d. Ustanovenia prvej a druhej vety sa nepoužijú, ak osobitný zákon ustanovuje kratšiu lehotu splatnosti."


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Moja zmluva životného poistenia zanikla pred približne 4 rokmi kvôli neplateniu. Teraz ma však vymáhacia skupina žiada o zaplatenie dlžného poistného v sume cca 300 eur. Aká je premlčacia doba pre túto povinnosť? Súdne nič nebolo riešené. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 05.08.2022)

Dobrý deň,
na vami uvedenú otázku uvádzam, že ak ste poistné nezaplatili, toto v zmysle ust. § 801 Obč. zákonníka zaniklo nezaplatením poistného k určitému dátumu. Ak vo veci poisťovateľ toto poistné nevymáhal súdnou cestou podaním žaloby na súd a to v premlčacej dobe, ktorá je 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka, jeho nárok zanikol.

Ak vás teraz kontaktovala vymáhačská spoločnosť, z dôvodu právnej istoty kontaktujte váš príslušný okresný súd podľa miesta trvalého bydliska, či voči vám bola podaná nejaká žaloba v tejto veci. Ak žaloba nebola podaná, vymáhačskej spoločnosti nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Na list vymáhačskej spoločnosti odpovedať nemusíte. Ak by vás kontaktovali telefonicky, len im povedzte, že pohľadávka je premlčaná s poukázaním na ust. § 101 Obč. zákonníka.


Trápi vás "Neuhradená faktúra - premlčanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je nevyplatenie mzdy trestným činom. Som živnostník, vystavil som faktúru a investor mi oznámil, že faktúru nezaplatí. Ďakujem vopred za skorú odpoveď.

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 11.11.2020)

Dobrý deň,
v otázke sa pýtate na neuhradenú mzdu. Vzhľadom na okolnosť, že ide o obchodnoprávny vzťah /živnostník - investor/, nejedná sa o mzdu, ale cenu v zmysle Obchod. zákonníka.

Nepíšete v otázke či máte doklady resp. podklady o tom že ste práce realizovali, resp. tovar dodali, resp. viete tieto okolnosti preukázať, ako ani to, ako máte v zmluve dohodnutý termín úhrady faktúry.

Podľa ust. § 340a/ Obchod. zákonníka platí :

"Čas plnenia peňažného záväzku dlžníka
(1) Zmluvne určená lehota na splnenie peňažného záväzku dlžníka z dodania tovaru alebo poskytnutia služby nesmie presiahnuť 60 dní odo dňa doručenia faktúry alebo inej výzvy veriteľa podobnej povahy, ktorou požaduje splnenie peňažného záväzku (ďalej len „doklad“), alebo 60 dní odo dňa, keď veriteľ plnil, podľa toho, ktorý z týchto dní nastal neskôr. To neplatí, ak sa strany o dlhšej lehote splatnosti výslovne dohodnú a takáto dohoda nie je v hrubom nepomere k právam a povinnostiam vyplývajúcim zo záväzkového vzťahu pre veriteľa podľa § 369d. Ustanovenia prvej a druhej vety sa nepoužijú, ak osobitný zákon ustanovuje kratšiu lehotu splatnosti."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak ste sa zmluvne dohodli na splatnosti faktúr, táto doba nesmie presiahnuť 60 dní od doručenia faktúry alebo inej výzvy veriteľa, teda Vás.

Ak ste sa nedohodli na termíne splatnosti s odberateľom/investor, musí uhradiť faktúru v lehote splatnosti v nej uvedenej.

Odporúčame dlžníka vyzvať opätovne s poukázaním na vyššie uvedené, prípadne kontaktovať priamo advokáta, aby výzvu zaslal za Vás. Obvykle výzvy od advokáta pomôžu, keďže so súdnym konaním sú spojené náklady a to ako na súdny poplatok, tak aj na trovy právneho zastupovania advokátom, o čom dlžník - investor má určite vedomosti.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, prajem. Spoločnosť v účtovníctve eviduje neuhradenú faktúru 4/2016 za zrealizovaný predaj tovaru svojmu obchodnému partnerovi - spoločnosti s.r.o. Aká je premlčacia doba danej pohľadávky? Vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 22.10.2020)

Dobrý deň,
platí všeobecná premlčacia doba štyri roky v zmysle ust. § 397 Obchodného zákonníka :

"Ak zákon neustanovuje pre jednotlivé práva inak, je premlčacia doba štyri roky."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak ste vymáhanie dlžnej sumy nepostúpili na súd, v prípade podania žaloby až teraz v mesiaci október, dlžník vznesie námietku premlčania a súd návrh zamietne.

Možným riešením z Vašej strany v záujme úhrady dlžnej sumy je použiť ust. § 407 Obchod. zákonníka :

"(1) Ak dlžník písomne uzná svoj záväzok, plynie nová štvorročná premlčacia doba od tohto uznania. Ak sa uznanie týka iba časti záväzku, plynie nová premlčacia doba ohľadne tejto časti.
(2) Platenie úrokov sa považuje za uznanie záväzku ohľadne sumy, z ktorej sa úroky platia.
(3) Ak dlžník plní čiastočne svoj záväzok, má toto plnenie účinky uznania zvyšku dlhu, ak možno usudzovať na to, že plnením dlžník uznáva aj zvyšok záväzku.
(4) Účinky uznania záväzku spôsobom uvedeným v odseku 1 nastávajú aj v prípade, keď jemu zodpovedajúce právo bolo v čase uznania už premlčané."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva možnosť spísať uznanie záväzku - dlhu zo strany dlžníka, k čomu môžete využiť aj informácie na našej stránke uznanie-dlhu.sk.

 


Podotázka: Neuhradená faktúra - premlčanie (Obchodné právo)

Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Moja doplňujúca otázka znie nasledovne: Ak dlžník uhradil časť faktúry v roku 2009, uznal tým svoj dlh a nastáva vtedy nová premlčacia doba na 4 roky? Z toho by vyplývalo, že rok 2009 plus 4 roky je rok 2013 a rok 2013 plus 4 roky je rok 2017, v ktorom by skončila premlčacia doba. Alebo sa to počíta inak?

Odpoveď: Neuhradená faktúra - premlčanie

(odpoveď odoslaná: 14.12.2016)

Dobrý deň, ak Vám dlžník čiastočne uhradil dlh z faktúry a z tejto úhrady vyplýva, že uznáva aj zvyšok záväzku (napr. ak uviedol variabilný symbol pri platbe) má sa za to, že uznal aj zvyšok svojho dlhu. Nová premlčacia doba (4-ročná) však plynie odo dňa uznania záväzku a nie odo dňa uplynutie prvej štvorročnej premlčacej doby. Nie je možné kumulovať premlčacie doby spôsobom 4+4 roky.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neuhradená faktúra - premlčanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.