POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania

Môj manžel predložil návrh na rozdelenie BSM z dôvodu, že mám živnosť. Z súdu mi prišlo uznesenie s výzvou na vyjadrenie. Aké mám možnosti, ak s rozdelením nesúhlasím?

Odpoveď: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania

Dobrý deň,

podľa §148a ods. 2 Občianskeho zákonníka Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.

Z gramatického výkladu tohto ustanovenia vyplýva, že súd nemá možnosť zamietnuť návrh na zrušenie BSM z dôvodu podnikania, pokiaľ bolo riadne preukázané, že druhý manžel získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. 

Nesúhlasiť síce môžete, avšak pokiaľ nepreukážete opak, napríklad, že máte oprávnenie na podnikateľskú činnosť zrušené, potom súd vyhovie návrhu na zrušenie BSM.

Trápi vás "Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Som vydatá 10r, 2 malé deti, toho času na rodičovskej, ktorá mi čo nevidieť konci. Všetky majetky, ktoré mám možnosť užívať, sú manželove. Podostával ich darom pred, ale aj počas trvania manželstva. Ide o nehnuteľnosti, auta, ale dokonca aj nábytky, elektroniku, sumy peňazí. V zásade to malo za následok to, že manžela dostatočný príjem financií z týchto darov nikdy nemotivoval k tomu, aby sme si vybudovali čosi spoločne. Takže ako dom, ale aj chata, aj auta sú všetky za "jeho" peniaze a v jeho vlastníctve. Nikdy nemal potrebu sa so mnou formálne podeliť. Ja som samozrejme nikdy nič z etických dôvodov nežiadala, pretože by som si nedovolila žiadať čosi, čo pochádza z peňazí jeho rodiny. Avšak žiadala som ho o to, aby sme si vybudovali spoločne bývanie, či sporili spoločne. Samozrejme s tým nesúhlasil, a všetky prostriedky, ktoré zarobil vlastnou prácou aj minul na svoje koníčky. Ja som pred materskou riadne pracovala a sporila, peniaze som následne minula na dvoch materských a rodičovských, nakoľko manžel vedel, že ich mám a tým pádom "neprispieval". Nemali sme spoločný účet. Momentálne uvažujem nad tým, že po rodičovskej rozbehnem podnikanie. Samozrejme nedokážem predvídať vývoj tejto činnosti, avšak už teraz som došla k záveru, že ak by sa mi darilo, nechcem sa s manželom deliť o viac, než je nutné na bežnú prevádzku domácnosti. Inými slovami nie som ochotná investovať do finančného stavu manželstva viac, než je cca 1000 eur mesačne + prípadná dovolenka. T.z. Že všetky príjmy nad túto sumu si chcem ponechať, a ak si za ne kúpim auto, či nehnuteľnosť budú výhradne moje. Je možné toto počas manželstva? Kúpiť nehnuteľnosť iba do môjho vlastníctva? Či je nutné požiadať o zrušenie bezpodielového vlastníctva? Sú ešte aj iné možnosti? Napríklad ukladanie peňazí na nejaký účet iba v mojom vlastníctve? Ide mi o to, že ak sa dostaneme do situácie, keď by jediným riešením bol rozvod, nemienim sa o tieto peniaze deliť s manželom, nakoľko mám za to, že manžel je zabezpečený dostatočne. Riešeniu formou podania žiadosti o zrušenie BSM by som sa chcela vyhnúť, pretože viem, aký manžel je. Urazí sa, pretože on predsa robí "pre nás" len to najrozumnejšie a najlepšie. Avšak asi ste pochopili medzi riadkami, že manželstvo na tom nemáme dobre. Dostali sme sa do krízy, kedy dal jasne najavo, že nemieni dodržiavať ústne dohody, ktoré sme si dali, ako aj dosť jasne povedal, že z jeho majetku neuvidím ani cent. Takže je najvyšší čas sa starať sama o seba. Ďakujem za radu. Marcela.

Odpoveď: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania

(odpoveď odoslaná: 13.05.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku uvádzame nasledovné :
1./ Ohľadom darov pre manžela zo strany jeho rodiny uvádzame, že podľa ust. § 143 Občianskeho zákonníka platí :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

Súčasne uvádzame, že príjem zo zamestnania patrí do BSM, a teda nemá slúžiť len na uspokojovanie osobných potrieb toho manžela, ktorému bol vyplatený.

2./ Zrušenie BSM počas trvania manželstva :

V otázke uvádzate, že nechcete riešiť zrušenie BSM počas trvania manželstva. Súčasne uvádzate, že chcete začať s podnikaním.

Tu platí ust. § 148a Občianskeho zákonníka /citujeme/ :

" (1) Na použitie majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Na ďalšie právne úkony súvisiace s podnikaním už súhlas druhého manžela nepotrebuje.
(2) Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.
(3) Ak podnikateľskú činnosť po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva manželov vykonáva podnikateľ spoločne alebo s pomocou manžela, ktorý nie je podnikateľom, rozdelia sa medzi nich príjmy z podnikania v pomere určenom písomnou zmluvou; ak taká zmluva nebola uzavretá, rozdelia sa príjmy rovným dielom."

Ako vyplýva z uvedeného zák. ustanovenia, možnosťou je zrušenie BSM na základe začatia podnikania, ktorý návrh by však musel podať manžel ako nepodnikajúca osoba. V prípade, že manžel je podnikateľom, tento návrh môžete podať už teraz Vy sama. 

Ak by ste získali živn. oprávnenie a manžel je tiež podnikateľom návrh na zrušenie BSM môže podať ktokoľvek z Vás.

Ohľadom nezhôd pri nakladaní s majetkom v BSM môžete podať návrh na súd podľa § 146 Občianskeho zákonníka :

"(1) Ak dôjde medzi manželmi k nezhode o právach a povinnostiach vyplývajúcich z bezpodielového spoluvlastníctva, rozhodne na návrh niektorého z nich súd."

Nadobudnutie nehnuteľnosti Vami do Vášho výlučného vlastníctva  bez zrušenie BSM je možné, je však potrebný písomný súhlas manžela.

Založenie účtu na Vaše meno je možné, avšak prostriedky ak budú pochádzať z času trvania BSM bez jeho zrušenia, rovnako patria do BSM.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc a radu ohľadom odpovede na zrušenie BSM. Od súdu som dostala rozhodnutie o zrušení BSM, ktoré podal môj manžel. V princípe s tým nemám problém a súhlasím s rozhodnutím, no neviem, či musím vo vymedzenej 15-dňovej lehote napísať súhlasné stanovisko k žalobe. Ak je to tak, mohli by ste mi prosím poradiť, ako takúto odpoveď správne formulovať? Budem vďačná aj za vzor takéhoto dokumentu a informácie o tom, čo všetko je potrebné k nemu pripojiť. Božiaľ, nemám dostatok finančných prostriedkov na zaplatenie notárskeho poplatku. Vopred veľmi pekne ďakujem a prajem príjemný deň. Teším sa na Vašu skorú odpoveď. P.

Odpoveď: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania

(odpoveď odoslaná: 24.07.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku zasielam nasledovnú odpoveď : 

Z otázky nie je celkom zrejmé, či ste obdržali rozsudok alebo sa máte vyjadriť k návrhu na vyporiadanie BSM, ktorý návrh podal na súd Váš bývalý manžel. 

Pokiaľ ste obdržali rozsudok a v celom rozsahu s nám súhlasíte a predpokladáme, že aj záverom vyplývajúcim z rozsudku rozumiete, potom sa vyjadrovať nemusíte.

Ak ste obdržali návrh na vyporiadanie BSM cestou súdu, ktorý návrh podal Váš manžel, potom ak s týmto návrhom v celosti súhlasíte, stačí na súd napísať, že s návrhom súhlasíte. Uvedieme to v liste k príslušnému číslu konania. Len nám nie je zrejmé, že pokiaľ s návrhom súhlasíte, z akého dôvodu ste nespísali dohodu o vyporiadaní BSM  bez účasti súdu, nakoľko so súdnym konaním sú spojené aj súdne poplatky.

Prípadne nám pošlite samotný návrh a to v tom ohľade či sú dodržané všetky Vaše práva pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva.

Môžete sa nám ozvať na hlavný email : advokat@ficek.sk.

 


Podotázka: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania (Spoluvlastníctvo)

Ďakujem pekne za odpoveď. Rada by som ešte poprosila o informáciu, do akého termínu je potrebné zrušiť moju živnosť, aby som predišla zrušeniu zo strany súdu BSM. Je dostatočné, ak ju zruším pred dátumom pojednávania (ak bude stanovený)? Vopred ďakujem za rýchlu odpoveď. PS: Včera som zaniesla na súd svoju odpoveď. Posledný deň na doručenie je však dnes, tak teoreticky, ak by to bolo nevyhnutné, môžem stihnúť zrušiť svoju živnosť ešte aj dnes.

Odpoveď: Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania

(odpoveď odoslaná: 22.01.2017)

Dobrý deň,

súd pri rozhodovaní vychádza zo stavu, ktorý existuje v čase rozhodovania. Súdna prax zastáva názor, že v prípade, ak v čase rozhodovania súdu o návrhu na zrušenie BSM z dôvodu podnikania, bolo oprávnenie manžela na podnikanie zrušené, súd nemôže zrušiť BSM. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nesúhlasím so zrušením BSM z dôvodu podnikania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.