Máte
otázku?

Zrušenie BSM počas trvania manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Zahraničie

Otázka: Zrušenie BSM počas trvania manželstva

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Pred tromi rokmi som pre jeho ťažký alkoholizmus odišla, resp. utiekla, od manžela. Odsťahovala som sa do podnájmu a nechala som ho bývať v mojom rodičovskom dome. Počas manželstva sme dom odkúpili od mojich starých rodičov a vyplatili súrodencov mojej matky. Moja matka nechcela svoju čiastku. Dokonca mi prispela sumou 70 000 SK a aj naďalej mi finančne pomáhala. Kúpila kuchyňu, prispela na kúpu auta a opravy, kúpila televízor. Manžel tvrdí, že ma vyplatí, ale potom hovorí, že neexistuje zákon, ktorý by ho nútil vysťahovať sa a vyplácať ma nebude. Môj bývalý manžel je taký alkoholik, že často končí v kanáloch. Chcem sa opýtať, či je možné u notára spísať, že hotovosť, ktorú mi moja matka v priebehu manželstva dala, bola určená výlučne mne. Alebo ako by som mala vôbec postupovať? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Zrušenie BSM počas trvania manželstva

Dobrý deň, uvádzame, že nie je právny dôvod, aby ste z domu odišli ak je situácia taká ako uvádzate v otázke. Riešením je podať návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov v zmysle ust. § 148 ods. 2 Obč. zákonníka :

"Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva."

Súčasne platí ust. § 146 ods. 2 Obč. zákonníka :

"Ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia vo vzťahu k manželovi alebo k blízkej osobe, ktorá býva v spoločnom dome alebo byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov obmedziť užívacie právo druhého manžela k domu alebo bytu patriacemu do bezpodielového spoluvlastníctva, prípadne ho z jeho užívania úplne vylúčiť."

Pokiaľ ide o finančnú výpomoc zo strany matky, tu bude podstatné ak byl úmysel Vašej matky, či dar v Sk poskytla výlučne Vám, alebo aj manželovi, lebo to bolo za trvania manželstva. Čestné prehlásenie u notára by mohlo pomôcť, ale pred jeho spísaním a podpísaním odporúčam kontaktovať advokáta.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

S advokátom Vášho manžela nateraz nie ste povinná vôbec komunikovať, lebo vec nie je v súdnom spore.

Trápi vás "Zrušenie BSM počas trvania manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie BSM počas trvania manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.