Máte
otázku?

Nebankovky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Nebankovky

Dobrý deň, chcem vás veľmi pekne poprosiť o radu. Som obyčajný, poctivý človek a stalo sa mi toto: 1. 4. 2014 som si zobrala pôžičku z Home Credit vo výške 400 EUR. 29. 4. 2014 som zaplatila prvú splátku vo výške 12,96 EUR, 17. 6. 2014 som doplatila 400 EUR a po dohode som ešte doplatila 1,76 EUR. Myslela som si, že je vec vyplatená. Asi v minulom týždni, 24. 1. 2017 mi prišla SMS, že by som mala zaplatiť splátku vo výške 12,96 EUR, za ktorú som nevedela, pretože nemám žiadne takéto dlhy. Po telefonickom rozhovore mi Home Credit oznámil, že tam mám ešte dlh vo výške 300,45 EUR – a odvtedy nespím. Mám 57 rokov, môj manžel je dôchodca a mám 18 rokov starého syna, ktorý navštevuje 3. ročník strednej školy. Veľmi by som vás chcela poprosiť o radu. Ďakujem vám veľmi pekne.

Odpoveď: Nebankovky

S obdobnými prípadmi sa stretávame v našej praxi pomerne často,  zákon však pamätá i na takéto prípady a ponúka ochranu spotrebiteľom. V zásade je potrebné zmluvu posúdiť či je súladná so zákonom, či neobsahuje neprijateľné podmienky, ktoré zákon postihuje sankciou neplatnosti. Ak je to Váš prípad, máte nárok na vrátenie toho, čo ste nebankovke zaplatili nad rámec prijatého úveru a ďalej máte nárok na primerané finančné zadosťučinenie, ktorého výška sa posudzuje v každom prípade osobitne a závisí v zásade od intenzity použitia nekalých obchodných praktík zo strany nebankoviek a malo by odzrkadľovať i čas, počas ktorého ste takéto konanie museli strpieť.

Trápi vás "Nebankovky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2011 som si vzala pôžičku 350 eur od nebankovej spoločnosti. Pred ôsmimi rokmi ma táto spoločnosť dala k súdu, kde bol vynesený právoplatný rozsudok. Rozsudok ustanovil, že mám zaplatiť len úroky z omeškania, ktoré som už vyplatila. Napriek tomu ma spoločnosť stále obťažuje telefonátmi štyrikrát denne a každodennými emailmi s požiadavkou zaplatiť ďalších 750,44 eur. Týmto spôsobom mi posielajú rovnaký email každý deň už približne šesť rokov. Už som im zaslala rozsudok, ale neberú ho do úvahy. Pred troma rokmi mi poslali zrážky zo mzdy k zamestnávateľovi bez rozhodnutia súdu, ktoré som účtovníčke nenariadila zrážať, kým mi nepríde súdne rozhodnutie. Spoločnosť odmieta moju záležitosť znovu predložiť súdu na rozhodnutie. Som presvedčená, že tento prípad je už premlčaný. Prosím o radu, ako mám postupovať, aby tieto neustále obťažovania prestali. S pozdravom, [Vaše meno]

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 07.02.2024)

Dobrý deň, nebankovej reps. vymáhačskej spoločnosti nič neuhradzujte, lebo vec je právoplatne rozhodnutá a vy ste dlžnú sumu v zmysle rozsudku súdu uhradili. Urobili ste správne, ak ste účtovníčke spoločnosti zakázali vykonaávať zrážky zo mzdy, lebo ona tak sama bez súdneho rozhodnutia nemôže urobiť len na tom základe, že jej nebanková spoločnosť pošle dohodu o zrážkach zo mzdy, ktorú ste zrejme podpísali v čase uzatvorenia zmluvy o pôžičke. V tomto smere ste konali veľmi správne a obozretne. Vy nič neuhradujte, ani jeden jediný cent. Nepodpisujte žiadne uznanei dlhu, dohodu o zrážkach, prípadne listnu, z ktrej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia.

Pokiaľ ide o kontaktovaie spoločnosti prípadnými telefonátmi, oznámte im, že ak sú právneho názpru, že im niečo dlhujete, nech podajú žalobu na súd. Oznámte im, že súčasne podávate oznámenie na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Telefónne čísla uvedenej spoločnosti /zrejme nekonečné množstvo telefónnych čísiel/, musíte len blokovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, pán advokát. Rada by som požiadala o radu v prípade vymáhania spotrebiteľského úveru z roku 2001. Pôvodným veriteľom je banka, o výške 100 000 SK. V roku 2008 bola pohľadávka odkúpená vymáhačskou spoločnosťou. V roku 2012 začali pohľadávku vymáhať vo výške 3085 EUR. Do roku 2013 sme uhradili približne 2900 EUR, len tieto údaje sa mi podarilo dohľadať, pričom sme žiadali o odpustenie úrokov. Nikto sa nám neozval až do roku 2016, kedy som im napísala, že mám úver splatený. Dňa 9.10.23 mi prišla výzva na úhradu sumy 1500 EUR v tej istej veci. Je možné uplatniť premlčaciu dobu? Majú tieto spoločnosti podľa zákona nárok si stále úrokovať aj po tak dlhom čase pôvodnú pohľadávku a je možné z tohto procesu vystúpiť bez nejakej väčšej finančnej ujmy alebo bez súdneho alebo exekučného konania? Ďakujem za spätnú väzbu.

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 10.10.2023)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že neexistuje žiadne súdne rozhodnutie, ktoré by vás zaväzovalo k úhrade akejkoľvek sumy či už v prospech banky alebo vymáhačskej spoločnosti.

Ak je to tak, potom vymáhačskej spoločnosti /meno sme vymazali/ nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, že ak časť sumy uhradíte, tak vám zostatok odpustia. Nič neuhradzujte ani jeden jediný cent. SPoločnosti neposkytujte žiadne svoje osobné údaje.

Vymáhačskej spoločnosti pri telefonickom hovore odkážte, že ak sú toho právneho názoru, že ich nárok je dôvodný, potom nech podajú žalobu na súd. Súd žalobu zamietne z dôvodu uplynutia premlčacej doby.


Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň. Dňa 28. 9. 2022 som si požičala od firmy Minihotovosť sumu 450 €. Dňa 18. 10. 2022 som požiadala o predĺženie a zaplatila som 96 €. Dňa 9. 11. 2022 som znova predĺžila a zaplatila poplatok 128 €. Keďže nemám peniaze na zaplatenie celkovej sumy, poslala som im v novembri 2022 50 € a v januári 2023 ďalších 50 € so značkou, že ide o splátku istiny, ktorej výška bola v januári 2023 446 €. Každý deň mi volajú a posielajú upomienky, kde už dlh k 1. 2. 2023 dosahuje 535,05 €. Tvrdia, že suma bude stále rásť, pokiaľ ju naraz celú nezaplatím. Vyhrážajú sa mi, že ma dajú na súd a exekútorovi. Už neviem, čo mám robiť. Dlh chcem zaplatiť, ale nesúhlasím s tým, aby sa obohacovali. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 06.02.2023)

Dobrý deň,
je dobré, že píšete do poznámky, že je to splátka istiny, potom sa nemôže sťať, že sa bude dlh navyšovať. Postupne takto splácajte dlh, kým nebude istina na nule a potom je potrebné presne vypočítať výšku úroku. 

Často sa stáva, že pôžičkové spoločnosti si nesprávne započítavajú splátky len na úroky a nie na istinu. Bude to potrebné s nimi potom odkomunikovať. Môžete si zvoliť advokáta, ktorý Vám s tým pomôže.


Trápi vás "Nebankovky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, 28. 2. 2020 som si požičala z nebankovej spoločnosti 300 eur. Nepodarilo sa mi to zaplatiť v riadnom termíne, tak som pravidelne platila za predĺženie. Potom mi zvýšili úroky a doposiaľ som im už zaplatila 1093,86 eur. Teraz požadujú ešte 207 eur a vyhrážajú sa mi súdom. Čo mám robiť? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 30.01.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste si požičali v roku 2020 300 € a do dnešného dňa ste uhradili 1093,86 €.

Z otázky usudzujeme, že vo veci nie je vydané žiadne súdne rozhodnutie, ktorým by Vám bola uložená povinnosť uhradiť dlžnú sumu a teda neexistuje exekučný titul.

Z otázky usudzujeme, že ďalšie peniaze 207 € od Vás žiadajú formou SMS prípadne listom.

Odporúčame Vám žiadnu ďalšiu sumu neuhradzovať ani za podmienky vyhrážky súdom a oznámiť im, že vo veci podnikáte právne kroky na podanie žaloby o neplatnosť zmluvy a o vydanie bezdôvodného obohatenia.

Odporúčame súčasne poslať Vašu zmluvu o spotreb. úvere/pôžičke na posúdenie na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotreb. zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR, kam pošlite len kópiu zmluvy a uveďte koľko ste doteraz uhradili. Následne budete vedieť ako postupovať. Bude potrebné podať žalobu o neplatnosť zmluvy a žiadať vrátenie bezdôvodného obohatenia od nebankovej spoločnosti.

Nebankovej spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, že pri čiastočnej úhrade Vám zostatok odpustia.

 

 


Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Mal som dlh v Slovenskej sporiteľni, ktorý prevzal exekútor. Tento dlh som splatil a exekútor mi poslal domov dokumenty o ukončení dlhu a splatení dlžnej sumy vo výške približne 2700 eur. Dnes mi však zavolali z vymáhačskej spoločnosti, že im ešte dlžím 1700 eur. Neviem, ako im mám zaplatiť, keďže som všetko už zaplatil exekútorovi a ten dlh ukončil. Pripomínam, že pôvodný dlh bol v slovenskej mene a predstavoval sumu 50 000 SK, avšak u exekútora som zaplatil okolo 2700 eur a ukončil som dlh. Je možné, že iná spoločnosť môže po ukončení dlhu ešte vymáhať dlžnú sumu 1700 eur? Podľa mňa je to nezmysel, keďže som svoj dlh už vyrovnal. Prosím o radu, či túto sumu zaplatiť, alebo nie. Ďakujem.

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 06.12.2022)

Dobrý deň,
ďakujeme za prejavenú dôveru, že ste sa obrátili na našu advokátsku kanceláriu.

Riešenie je jednoduché :

nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne nejakú listinu, z ktorej by vyplýval prísľub, že po uhradení časti dlhu Vám zostatok odpustia.

Vysvetlenie :

Vy ste svoj dlh uhradili cestou súdneho exekútora a to na základe súdneho rozhodnutia. Spoločnosť Vás oslovila s výzvou k úhrade na ďalšiu sumu, ktorá nebola predmetom pôvodného súdneho konania a teda vymáhačská spoločnosť nemá žiadny právny titul /rozsudok, platobný rozkaz/, na základe ktorého by ste boli povinný uhradiť ďalšiu sumu. Naviac platí všeob. premlčacia doba 3 roky podľa §  101 Obč. zákonníka, ktorá už dávno uplynula, keďže ako uvádzate v otázke úver resp. pôžičky ste mali poskytnutú v slov. korunách. Nič preto neuhradzujte, na telefonáty nereagujte.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Už som zúfalá. Platili sme pôžičku Pohotovosti, ale neskôr nám boli nariadené vysoké úroky, ktoré platíme už viac ako 2 roky, a to po 30 eur. V sume to je až 8000 eur, čo je pre nás nehorázne veľa. Súhlasili sme s týmito splátkami, ale otázka je, či už sme všetko uhradili. Čo máme robiť? Sme dôchodcovia. Ďakujem.

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 02.12.2022)

Dobrý deň, v otázke neuvádzate podstatné okolnosti a to kedy a koľko ste si požičali, koľko ste doteraz uhradili na pôžičke a to v ako istina a výška úrokov.
V otázke uvádzate, že istina je uhradená. Platíte vyše 2 rokov úroky po 30 € mesačne.

Nevieme ako znie dohoda o splátkach, či v čase podpísania predmetnej dohody neboli už úroky premlčané, lebo platí § 558 Obč. zákonníka, podľa ktorého platí, že ak niekto uzná písomne, že zaplatí dlh určený čo do dôvodu aj výšky, predpokladá sa, že dlh v čase uznania dlhu trval. Pri premlčanom dlhu má uznanie tento právny následok, len ak ten, kto dlh uznal, vedel o jeho premlčaní.

Predpokladáme, že samotná dohoda o splácaní sumy 30 € bude neplatná z dôvodu nedodržania zákonných ustanovení Obč. zákonníka o spotrebiteľských zmluvách a s ust. zákona o spotrebiteľských úveroch, preto v prípade súdneho konania by bola zmluva vyhlásená za neplatnú a boli by ste povinný uhradiť len istinu /ktorá je už uhradená/ a vymáhačská spoločnosť by musela vrátiť všetky Vami uhradené úroky.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta alebo Centrum právnej pomoci, ktorého kancelárie sa nachádzajú v okresných mestách /adresy nájdete na internete/. Do preskúmania Vašich dokladov advokátom prípadne Centrom právnej pomoci vymáhačskej spoločnosti nič nepodpisujte a pozastavte platbu úrokov.

 

 

 


Trápi vás "Nebankovky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, po koľkých nezaplatených splátkach u nebankovej spoločnosti môžem od nich dostať exekútora? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 17.10.2022)

Dobrý deň,
nebanková spoločnosť v prípade neplatenia splátok vami môže podať návrh na súd na vydanie platobného rozkazu. Ak by zo samotnej zmluvy s nebankovou spoločnosťou vyplývalo, že neuhradením niektorej splátky sa stáva splatný celý dlh naraz, potom rovnako môže podať návrh na súd.  Až následne po právoplatnosti súdneho rozhodnutia môže podať návrh na vykonanie exekúcie. V otázke neuvádzate podstatné veci a to kedy a koľko finančných prostriedkov ste si požičali, koľko ste doteraz uhradili na istinu a úroky vrátane poplatkov v prospech nebankovej spoločnosti. Ide o to, či zmluva s nebankovou spoločnosťou neobsahuje neprijateľné zmluvné podmienky v zmysle  ust. § 53 a nasl. Obč. zákonníka a teda  zmluva by v konečnom dôsledku mohla by byť súdom vyhlásená za neplatnú a museli by ste uhradiť len istinu bez úrokov a poplatkov, čo vyplýva z ust. § 11 ods. 4 zákona o spotrebiteľských úveroch. Nebankovej spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, lebo by ste mohli uznať premlčaný dlh. Odporúčam so zmluvou s nebankovou spoločnosťou kontaktovať advokáta, prípadne poslať zmluvu s nebankovou spoločnosťou na posúdenie na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotrebiteľských zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR /pošlite len kópiu zmluvy/. Následne po posúdení zmluvy Komisiou bude zrejmé pre vás ako je potrebné postupovať. V prípade záujmu v tejto veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa poradila ohľadom úverov, ktorých máme veľa a už ich nevládzeme splácať. Nemáme žiadne exekúcie a splátky sú po splatnosti približne mesiac. Máme dosť nevýhodných nebankových pôžičiek. Chcela by som sa opýtať, či sa zaoberáte aj prehodnotením nebankových zmlúv alebo riešením danej situácie. Rovnako ma zaujíma, aké sú u Vás poplatky.

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 20.09.2022)

Dobrý deň,
pre posúdenie celkovej veci a problému uvedeného v otázke by sme potrebovali vidieť vaše doklady.

V otázke uvádzate, že máte mnoho pôžičiek poskytnutých nebankovými spoločnosťami, nepíšete však kedy a koľko ste si požičali, koľko ste doteraz uhradili na istinu /splátky pôžičky/, koľko ste uhradili na úrokoch a rôznych poplatkoch. Uvádzate, že ste v omeškaní s platením splátok cca jeden mesiac.

Je možné, že ak ste si peniaze požičali od nebankovej spoločnosti, že tieto zmluvy o spotrebiteľských úveroch by v prípade súdneho konania boli vyhlásené za neplatné, a potom v zmysle ust. citovaného zákona by ste museli zaplatiť len istinu bez úrokov a poplatkov. O neplatnosti zmluvy môže rozhodnúť súd v súlade s ust. §11 ods. 4 zákona o spotrebiteľských úveroch a následne spoločnosť by vám musela vrátiť preplatený spotrebiteľský úver titulom bezdôvodného obohatenia :

"Spotrebiteľ sa môže pred súdom domáhať určenia neplatnosti zmluvy o spotrebiteľskom úvere alebo určenia bezúročnosti a bezpoplatkovosti poskytnutého spotrebiteľského úveru žalobou."

Nevieme, či v priebehu splácania spotreb. úverov vás už nebanková spoločnosť/spoločnosti kontaktovali na podpísanie ďalších podmienok a zvýšenia splátok resp. úrokov v preibehu splácania. Nebankovej spoločnosti nepodpisujte žiadne dodatočné doklady, ktorými by v konečnom dôsledku došlo len k zhoršeniu vášho postavenia ako spotrebiteľov.

Možnosťou na vašej strane je kontaktovať aj niektoré z centier na ochranu spotrebiteľa, prípadne samotné zmluvy o spotrebiteľskom úvere /treba poslať v kópii/ poslať na posúdenie na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotrebiteľských zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré zmluvy posúdi a zo samotného posúdenia zmlúv už bude jasnejšie ako vo veci postupovať.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta so všetkými dokladmi, ktoré máte k dispozícii, aby vám pomohol prípadne aj cestou súdu.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 

 


Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2015 som si vzala revolvingový úver od Profi Credit. Úver som splatila, no s oneskorením, pretože som mala finančné problémy. Komunikovala som s nimi a odporučili mi splácať s menšími splátkami, čo som aj urobila. Napokon som im poslala až 3 070 eur navyše a teraz od mňa za porušenie zmluvy požadujú 13 000 eur a vyhrážajú sa mi exekúciou. Nemám finančné prostriedky na to a ani nemám v pláne to zaplatiť. Čo mám robiť?

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 12.09.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že peniaze ste si požičali v roku 2015 a dlžnú sumu zrejme aj s nezákonnými úrokmi a poplatkami ste uhradili /nepíšete kedy/. Teraz od vás žiadajú ďalších 13 000 € za nedodržanie zmluvy o pôžičke.

Vo veci uvádzame, že platí všeobecná premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka a teda ak žaloba o zaplatenie 13 000 € titulom nedodržania zmluvy /zrejme v zmluve o pôžičke kvalifikovaná ako zmluvná pokuta, ktorá je najskôr nezákonná/ nebola podaná v lehote do 3 rokov od splatnosti, je nárok nebankovej spoločnosti premlčaný.

Len z dôvodu právnej istoty kontaktujte okresný súd podľa miesta vášho trvalého bydliska a zistite, či voči vám bola zo strany nebankovej spoločnosti podaná nejaká žaloba. Ak žaloba podaná nebola, nič neuhradzujte a nebankovej spoločnosti ani nemusíte odpísať. Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Rovnako nepodpisujte žiadne prísľub, že pri čiastočnej úhrade vám  zostatok dlhu odpustia ! Nič teda neuhradzujte !

Ak by bola žaloba podaná, čo však vylučujeme vzhľadom na vyššie uvedené, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Nebankovky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebankovky (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. V roku 2007 som mala úver v nebankovej spoločnosti vo výške 200 000 Sk, ktorý som si splatila. Napriek problémom so splatnosťou som všetko zaplatila. Neskôr mi bolo oznámené, že mi tam ešte chýba niekoľko centov, za čo mi bola udelená pokuta. Tú som potom platila nasledujúcich 7 rokov a suma presiahla 5 000 €. Teraz mi bola opäť udelená pokuta vo výške 4 000 € za chýbajúce 0,03 €. Som zúfalá a potrebovala by som radu, ako mám postupovať. Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Jana

Odpoveď: Nebankovky

(odpoveď odoslaná: 29.06.2022)

Dobrý deň, z vami uvedenej otázky vyplýva, že ste si v nebankovej spoločnosti požičali v roku 2007 sumu
200 000 SK, čo je cca 6640  €. Pôžičku ste splatili a následne od vás poločnosť žiadala titulom pokuty ˇ&dalších 5000 €, ktoré ste uhradili. Teraz žiadajú ďalšiu sumu 4000 € titulom pokuty.

Úvodom našej odpovede uvádzame, že je škoda, že ste nás nekontaktovali skôr teda predtým, ako ste začali platiť pokutu 5000 €.

Z otázky usudzujeme, že vo veci nikdy nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie - platobný rozkaz alebo rozsudok. Ak je to tak, potom nič neuhradzujte, žiadnu zmluvnp pokutu, ktorá je len úžerou zo strany nebankovej spoločnosti, nepodpisujte žiadne uznanei dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, ani prísľub, že ak časť pokuty uhradíte, zostatok pokuty vám odpustia. Opakujeme : nič neuhradzujte a na listy nereagujte.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta, aby vám pomohol s vymáhaním už zaplatenej pokuty 5000 €, resp. aspon jej časti, keďže predpokladám, že sumu bola uhradená pred viac ako 3 rokmi keďže platí premlčacia doba.

Môžete vo veci kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu s dokladmi.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nebankovky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.