Máte
otázku?

Prenášajú sa pôžičky z nebankoviek do dedičstva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Prenášajú sa pôžičky z nebankoviek do dedičstva?

Dobrý večer, chcel by som sa vás opýtať, či sa pôžičky z nebankových inštitúcií prenášajú do dedičstva. Zaujíma ma, či my, ako deti našej mami, budeme musieť splatiť jej dlhy aj keď žijeme vlastné životy. Prosím vás o radu, ako sa vyhnúť tejto situácii alebo ako postupovať v tomto procese, aby sme my, jej deti, nemuseli splatiť jej dlhy. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Prenášajú sa pôžičky z nebankoviek do dedičstva?

Dobrý deň, dedičstvo sa po poručiteľovi v našom právnom poriadku nadobúda dňom jeho smrti. Dedičstvo sa nadobúda ako celok, t.j. nielen jej aktíva (hnuteľný a nehnuteľný majetok) alebo aj pasíva (dlhy, pôžičky...). Ak by jej dlhy presahovali výšku majetku, ktorý nadobudnete dedením za dlhy budete zodpovedať len do výšky tohto majetku. Ak je dedičstvo po poručiteľovi predĺžené, je možné sa s veriteľmi poručiteľa dohodnúť na prenechaní majetku na úhradu dlhov. Takáto situácia závisí na dvoch skutočnostiach 1/ výšky dlhov poručiteľa a 2/ hodnoty jeho majetku. Zbaviť sa povinnosť vyplatiť dlhy za poručiteľa sa môžete vzdaním dedičstva. V tomto prípade sa však nevzdávate len dlhov, ale dedičstva ako celku, tzn. že aj jej hnuteľného a nehnuteľného majetku. Vo všeobecnosti je však možné skonštatovať, že po smrti poručiteľa budete musieť jej dlhy uhradiť, ak sa dedičstva nevzdáte.

Trápi vás "Prenášajú sa pôžičky z nebankoviek do dedičstva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prenášajú sa pôžičky z nebankoviek do dedičstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, pán Ficek. Veľmi pekne vás prosím o radu. V roku 2008 som si od spoločnosti Pohotovosť požičal 10000 SKK. Mal som dve exekúcie, ktoré boli súdnym rozhodnutím určené za nepripustné. Prvá bola zastavená v roku 2012 a druhá dňa 20. 11. 2014. Pôvodný dlh som nezaplatil a teraz mi Pohotovosť navrhuje, aby som uhradil sumu 5700 €. Podľa ich ponuky môžem sumu splacať v dohodnutých splátkach a potom mi časť dlhu odpustia. Chcem sa Vás opýtať, nie je náhodou tento dlh už premlčaný? Alebo by som sa mal radšej dohodnúť na splátkovom kalendári? Momentálne nemám žiadnu exekúciu, o čom som sa informoval u spoločnosti Pohotovosť. Môžu mi vôbec ešte udeliť exekúciu? Aké kroky by som mal v mojej situácii podniknúť? Ako by som mal podať námietku premlčania? Pán Ficek, veľmi pekne Vás prosím o pomoc. Vopred vďaka.

Odpoveď: Prenášajú sa pôžičky z nebankoviek do dedičstva?

(odpoveď odoslaná: 09.06.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste mali dve exekúcie, o ktorých príslušné súdny rozhodli o zastavení konania a o neprípustnosti ešte v rokoch 2012 a 2014.

Ak Vás teraz kontaktuje nebank. spoločnosť resp. vymáhačská spoločnosť, nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Súd vo veciach už právoplatne rozhodol. Prísľuby o dohode o splátkach a o tom, že v rovnakej sumy uhradených splátok Vám dlh opustia sú zavádzajúce.

Môžete im telefonicky oznámiť, ak by Vás telefonicky kontaktovali, že ak sú toho právneho názoru, že ich nárok je oprávnený a zákonný, aby sa vo veci obrátili na súd. Ak by vec postúpili na súd, čo nepredpokladáme, vznesiete námietku premlčania v súlade s ust. § 101 a ust. § 583 Obč. zákonníka a prekážku rozsúdenej veci.

Záver : Nič neuhradzujte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prenášajú sa pôžičky z nebankoviek do dedičstva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.