Máte
otázku?

Zalozne pravo na liste vlastnictva a kúpa domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Zalozne pravo na liste vlastnictva a kúpa domu

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. Plánujeme kúpiť rodinný dom, avšak v listu vlastníctva je zapísané záložné právo v prospech nebankovej spoločnosti (OT Kredit Slovakia), a to aj na pozemok, aj na dom. Majitelia by chceli túto záložku vyčistiť po zaplatení od nás. Ja však (ako banka s vinkulovaným účtom) nie som ochotný pustiť peniaze skôr, ako bude vystavený nový list vlastníctva na moje meno a bez záložného práva. Prosím o radu, či uvažujem správne. V prípade, že by majitelia nesúhlasili, ako sa to dá inak vyriešiť, aby som nebol poškodený? Ďakujem.

Odpoveď: Zalozne pravo na liste vlastnictva a kúpa domu

Dobrý deň, ak je na liste vlastníctva záložné právo, znamená to, že vlastník (alebo dokonca aj iná osoba) má dlh voči záložnému veriteľovi (osobe uvedenej v liste vlastníctva). 

To, čo ste napísali (teda, že by ste peniaze zaplatili až po tom, ako by ste boli zapísaná na liste vlastníctva ako vlastník a nebolo by tam žiadne záložné právo), je možné. Dlžník by však musel preniesť záložné právo na inú nehnuteľnosť alebo dlh zaplatiť. Ďalšia možnosť je, že nebankovka bude súhlasiť s tým, aby sa záložné právo vymazalo aj bez úhrady dlhu. S týmto však nebankovka s najväčšou pravdepodobnosťou súhlasiť nebude.

Obyčajne to funguje tak, že do zmluvy sa dá priamo účet nebankovky (nie predávajúceho). Nebankovka vyčísli celkovú výšku zostatku dlhu. Po úhrade dlhu sa dá do katastra kvitancia o úhrade dlhu a návrh na výmaz záložného práva. Tu je však okamih, keď ste uhradili dlh nebankovke za dlžníka, hoci máte podpísanú zmluvu a dlžník vymazané záložné právo, nie ste ani vlastník a ani nemáte peniaze. 

S týmto postupom sa stretávame často najmä pri bankách. Pri bankách máte ale istotu, že údaje sú správne, kdežto pri nebankovkách to nie je až také isté. 

Pri prevode myslite najmä na svoje peniaze, navrhniť predávajúcim, aby navrhli taký spôsob prevodu, ktorý by chránil Vaše peniaze. 

Trápi vás "Zalozne pravo na liste vlastnictva a kúpa domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zalozne pravo na liste vlastnictva a kúpa domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.