Máte
otázku?

Návrh na úpravu styku maloletého


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Návrh na úpravu styku maloletého

Dobrý večer, rada by som vás poprosila o radu. Otec dieťaťa podal návrh na stretnutie s maloletým. Od súdu mi tiež prišiel návrh. V stanovených 15 dňoch som sa odvolala, takže čakám na vyjadrenie. Rada by som vedela, či je tento návrh právoplatný až do pojednávania. Musím na základe tohto návrhu dať syna otcovi, alebo môže pokojne stráviť prázdniny, kým nepríde rozhodnutie súdu? Vopred ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Návrh na úpravu styku maloletého

Dobrý deň, vo Vašej otázke ste uviedli iba veľmi všeobecné informácie, z ktorých nie je možné spoľahlivo na Vašu otázku odpovedať. Vzhľadom na to, že ste uviedli, že Vám bol doručený zo súdu návrh otca spolu s rozhodnutím súdu, predpokladám, že ide o nariadené predbežné opatrenie. V našom právnom poriadku sú predbežné opatrenia tzv. predbežne vykonateľné, tzn. že aj napriek tomu, že nie sú právoplatné sú vykonateľné. Súd bude teraz o Vašom odvolaní rozhodovať, z toho dôvodu rozhodnutie zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Avšak v zmysle toho, že je predbežne vykonateľné (bez ohľadu na právoplatnosť) ak nebudete toto predbežné opatrenie dodržiavať, môže otec podať na súd návrh na výkon súdneho rozhodnutia. Ak Vám bol zo súdu doručený iba návrh otca na úpravu styku a Vy ste sa k nemu mali v súdom určenej lehote vyjadriť, tak ďalším úkonom súdu bude nariadenie pojednávania a rozhodnutie na tomto pojednávaní.

Trápi vás "Návrh na úpravu styku maloletého" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Návrh na úpravu styku maloletého (Rodinné právo)

Dobrý deň. Rozviedla som sa v roku 2011 ešte počas materskej z dôvodu manželovej konfliktnej, výbušnej a agresívnej povahy. Navyše so mnou a našou dcérkou nikdy nezdieľal spoločnú domácnosť. Súd mu prisúdil právo styku s dcérkou každý utorok a štvrtok od 15:00 do 19:00 a každý párny víkend v sobotu a nedeľu od 15:00 do 19:00, keďže dcérka mala len jeden rok. Nikdy to nedodržiaval a chodil, ako mu to vyhovovalo, pričom tvrdil, že má právo a neporušuje žiadny zákon. Dcérka bude mať v októbri 6 rokov a od apríla minulého roku počas pracovných dní vôbec neprejavuje záujem byť s dcérkou, ani nedá vedieť, či príde. Občas sa raz za dva mesiace zmyslí, že s ňou chce byť, a očakáva, že ja sa vypýtam z práce a budem s dcérkou čakať o 15:00, ako mi to umožňuje súd. Nezaujíma ho, že som zamestnaná a momentálne v skúšobnej dobe. Nevyhovela som mu, takže ma už druhýkrát nahlásil. Prvýkrát minulý rok, keď som brigádovala a on si o 15:25 zmyslel ísť pre dcérku. Pracovala som v obchode, ktorý som nemohla zamknúť a utekať domov, 20 km od práce. Zavolal políciu a podal na mňa trestné oznámenie. Už takmer rok je, čo som podala na súd návrh na obmedzenie styku otca s dieťaťom, resp. úpravu styku z dôvodu, že nechodí, je agresívny a vulgárny, čím kazí naše dieťa, ktoré sa bráni ísť s ním, a navyše mal zlé výsledky psychotestov. Z dôvodu, že utorky a štvrtky nechodí, umožňujem mu mať dcérku takmer celý víkend. Jeden párny víkend má od 8:00 do 19:00 v sobotu aj nedeľu a druhý párny víkend aj s jednou nocou. Snažím sa mu vyjsť maximálne v ústrety, ale on ma vydiera, udáva a zneužíva zákon, aby som bola povinná byť s pripraveným dieťaťom každý utorok a štvrtok od 15:00 do 19:00, zatiaľ čo on to právo využíva možno raz za dva mesiace. Je presvedčený, že ak príde o 16:00, musím mu dcérku odovzdať, lebo zákon nehovorí, že po 15:00 ju nemusím dať. V rozsudku je uvedené, že otec má právo si prevziať maloletú dcérku o 15:00 pred dverami bytu matky a vrátiť ju do 19:00. Veľakrát som ho čakávala s dcérkou aj do 15:30 vonku, a nakoniec neprišiel. Mám teda čakať do 19:00 a nemôžem mať žiadny program? Ako to mám riešiť, keď som zamestnaná s pracovnou dobou od 7:45 do 16:15 a nemôžem mu odovzdať dcérku o 15:00? Znovu ma udal, a to máme za pár dní súdne pojednávanie ohľadom úpravy styku z dôvodu škôlky a môjho zamestnania. Nemôžem riskovať, že prídem o prácu. Bola som dlho nezamestnaná a on sa snažil pripraviť ma o dcérku kvôli nestabilnému príjmu. Tiež podával rôzne krivé trestné oznámenia. Udával ma, že sa o dieťa nestarám, čo bolo vyvrátené vyjadrením zo škôlky, od lekára a obecného úradu. Naopak, som hodnotená ako vzorná

Odpoveď: Návrh na úpravu styku maloletého

(odpoveď odoslaná: 09.03.2016)

Dobrý deň

pokiaľ sa neviete s exmanželom dohodnúť na styku s mal. dieťaťom jediná možnosť je úprava styku len prostredníctvom súdu. Keď už bol raz styk upravený rozhodnutím okresného súdu, tento je záväzný tak pre Vás ako aj pre exmanžela. Pokiaľ sa Vám zmenili pomery, je možné požiadať o zmenu úpravy styku, čo následne v návrhu náležite odôvodníte. Podľa Vášho popisu sa o novej úprave styku konalo, avšak pokiaľ súd nebral do úvahy vaše zamestnanie (teda pracovný čas), mali ste možnosť odvolať sa voči tomuto rozsudku. Čo sa týka návrhu na zverenie dieťaťa do starostlivosti otca, pokiaľ krajský súd odporučil znalecké dokazovanie, toto nariadi okresný súd, ktorému bola vec vrátená. Kedže Váš exmanžel nedodržiava čas stanovený rozsudkom treba upovedomiť zakaždým Úrad práce, soc. vecí a rodiny a žiadať, aby spísali o tom záznam a v prípade ďalšieho konania o úprave styku toto tvrdenie viete preukázať. Čo sa týka kolíznej opatrovníčky, taktiež môžete namietať jej osobu prípade Úrad práce, soc. vecí a rodiny. Všetky potrebné skutočnosti je taktiež potrebné predložiť na súde. Pokiaľ máte podozrenie, že exmanžel sa dopustil trestného činu (ohľadom zneužívania maloletej) je potrebné to oznámiť orgánom činným v trestnom konaní. 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Návrh na úpravu styku maloletého" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.