Máte
otázku?

Nátlak pri podpise zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Nátlak pri podpise zmluvy

Chystám sa podpísať zmluvu a uvedomujem si, že to robím pod nátlakom a v núdzi. Mojim cieľom je zabrániť ďalším škodám tým, že ju podpíšem, no následne by som ju chcel napadnúť. Ako by som mal postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Nátlak pri podpise zmluvy

Dobrý deň, takýto postup podľa nášho právneho názoru by z Vašej strany nebol v súlade s dobrými mravmi, a preto by bol taký postup protiprávny. Vychádzame z ustanovenia § 3 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého každý výkon práva musí byť v súlade s dobrými mravmi a výkon práva nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iného. Ak by ste Vy vedeli, že zmluvu podpisujete pod nátlakom a následne by ste tento nátlak účelovo (nakoľko ste o nátlaku vedeli) zneužili, takýto postup by nebol v súlade so zákonom. Takéto odstúpenie od zmluvy by v prípade súdneho sporu bolo možné vyhlásiť za neplatné a právny úkon za platný a účinný.

Trápi vás "Nátlak pri podpise zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nátlak pri podpise zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, môj otec má zrakové postihnutie, prakticky je slepý. Jeho očná lekárka ho upozornila, aby sa vyvaroval podpisovania čohokoľvek pre kohokoľvek, no napriek tomu to otec robí. Najmä v banke sa nechá nalákať na rôzne nesmyselné produkty, zakladá si podriadené účty, a nedávno sme našli zmluvu o úvere, na nemalú sumu. Otec ani nevie, že takúto zmluvu podpísal, pretože podľa jeho slov mu na účet neprišli žiadne peniaze. Má 69 rokov, vlastní trojizbový byt a máme strach, že ak to pôjde takto ďalej, niekto ho pripraví o strechu nad hlavou. Rádi by sme vedeli, ako by sme mohli zabrániť tomu, aby nepodpisoval samotné dokumenty. Nechceme ho zbaviť svojprávnosti, len mu zabrániť v podpisovaní dokumentov. Nie je psychicky chorý, len naivný a neuvedomuje si riziko. Dôveruje cudzím ľuďom a podľa jeho slov jeho vlastné deti ho len strašia, keď ho upozornia na možné riziká.

Odpoveď: Nátlak pri podpise zmluvy

(odpoveď odoslaná: 07.02.2021)

Dobrý deň,
Vami uvedenú situáciu je možné riešiť spôsobom, že otcov zdrav. stav - praktická slepota - necháte zapísať do občianskeho preukazu. Túto žiadosť o zápis do OP bude však musieť podať v zmysle zákona o občianskych preukazoch podať otec.

Súčasne odporúčame vybavenie preukazu zdravotne ťažko postihnutej osoby so sprievodcom, ktorý údaj sa tiež zapíše do OP.

Následne pre právne úkony platí ust. § 40 ods. 6 Obč. zákonníka :

"Na písomné právne úkony tých, ktorí nemôžu čítať a písať, je potrebná úradná zápisnica. Úradná zápisnica sa nevyžaduje, ak má ten, kto nemôže čítať alebo písať, schopnosť oboznámiť sa s obsahom právneho úkonu s pomocou prístrojov alebo špeciálnych pomôcok alebo prostredníctvom inej osoby, ktorú si zvolí, a je schopný vlastnoručne listinu podpísať."

Aktuálnu situáciu v banke (podpísanie úveru) odporúčame riešiť osobne za prítomnosti advokáta.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nátlak pri podpise zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, dnes moja mama podpísala zmluvu nielen pod nátlakom, ale aj nevedome, v supermarkete Tesco. Oslovili ju pri nákupe a opýtali sa jej, či nechce ich klubovú kartu. Mama celý čas myslela, že si vybavuje práve túto kartu. No pani ju zaviedla k finančným službám a dala jej podpísať zmluvu, na základe ktorej s ňou uzatvorila úver vo výške 700 eur. Samozrejme, mama to robila v presvedčení, že si vybavuje klubovú kartu, nie úver. Došlo jej to až vtedy, keď jej "milá" pani povedala, že nákup si môže ísť zaplatiť k samoobslužným pokladniam. Tam už táto pani vytiahla kreditnú kartu mojej mamy, ktorú si nevedomky vybavila, a sama jej to hneď zaplatila. Vtedy si mama uvedomila, čo sa stalo, a povedala, že chce odstúpiť od zmluvy. Pani sa jej vysmiala a tvrdila, že sa to už nedá, a že ju "o všetkom" informovala, lenže ju nepočúvala. To však nie je pravda. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Nátlak pri podpise zmluvy

(odpoveď odoslaná: 31.07.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že Vašej mame bol v konečnom výsledku nanútený úver v rozpore s ust. zákona o spotreb. úveroch a vzhľadom na okolnosti, ktoré uvádzate v otázke nebola splnená poučovacia povinnosť veriteľa podľa § 9 zákona o spotreb. úveroch.

Riešenie situácie je pomerne jednoduché a to písomne odstúpiť od zmluvy o spotreb. úvere a vrátiť poskytnutý úver 700 €.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nátlak pri podpise zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.