Máte
otázku?

Predvolanie na súd a splátkový kalendár


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Predvolanie na súd a splátkový kalendár

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Približne pred mesiacom som obdržala od súdu list, v ktorom sa uvádza, že ak nedisponujem finančnými prostriedkami vo výške 1500 eur, ktoré som dlžná, je možnosť splátkového kalendára vo výške 130 eur mesačne. Na výzvu súdu som zaslala vyjadrenie, v ktorom s uvedeným dlhom a jeho splácaním súhlasím, a žiadala som o zaslanie platobných údajov a možnosť splácania tohto dlhu vždy ku jedenástemu dňu v mesiaci. Následne som opäť obdržala list zo súdu, v ktorom sa píše, že je nutné dostaviť sa na pojednávanie, aby ma súd mohol vypočuť. Žalobca v žiadosti k súdu uviedol, že z jeho strany pojednávanie nie je potrebné, nakoľko ja ako žalovaná uznávam tento dlh v plnom rozsahu. Preto by som sa chcela poradiť, prečo je ešte potrebné pojednávanie. Obávam sa, že predošlé rozhodnutie o splátkach bude zrušené. Zaujíma ma aj to, či v danej veci môžem prísť aj o družstevný byt, ktorý som zdedila po mojej mame a ktorý je môjim jediným majetkom. Za skorú odpoveď vopred ďakujem a s pozdravom.

Odpoveď: Predvolanie na súd a splátkový kalendár

Dobrý deň,

podľa čl. 17 ods. 2 Civilného sporového poriadku je základnou povinnosťou súdu  viesť strany sporu k zmierlivému vyriešeniu sporu.  Okrem toho, podľa § 148 CSP Žalobca a žalovaný môžu uzavrieť zmier. O uzavretie zmieru sa má súd vždy pokúsiť. Súd rozhodne o tom, či uzavretý zmier schvaľuje; neschváli ho, ak je v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Ak Vás súd predvolal, mali by ste sa na pojednávanie dostaviť. Súd má okrem toho povinnosť rozhodovať spravodlivo, a preto Vás potrebuje vypočuť. Rozhodnutie súdu sa nedá predvídať, avšak ak bude protistrana ochotná akceptovať plnenie v splátkach a táto dohoda nebude v rozpore so zákonom, potom by ju súd mal schváliť. 

Trápi vás "Predvolanie na súd a splátkový kalendár" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predvolanie na súd a splátkový kalendár (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, pretože máme s manželom mnoho úverov, ktoré splácame podľa našich možností. Začali mu strhávať zo mzdy na pošte a zo Silver Side. Požiadali sme cez Centrum právnej pomoci o splátkový kalendár, avšak momentálne sa nedá nič riešiť, pretože nemáme exekúcie. Neuhrádzame úvery z Quatra a Home Credit, ostatné úvery splácame ako je to možné. Mám otázku, pretože máme dva úvery z PS: sú tam oneskorenia splátok. Dohodli sme sa, že nám urobia reštrukturalizáciu, podarilo sa to však iba na jednom úvere. Ten druhý je mi naozaj na srdci, pretože ešte treba zaplatiť viac ako 18 000 eur. Platili sme ho poctivo 10 rokov, ale nastali v rodine vážne zdravotné problémy, takže bolo v oneskorení asi 4 mesiace, potom sme to uhradili a takto sa to opakovalo až doposiaľ. Môj problém je, že druhá strana nechce, aby sme to splatili podľa dohodnutých splátok, ale chce nám celý úver spoplatniť. Manžel vlastní aj nehnuteľnosť. Môže táto nehnuteľnosť byť týmto ohrozená? Je to možné až po exekúcii alebo existuje nejaká iná možnosť, ktorou by nás mohli ohroziť? Chcem vám ešte povedať, že za tento úver sme uhradili viac ako 10 000 eur, hoci sme si pôvodne požičali 20 000. Teda sme splatili necelých 2 000 eur. Prosím vás o odpoveď, čo by sme mali urobiť. Ďakujem.

Odpoveď: Predvolanie na súd a splátkový kalendár

(odpoveď odoslaná: 09.12.2018)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že máte viacero spotrebiteľských úverov a to ako od banky tak aj od nebankových spoločností.
Je pravdou ako Vás informovali v Centre právnej pomoci, že o oddlženie by ste mohli žiadať až v prípade, že by voči Vám bola vedené exekučné konanie.
Vzhľadom na súdne rozhodnutia vo veci spotreb. úverov od bánk aj nebankových spoločností, ktorými bola v mnohých prípadoch vyslovená neplatnosť zmlúv a spotrebiteľ bol tak povinný zaplatiť  len istinu bez úrokov a poplatkov, odporúčame všetky zmluvy, na základe ktorých ste si požičali fin. prostriedky poslať na posúdenie Komisii pre posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách na Ministerstvo spravodlivosti SR, adresa : Župné nám 13, 811 13 Bratislava.
Stačí uviesť jednoduchú žiadosť o to, aby v zmysle zákona Vám posúdili Vami zaslané zmluvy, ktorých kópie súčasne zašlete.
Následne budete vedieť ako postupovať /MS SR v tomto smer dá Vám aj poučenie/.Zmluvy by mali byť posúdené v lehote do 2 - 3 mesiacov.


Pokiaľ ide o už vykonávané zrážky zo mzdy manžela na základe príkazu Poštovej banky, teda bez súdneho exekútora, odporúčame, aby manžel zamestnávateľovi napísal  dopor. list a požiadal ho, aby zrážky zo mzdy nevykonával, nakoľko vykonávanie zrážok na základe súhlasu vysloveného v spotreb. zmluve a jej prílohách, ak aj touto prílohou je dohoda o zrážkach zo mzdy, je v spotreb. zmluve je zakázané.
Podľa ust. § 5a/ zákona o ochrane spotrebiteľa platí :
"Zabezpečenie záväzkov spotrebiteľa 
(1)  Neprípustné je zabezpečenie uspokojenia pohľadávky alebo splnenie záväzku zo spotrebiteľskej zmluvy 
a) dohodou o zrážkach zo mzdy a z iných príjmov v prospech predávajúceho alebo inej osoby, ibaže táto dohoda bola uzavretá vo forme osobitnej listiny, spotrebiteľ bol poučený o dôsledkoch jej uzavretia a mal možnosť ju odmietnuť, alebo 
b) zmenkou alebo šekom."


Nech súčasne upozorní zamestnávateľa, že toto jeho konanie je v rozpore so zákonom a ak neupustí od  vykonávania zrážok zo mzdy, vec postúpi na súd, ktorý súdnym rozhodnutím prikáže zamestnávateľovi, aby sa zdržal  výkonu práva na základe takejto dohody.

Dohoda o zrážkach zo mzdy pri spotreb. úveroch je neprijateľnou zmluvnou podmienkou, nakoľko sa jedná o formulárovú dohodu a v prípade, že by ju Váš manžel ako dlžník nepodpísal, nebol by mu poskytnutý úver.
Pre ďalšie konanie resp. postup je potrebné, aby ste mali všetky doklady o úhradách Vami vykonaných splátok.

V prípade kontaktovania zo strany veriteľov na uznanie záväzkov Vami odporúčame tieto ich požiadavky neuznávať, nakoľko môžu byť premlčané.

Pri úhrade splátok, pokiaľ istina nebola uhradené, je treba uviesť vždy za ktorý mesiac splátku uhradzujete.

Odporúčame konzultáciu s advokátom alebo v nejakom centre na ochranu spotrebiteľa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predvolanie na súd a splátkový kalendár" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.