Máte
otázku?

Nástup na výkon trestu odňatia slobody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Nástup na výkon trestu odňatia slobody

Dobrý deň. Koľko trvá, kým mi zo súdu príde papier, aby som mohla nastúpiť do výkonu trestu? Ďakujem.

Odpoveď: Nástup na výkon trestu odňatia slobody

Dobrý deň. Procesný postup nariadenia výkonu trestu odňatia slobody, vrátane nástupu na výkon trestu, je upravený predovšetkým v ustanovení § 408 Trestného poriadku. Trestný poriadok pritom upravuje niekoľko procesných situácií ohľadom nariadenia výkon trestu odňatia slobody. V zásade však platí, že pokiaľ niet obavy, že odsúdený, ktorý je na slobode, ujde, alebo sa bude skrývať, môže mu predseda senátu na nastúpenie do výkonu trestu poskytnúť primeranú lehotu, aby si mohol obstarať svoje záležitosti. Takto poskytnutá lehota však nesmie byť dlhšia ako jeden mesiac odo dňa, keď rozhodnutie, podľa ktorého sa má vykonať trest odňatia slobody, nadobudlo právoplatnosť. Čo sa týka samotnej výzvy na nástup do výkon trestu odňatia slobody, Trestný poriadok neustanovuje konkrétnu lehotu, dokedy má byť odsúdenému doručená.

Trápi vás "Nástup na výkon trestu odňatia slobody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nástup na výkon trestu odňatia slobody (Trestné právo)

Dobrý deň, aká je lehota na nastúpenie trestu od doručenia trestného rozkazu?

Odpoveď: Nástup na výkon trestu odňatia slobody

(odpoveď odoslaná: 19.01.2022)

Dobrý deň,
ohľadom presného termínu (dňa) nástupu na výkon trestu odňatia slobody Vám bude doručená výzva na nastúpenie na výkon. Tento termín nie je závislý od trestného rozkazu, resp. neplynie žiadna presne určená doba od doručenia trestného rozkazu na nástup (a to aj v prípade, že ste nepodali odpor proti nemu).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nástup na výkon trestu odňatia slobody (Trestné právo)

Dobrý deň, moja dcéra dostala ešte v roku 2015 trestný rozkaz, ktorý ju odsudzoval na trest odňatia slobody v trvaní jedného roka za zanedbanie povinnej výživy. Už uplynuli dva roky, počas ktorých si upratala svoje záležitosti, vyplatila výživné a doteraz nedostala predvolanie na nástup trestu. Moja otázka znie: do kedy môže dostať predvolanie na nástup trestu? Momentálne vedie normálny rodinný život a má aj dcérku. Ďakujem.

Odpoveď: Nástup na výkon trestu odňatia slobody

(odpoveď odoslaná: 07.12.2017)

Dobrý deň. Zo zadanej otázky vyplýva, že Vašej dcére bol v roku 2015 uložený trest odňatia slobody v trvaní jedného roka (pre zanedbanie povinnej výživy), pričom doposiaľ jej nebola doručená výzva na nástup výkonu trestu. Vzhľadom na výšku trestu sa domnievam, že nie je vylúčené, že si trestný rozkaz nesprávne interpretujete.

Trest odňatia slobody vo výmere jedného roka totiž býva spravidla podmienečne odložený, pričom ak sa odsúdený v skúšobnej dobe osvedčí, k reálnemu výkonu trestu odňatia slobody nedôjde. Ak je môj predpoklad správny, výzva na nástup výkonu trestu nebola Vašej dcére doručená z toho dôvodu, že jej bol uložený len podmienečný trest odňatia slobody v trvaní jedného roka.

Ak však ide o nepodmienečný trest, ani v takom prípade nemožno vylúčiť, že jej zatiaľ nebola doručená výzva na nástup výkonu trestu. Pre takéto prípady pozná Trestný zákon inštitút tzv. premlčania výkonu trestu.

Podľa ustanovenia § 90 ods. 1 Trestného zákona platí, že:

"(1) Uložený trest nemožno vykonať po uplynutí premlčacej doby, ktorá je

a) dvadsať rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody na doživotie,

b) pätnásť rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody prevyšujúci desať rokov,

c) desať rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody najmenej na päť rokov,

d) päť rokov pri odsúdení na iný trest."



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nástup na výkon trestu odňatia slobody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.