Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

Dobrý deň, mám problém, dostal som sa do platovej neschopnosti a nedokážem ďalej splácať svoje pôžičky. Pokiaľ mi exekútor zablokuje účet, budem mať viacero exekúcií a budem evidovaný na úrade práce, pričom budem poberať sociálne dávky. Mohol by mi exekútor siahnuť na sociálnu dávku, ak by som si ju nechal zasielať poštou? Ďakujem.

Odpoveď: Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

Dobrý deň. V zmysle ustanovenia § 111 Exekučného poriadku pohľadávkami nepodliehajúce exekúcii je aj dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu (zákon č. 599/2003 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov),

Dávka v nezamestnanosti ako dávka vyplácaná po splnení zákonných podmienok zo základného fondu poistenia v nezamestnanosti, ktorá slúži na zabezpečenie príjmu poistenca v dôsledku nezamestnanosti, nie je v zmysle Exekučného poriadku a ani iného osobitného zákona vylúčená z exekúcie.  Súdny exekútor môže exekučným príkazom postihnúť dávku v nezamestnanosti. Spôsob výpočtu zrážok je presne stanovený a je presne stanovená suma, ktorá musí byť povinnému vyplácaná z dávky každý mesiac. 

Nie je podstatné, či si dávku dáte zasielať poštou, alebo na účet. Súdny exekútor zašle exekučný príkaz priamo na úrad, ktorý rozhduje o výške dávky, ktorá Vám bude vyplácaná a Vám príde už zrazená dávka. 

V prípade viacerých exekúcií odporúčam zvážiť možnosť osobného bankrotu, informujte sa na Centre právnej pomoci vo Vašom meste.

Trápi vás "Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky? (Iné oblasti práva)

Prosím Vás, chcem sa opýtať, či má exekútor právo siahnuť aj na nemocenské dávky. Ďakujem, J.B. 

Odpoveď: Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

(odpoveď odoslaná: 15.08.2018)

Dobrý deň,

podľa ust. § 67 exekučného poriadku platí :

"(1) Exekútor vydá exekučný príkaz (príkaz na vykonanie exekúcie zrážkami zo mzdy) po márnom uplynutí lehoty na podanie návrhu na zastavenie exekúcie, ktorý má odkladný účinok, alebo po tom, keď sa mu doručí rozhodnutie súdu, ktorým sa takýto návrh zamietol.

(2) Exekučný príkaz sa doručí oprávnenému, povinnému a platiteľovi mzdy. Povinnému a platiteľovi mzdy sa doručí do vlastných rúk.

(3) Platiteľ mzdy je povinný odo dňa doručenia exekučného príkazu vyplácať exekútorovi sumy zrazené zo mzdy povinného.

(4) Ak dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca trvá viac ako desať dní, platiteľ mzdy je povinný túto skutočnosť oznámiť exekútorovi, ktorý vydal exekučný príkaz na vykonanie exekúcie zrážkami zo mzdy zamestnanca, a zároveň ho informovať, ktorá pobočka Sociálnej poisťovne bude zamestnancovi vyplácať nemocenské. V takom prípade exekútor doručí exekučný príkaz príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Skončenie práceneschopnosti je platiteľ mzdy povinný bezodkladne oznámiť exekútorovi. Po skončení práceneschopnosti vykonáva zrážky zo mzdy platiteľ mzdy."

Odpoveď je áno, môže siahnuť na nemocenské dávky.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky? (Iné oblasti práva)

Rada by som sa opýtala, akú sumu mi musí exekútor ponechať v prípade, keď som slobodná matka s 8-ročnou dcérou a môj čistý plat by bol 680 eur. Ďakujem. J. B.

Odpoveď: Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

(odpoveď odoslaná: 15.08.2018)

Dobrý deň,

tzv. exekučné kalkulačky nájdete  na stránkach exekútorských úradov.

Výška zrážky zo mzdy bude závisieť, či sa jedná o prednostnú alebo neprednostnú pohľadávku.

Napr. : http://www.exekutordemesova.sk/kalkulacka.

Poznámka :  Mená pýtajúcich sa nezverejňujeme.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

    Môže mi siahnuť na rodičovský príspevok a peniaze, ktoré dostávam na dieťa? Nie sú priznané ... T.j. : Medzi štátne sociálne dávky patrí aj rodičovský príspevok.

  • Môže siahnuť exekutor na plat mažela?

    17. dec. 2015 ... Moja otázka znie, či môže exekutor ziadat strhavanie zo mzdy mojho mazela za moju ... na zvysok platu, co mi je zasielany na jeho ucet a ci vobec moze siahnut na jeho ucet. ... Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

  • Nárok na sociálne dávky

    V soc. poistovni mi oznamili, ze nemam narok na nemocenske davky, ... odpracovaných rokov pre vznik nároku na dôchodok (obdobný problém môže ... Mám nárok na dávku v nezamestnanosti · Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

  • Rodičovský príspevok a exekúcia ?

    Zdravým chcem sa spýtať exekútor mi zablokoval účet kvôli tomu, že som dlžná na výživnom ... 2 zákona o súdnych exekútoroch exekúcii nepodliehajú okrem iných aj štátne sociálne dávky. ... Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky?

  • Exekútor

    odpoveď na Vašu otázku je nie, nemôže siahnuť na majetok Vašej dcéry. Otázka je však tá, ... Môže mi exekútor siahnuť na sociálne dávky? Dobrý deň, mám ...

  • Môže byť exekúciou postihnutá dávka v nezamestnanosti?

    Ma pravo mi exekutor siahnut na davku ktora mi patri, ked som pozicku nezobral. ... aj dávky sociálneho poistenia, teda aj dávka podpory v nezamestnanosti.

  • Exekúcia a daňový bonus

    Do čistej mzdy sa však n e z a p o č í t a v a j ú p r í d a v k y na deti a sumy ... príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa a štátne sociálne dávky, ... Dobrý deň, chcem sa spýtať, či mi môže siahnuť exekútor na daňový bonus za deti.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.