Máte
otázku?

Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania

Dobrý deň. Rád by som získal vysvetlenie ohľadom mojich povinností ako jediného žijúceho potomka mojich zosnulých rodičov. Konkrétne ma zaujíma, či som povinný niesť prevádzkové náklady (splácanie úveru na zateplenie, odmena správcovskej spoločnosti, nutná údržba - výmeny meradiel atď.) na predmet dedičstva (byt, garáž) počas trvania dedičského konania. Rodičia zomreli pred dvoma rokmi, nezanechali žiaden závet a byt nie je možné legálne prenajať. Okrem mňa sú dedičmi zo zákona dve deti môjho zosnulého brata - jedno dospelé, študujúce v zahraničí a druhé maloleté a postihnuté. Dediči a zákonný zástupca maloletého dosiahli pred notárom dohodu o rozdelení dedičstva a už tri štvrte roka čakáme na rozhodnutie poručeneckej komisie. Aktivita z jej strany nevykazuje žiadne príznaky. Mám obavu, že za súčasných okolností sa konanie môže predĺžiť na niekoľko ďalších rokov (de facto ide o dve dedičské konania). Nepovažujem svoj problém za zanedbateľný a preto by som sa chcel opýtať, či mám právo (a hlavne šancu) na nejaké odškodnenie kvôli - z môjho pohľadu - bezdôvodnému zdržiavaniu vydania rozhodnutia (prípadne aj v zahraničí). Zaujíma ma tiež, či mám nárok na to, aby sa na mojich nákladoch podieľali aj ostatní dedičia. Otázka, či je možné proces urýchliť, je zrejme bezpredmetná (?). Ďakujem za porozumenie, ZM.

Odpoveď: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné vedieť, že dedičstvo sa nadobúda okamihom smrti poručiteľa, nie rozhodnutím notára, a preto náklady, ktoré hradite v súčasnosti sú Vašimi nákladmi a nákladmi ostatných dedičov.

Pokiaľ uhrádzate úver a platíte aj náklady spojené s užívaním nehnuteľnosti sám za ostatných dedičov, potom sa ostatní dedičia bezdôvodne obohacujú na Váš účet. Toto bezdôvodne obohatenie môžete od nich žiadať nahradiť. Odporúčam Vám to urobiť čo najskôr, predpokladám, že dedičia sa nevzdávajú svojho dedičstva.

Trápi vás "Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom zahrnutia starostlivosti o moju mamu do dedičského konania. Situácia je nasledovná: sme štyria súrodenci a náš otec nám zomrel keď sme boli ešte mladí. Rodičovský dom si prisvojila sestra, ktorá nás vyplatila z maminej časti dedičstva s dohodou, že na oplátku bude mať na starosti opateru našej mamy. S časom sestra prestala platiť hypotéku a dom jej banka zabavila, napriek tomu v ňom naša mama zostala bývať v nevyhovujúcich podmienkach. Po tom, čo naša mama vážne ochorela, sestra si zabezpečila iný dom, kam mamu umiestnila. Avšak nechala ju tam takmer sama, s výnimkou svojej dcéry, mojej neteri, ktorá sa však o moju mamu dostatočne nestará. Sestra sama žije v Českej republike. Starostlivosť o mamu, vrátane chodenia k lekárom, zaobstarávania liekov a mnohých ďalších vecí, prevzala na seba ja, čo súvisí s nemalými finančnými výdavkami. Chcela by som vedieť, či si môžem tieto výdavky započítať do dedičského konania a či ich môžem od spomenutej sestry požadovať, pokiaľ by sa s mojou mamou niečo stalo. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania

(odpoveď odoslaná: 07.01.2024)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že dom/byt, v ktorom býva teraz vaša mama, je vo vlastníctve vašej sestry, ktorá žije v Českej republike. Vy máte nemalé náklady na starostlivosť o matku.

V prípade, že by došlo k úmrtiu vašej matky, vy hoci vynakladáte finančné prostriedky na starostlivosť o ňu, vrátane času, nemáte právny nárok na väčší podiel na dedičstve resp. uplatňovať si v dedičskom konaní náklady spojené so starostlivosťou o matku.

Riešením vami uvedenej situácie je, aby matka požiadala o výživné na jej osobu od svojej dcéry v zmysle ust. § 66 zákona o rodine :

"Deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom dedenia. Môj bezdetný strýko, ktorý už nemal žiadnych rodičov ani súrodencov, náhle zomrel minulý rok v septembri. Neponechal po sebe žiadny závet. Moja mama a ja sme sa o neho starali a zorganizovali sme jeho pohreb, avšak nežili sme s ním v jednej domácnosti. Prvé stretnutie u notára ohľadom dedičstva sme absolvovali v novembri, kde sme ja a moja mama - teta zosnulého - nahlásili informácie ohľadom všetkých potenciálnych dedičov. Napriek tomu sme vedeli uviesť iba dedičov zo strany matky zosnulého, pretože dedičov zo strany otca nepoznáme. Odvtedy sa notár ešte neozval a jeho postup v prípade dedičstva nám nie je známy. Nedávno mi z obce, kde strýko býval, telefonovali s prosbou o vykonanie určitých prác, konkrétne s odstránením padajúcej stodoly. Dnes som kontaktovala notára a jeho koncipientka mi oznámila, že sa v prípade dedičstva po mojom strýkovi neposunuli ďalej, pretože nemôžu vyhľadať dedičov zo strany jeho otca. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako urýchliť tento proces, aby sa mohli vykonať potrebné práce, teda odstránenie padajúcej stodoly? Náklady spojené s odstránením môžu byť vysoké a moja mama ani ja nie sme ochotné toto zaplatiť z vlastného vrecka. Už sme uhradili všetky náklady spojené s pohrebom a aj určité poplatky za prevádzku domu od smrti strýka, čo je už takmer deväť mesiacov. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako tento problém vyriešiť? Ďakujem.

Odpoveď: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania

(odpoveď odoslaná: 14.06.2018)

Dobrý deň,
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď.

1./ Vo veci odporúčame kontaktovať notára písomnou formou so žiadosťou o oznámenie stavu dedičského konania. Sme toho názoru, že notár má dostatok právnych prostriedkov zistiť predkov poručiteľa a následne konať v zmysle ust. CIvil. spor. poriadku napr. vyzvať dediča verejnou vyhláškou k prihláseniu sa do dedičského konania. Poukazujeme na ust. § 468 Obč. zákonníka :

" Na neznámeho dediča alebo na dediča, ktorého pobyt nie je známy, ktorý bol o svojom dedičskom práve upovedomený vyhláškou súdu a ktorý v určenej lehote nedal o sebe vedieť, sa pri prejednaní dedičstva neprihliada. Jeho opatrovník nemôže vyhlásenie o odmietnutí či neodmietnutí dedičstva urobiť."

2./ Havarijný stav nehnuteľnosti : Navrhnite ustanoviť správcu dedičstva.
3./ Konvokácia ako spôsob nájdenia dedičov, i keď sa ňou prihlasujú veritelia poručiteľa, je tiež riešením pre urýchlenie dedič. konania.
4./ V závislosti od odpovede notára ako súdneho komisára môžete podľa ust. Civil. mimospor. poriadku oznámiť konajúcemu súdu nečinnosť notára. Súd následne v zmysle ust. § 18 Civil. mimosporového poriadku môže uznesením odňať vec poverenému notárovi, ak napriek predchádzajúcemu upozorneniu súdu spôsobí zbytočné prieťahy v konaní.

 

 

 


Podotázka: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, v prvom rade vám chcem poďakovať za odpoveď, ktorú som, pravdupovediac, ani neočakával. Vaša odpoveď síce nevyriešila môj problém, pretože nespomínate, akým spôsobom môžem ostatných dedičov donútiť, aby sa na nákladoch podieľali. Takzvaná "právna" cesta cez súd mi pripadá nesmyselná, keďže momentálne čakám na rozhodnutie súdu, ktoré sa z môjho pohľadu zdá byť nekonečne dlhé a práve to je mojim primárnym problémom. Ale to nie je vaša zodpovednosť. Čo sa týka upozornenia na fakt, že "dedičstvo sa nadobúda okamihom smrti poručiteľa", vychádzam z predpokladu, že ide o právo dediť, nie o samotné dedičstvo? Potom otázka: keďže som ho nadobudol, môžem ho predať, aj keď pod cenu, a tak sa zbaviť celej záležitosti? Bol som primerane starostlivý voči rodičom až do ich konca a nebol som vydedený, teda zo zákona mi patrí minimálne 50%, nie je to tak? Predsa len, lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Voľakedy som sa súdil o garáž 13 rokov a to si naozaj nerád opakujem. Išlo o odkúpenie prenajatej garáže, ktorá pôvodne patriala štátnemu podniku. Celý proces bol nesmyselný, zbytočný, bezúčelný a hlavne bez výsledku, pretože jeho jediným výsledkom bolo, že som 13 rokov nemohol s garážou nakladať. Ďakujem vám za prípadnú ďalšiu odpoveď. (ďalej vás už nebudem obťažovať) S priateľským pozdravom, ZM.

Odpoveď: Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania

(odpoveď odoslaná: 22.03.2017)

Dobrý deň, náklady môžete vymáhať mimosúdne ale aj súdne. Rozumiem tomu, pokiaľ máte negatívne skúsenosti so súdmi, že sa Vám nechce to riešiť súdnym konaním.

Pokiaľ však dlžníci dobrovoľne neuhradia svoj dlh, iná právna možnosť ako vymôcť dlh, okrem súdnej nie je.

 

Mal som na mysli, nie dedičské právo ale dedičstvo. Notár iba deklaruje, nie konštatuje vlastnícke právo.

Svoje vlastnícke právo môžete previesť na tretiu osobu, kataster to zapíše až potom, ako sa skončí dedičské konanie.

To, že ste sa o rodičov starali, nemá vplyv na Váš podiel. Dediť sa bude podľa zákona, ak nebol zanechaný závet.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Náklady na starostlivosť o predmet dedičstva do ukončenia konania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.