Máte
otázku?

Nájomný byt - zodpovednosť za vady


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Nájomný byt - zodpovednosť za vady

Dobrý deň, sme nájomníkmi obecných bytov v našej obci. Byty obec preniesla do užívania v roku 2016. Od samotného začiatku boli zrejmé rôzne stavebné nedostatky: krivé parapetné dosky, zatekajúce okná, netesné vchodové dvere, nefunkčné elektrické zástrčky. Najviac nás však trápi premokanie stien, pravdepodobne spôsobené netesnosťou strechy alebo zateplenia. Správcom bytov je obec, ktorú sme na všetky nedostatky pravidelne upozorňovali od začiatku. Zistili sme, že firma, ktorá stavbu realizovala, už neexistuje a správca nás informoval, že nedostatky odstráni z fondu opráv, kde si šetríme (zatiaľ máme 2600 eur). Zároveň nám ale neexistuje žiadna záruka od zhotoviteľa alebo spôsob vymáhania? Správca s nami zachádza arogantným spôsobom a po opakovaných sťažnostiach nám dal najavo, že ak sa nám nepáči, môžeme odísť. Veľmi by sme ocenili akúkoľvek pomoc. Ďalším problémom je, že správca zazmluvnil firmu na správu kotlov na 5 rokov bez nášho vedomia (za kotol platíme mesačnú splátku, rovnako ako za kuchyňu a sporák). Poukazuje na revíziu jedného kotla neprimeranú sumu 100 eur, ktorá sa platí tiež z nášho fondu opráv. Už nevieme ako ďalej, my len chceme slušne žiť. Sme mladé rodiny, je nás šesť rodín, vrátane malých detí. Ďakujem!

Odpoveď: Nájomný byt - zodpovednosť za vady

Dobrý deň,
ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

Základná právna úprava úprava predmetnej problematiky je upravená v ust. zákona Obč. zákonníka ("OZ") zákona o obecnom zriadneí a zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Pozreli sme aj stránku obce, ktorú ste uviedli v otázke.

Dovoľujeme si uviesť základné zákonné ustanovenia podstatné pre Váš prípad :
1./  Podľa ust. OZ platí :

"Prenajímateľ je povinný odovzdať nájomcovi byt v stave spôsobilom na riadne užívanie a zabezpečiť nájomcovi plný a nerušený výkon práv spojených s užívaním bytu.  
Ak nájomná zmluva neurčuje inak, drobné opravy v byte súvisiace s jeho užívaním a náklady spojené s bežnou údržbou uhrádza nájomca." 

Podľa nar. vlády  č. 87/1995 Z. z. drobnými opravami sú okrem iných výmeny drobných súčiastok jednotlivých predmetov zariadenia alebo vybavenia, ktoré sú uvedené v prílohe tohto nariadenia, ktorými sú aj opravy vypínačov. Podľa cit. nariadenia "nájomca neuhrádza náklady na drobné opravy a obvyklé udržiavacie náklady, ak ich potreba vznikla pred uzavretím nájomnej zmluvy alebo ak vznikli ako dôsledok opráv, ktoré je povinný znášať prenajímateľ."  Príloha citovaného nariadenia ustanovuje, ktoré drobné opravy má znášať nájomca bytu. Odporúčame Vám sa s ňou oboznámiť na stránke slov-lex.sk.

Ďalej podľa ust. OZ  platí :
"Nájomca bytu a osoby, ktoré žijú s nájomcom v spoločnej domácnosti, majú popri práve užívať byt aj právo užívať spoločné priestory a zariadenie domu.  
Ak prenajímateľ nesplní svoju povinnosť odstrániť závady brániace riadnemu užívaniu bytu, alebo ktorými je výkon nájomcovho práva ohrozený, má nájomca právo po predchádzajúcom upozornení prenajímateľa závady odstrániť v nevyhnutnej miere a požadovať od neho náhradu účelne vynaložených nákladov. Právo na náhradu musí uplatniť u prenajímateľa bez zbytočného odkladu. Právo zanikne, ak sa neuplatnilo do šiestich mesiacov od odstránenia závad. 
Nájomca je povinný oznámiť bez zbytočného odkladu prenajímateľovi potrebu tých opráv v byte, ktoré má znášať prenajímateľ, a umožniť ich vykonanie; inak zodpovedá za škodu, ktorá nesplnením tejto povinnosti vznikla. 

Ak sa nájomca nepostará o včasné vykonanie drobných opráv a bežnú údržbu bytu, má prenajímateľ právo tak urobiť po predchádzajúcom upozornení nájomcu na svoje náklady sám a požadovať od neho náhradu. 
Nájomca je povinný odstrániť závady a poškodenia, ktoré spôsobil v dome sám alebo tí, ktorí s ním bývajú. Ak sa tak nestane, má prenajímateľ právo po predchádzajúcom upozornení nájomcu závady a poškodenia odstrániť a požadovať od nájomcu náhradu. 
Nájomca nesmie vykonávať stavebné úpravy ani inú podstatnú zmenu v byte bez súhlasu prenajímateľa, a to ani na svoje náklady. 
Prenajímateľ je oprávnený vykonávať stavebné úpravy bytu a iné podstatné zmeny v byte iba so súhlasom nájomcu."


Podľa ust. § 698 OZ "nájomca má právo na primeranú zľavu z nájomného, dokiaľ prenajímateľ napriek jeho upozorneniu neodstráni v byte alebo v dome závadu, ktorá podstatne alebo po dlhší čas zhoršuje ich užívanie. Právo na primeranú zľavu z nájomného má nájomca aj vtedy, ak sa neposkytovali plnenia spojené s užívaním bytu alebo sa poskytovali vadne, a ak sa v dôsledku toho užívanie bytu zhoršilo. 
Rovnaké právo má nájomca, ak stavebnými úpravami v dome sa podstatne alebo po dlhší čas zhoršia podmienky užívania bytu alebo domu. 
Nájomca má právo na primeranú zľavu z úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu, pokiaľ ich prenajímateľ riadne a včas neposkytuje. 
Právo na zľavu z nájomného alebo z úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu treba uplatniť u prenajímateľa bez zbytočného odkladu. Právo zanikne, ak sa neuplatnilo do šiestich mesiacov od odstránenia závad. "

2./ Z ust. § 18d/ zákona o obecnom zriadení vyplýva rozsah kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra obce, ktorou je kontrola zákonnosti, účinnosti, hospodárnosti a efektívnosti pri hospodárení a nakladaní s majetkom a majetkovými právami obce, ako aj s majetkom, ktorý obec užíva, kontrola príjmov, výdavkov a finančných operácií obce, kontrola vybavovania sťažností a petícií, kontrola dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov vrátane nariadení obce, kontrola plnenia uznesení obecného zastupiteľstva, kontrola dodržiavania interných predpisov obce. 
Kontrolnej činnosti podľa zákona podlieha obecný úrad, ako aj majetok obce. 

3./ Plynový kotol : Pozerali sme aj internet. stránku dodávateľa revízie plynových kotlov. K paušálnemu poplatku za revíziu 100,- € sa vyjadriť nevieme, teda či je táto suma vysoká alebo nie. Platí však, že ak má byť zachovaná záruka na predmetné plynové zariadenia, musí byť vykonávaná pravidelná revízia. Ak by tomu tak nebolo, potom v prípade závad a porúch tieto by ste museli hradiť v celom rozsahu zo svojho. Jedná o tzv. záruku za akosť.

 

Záver

Na základe uvedeného skutkového stavu odporúčame Vám všetkým nájomcom predmetných bytov starostu obce uplatniť reklamáciu podľa ust. Obč. zákonníka s uvedením konkr. nedostatkov /okná, dvere, mokvajúce steny, zatekajúca strecha, nakoľko tieto boli od počiatku užívania/  a s požiadavkou, aby tieto boli odstránené, prípadne upozornite, ktoré nedostatky odstránite vo vlastnej réžii ak nebudú odstránené zo strany obce, a budete požadovať náhradu nákladov.  Kópiu požiadavky adresujte aj hlavnému kontrolórovi obce.  

Otázka požiadavky zníženia úhrady za užívanie obecného bytu zrejme nebude úspešná, nakoľko ste  byty užívali v celok rozsahu.

Z obchod.registra sme zistili, tak ako píšete v otázke, že dodávateľ zanikol bez právneho nástupcu. Nevieme z dostupných materiálov  uverejnených na stránke obce či sa jedná len o jedného dodávateľa alebo viacerých. Toto musíte zistiť na obci.  Práva zo zodpovednosti za vady u dodávateľa môže uplatniť obec ako zmluvná strana, nie Vy ako nájomcovia bytov. 

 

Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.

Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.

Trápi vás "Nájomný byt - zodpovednosť za vady" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nájomný byt - zodpovednosť za vady (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, ráda by som sa opýtala na nasledujúcu záležitosť. Pred pár mesiacmi sme predali byt v rodinnom dome, ktorý je vybavený vlastným kotlom. Od doby predaja, ktorý sa uskutočnil pred siedmimi mesiacmi, som od nového majiteľa obdržala list s priloženou faktúrou za opravu kotla. Tvrdí, že kotol mal skrytú, resp. nám neznámu, vadu a že sme ho mali o tom informovať, pretože kotol nespĺňal normy. Opravy sa zhostil ten istý pán, ktorý kotol predtým inštaloval a uviedol do prevádzky. Ak mu suma za opravu nezaplatím, chystá sa podať žalobu na súde. V takomto prípade, som zodpovedná za škody, hoci som o nich nemala vedomosť? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Nájomný byt - zodpovednosť za vady

(odpoveď odoslaná: 27.06.2017)

Dobrý deň, v prípade predaja bytu, predávajúci zodpovedá za skryté vady, to znamená za vady, ktoré tu boli v čase predaja, hoci ani nemusel vedieť, že tieto vady sa na nehnuteľnosti nachádzajú. Nadobúdateľ, to znamená kupujúci, môže uplatňovať nárok zo zodpovednosti za vady na súde len vtedy, ak vytkol vady bez zbytočného odkladu potom, čo mal možnosť nehnuteľnosť prezrieť.

Nadobúdateľ môže vadu vytknúť najneskôr do šiestich mesiacov. Ak to v lehote neuvedie, naárok na uplatnenie nároku zo zodpovednosti za vady zanikne.

To znamená, že vo Vašom prípade nebudete musieť nahradiť vady na kotly. Pokiaľ by to dal na súd a Vy by ste namietli, že Vám vady neoznámil v lehote, neuspel by.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nájomný byt - zodpovednosť za vady" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.