Máte
otázku?

Nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním cez okr.súd


Online právna poradňa
Oblasť práva: Zahraničie

Otázka: Nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním cez okr.súd

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu a odpoveď, či existuje šanca na úspech v okresnom súde ohľadom nadobudnutia vlastníckeho práva vydržaním. Moji rodičia vlastnili od roku 1953 dom a záhradu, za ktorou sa nachádzal mierny svah. Za týmto svahom už bola stráň a prístup k svahu bol možný iba cez našu záhradu. Otec pravidelne svah upravoval a čistil, dokonca tam rodičia viac ako 40 rokov pravidelne sadili plodiny. Mysleli si, že svah im patrí. Po ich smrti som v roku 2017 zdedila celú nehnuteľnosť. Potom som zistila, že mierny svah je v katastri nehnuteľností vedený ako trvalý trávnatý porast o rozlohe 360 m2 a má šesť vlastníkov, každý v podiele 1/6. V roku 2017 som odkúpila podiel 1/6 od jedného žijúceho vlastníka. Piati ďalší vlastníci majú na liste vlastníctva svoje meno a priezvisko uvádzané spolu s označením "maloletý". Každý z nich získal svoj podiel v dedičskom konaní v roku 1918. Na okresnom súde v Trnave mi bolo povedané, že dedičské konania evidujú od roku 1925 a nenašiel sa tam žiadny záznam o danom dedičskom konaní z roku 1918. V roku 2021 som kúpnou zmluvou preniesla na svojho syna dom, záhradu a už spomínaný podiel 1/6. Chcela by som vás poprosiť o odpoveď na nasledujúcu otázku: Môže môj syn, ako právny nástupca mojich rodičov, predložiť návrh na začatie konania o nadobudnutie časti parcely vydržaním na okresnom súde s reálnou šancou na úspech, aby mohol nadobudnúť vlastnícke právo k uvedenému podielu 5/6? Ďakujem. Jana Viceníková JANKA.

Odpoveď: Nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním cez okr.súd

Dobrý deň,

 

považujem za prirodzené, že hľadáte spôsob, ako nadobudnúť do vlastníctva pozemok, ktorý Vaša rodina dlhodobo užívala. Vo Vašom skutkovom opise mi však chýba uvedenie toho, prečo si Vaši rodičia mysleli, že im patrí aj dotknutý pozemok. Spravidla sa do faktického užívania dostane niekto na základe neplatnej zmluvy (pričom o neplatnosti nevedel) alebo sa nesprávne osadí oplotenie a pod.

Na druhej strane ak by aj nebolo možné vydržanie (k čom sa prikláňam), tak je tu možnosť podať žalobu na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Hoci aj osoby na liste vlastníctva nie sú zistené alebo sú neznáme, tak ich podiely by mal pracovať Slovenský pozemkový fond, ktorý ich zo zákona zastupuje aj v konaní o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva.

Trápi vás "Nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním cez okr.súd" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním cez okr.súd" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.