Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Na, liste vlastníctva zomrelí spoluvlastníci


Online právna poradňa
Oblasť práva: Banská Bystrica

Otázka: Na, liste vlastníctva zomrelí spoluvlastníci

Dobrý deň, prosím o radu. Zdedila som neobývanú nehnuteľnosť s pozemkom o rozlohe 1930 m². Nie som však jedinou vlastníčkou tejto nehnuteľnosti, pretože som zistila, že máme viacero spoluvlastníkov. Dvaja z nich mi chcú svoju časť darovať. Na liste vlastníctva však figurujú ešte dvaja spoluvlastníci, ktorí nežijú už viac než 100 rokov. Prosím, ako mám týchto zosnulých spoluvlastníkov odstrániť z listu vlastníctva? Podotýkam, že vôbec neviem, o koho ide, pretože na liste vlastníctva nie je uvedený ani ich dátum narodenia. Ako, prosím, postupovať? Ďakujem pekne za radu.

Odpoveď: Na, liste vlastníctva zomrelí spoluvlastníci

Dobrý deň,

v prípade, že na liste vlastníctva sú uvedení aj zosnulí spoluvlastníci, ktorých podiely neboli po ich smrti vysporiadané, máte nasledujúce právne možnosti:

Najskôr je potrebné ustanoviť, kto sú právoplatní dedičia týchto nežijúcich spoluvlastníkov. Tento postup zabezpečuje, že podiely zomrelých prejdú na ich dedičov, čím dôjde k aktualizácii listu vlastníctva.

1. Dedenie:
Ak nemáte žiadne informácie o dedičskom konaní týchto osôb, je potrebné iniciovať dodatočné dedičské konanie. Tento proces zahŕňa:
- Získanie úmrtných listov alebo aspoň základných údajov o zosnulých spoluvlastníkoch. Ak tieto nemáte k dispozícii, môžete kontaktovať matriku, kde zisťujú úmrtia.
- Požiadať notára o začatie dedičského konania pre týchto zosnulých. Dedičské konanie musí byť uskutočnené, aby boli určení dedičia, ktorí získajú podiely zosnulých.

2. Dodatočné dedičské konanie:
Ak dedičské konanie už prebehlo, ale nehnuteľnosť nebola vysporiadaná, môžete požiadať súd o dodatočné konanie, v ktorom sa dedičom zapíšu podiely na základe dedičstva. 

3. Vysporiadanie spoluvlastníctva:
Ak máte už potvrdených všetkých dedičov, môžete urobiť vysporiadanie spoluvlastníctva. To môže byť vykonané:
- Dohodou medzi všetkými spoluvlastníkmi.
- Súdnym rozhodnutím, ak sa spoluvlastníci nedohodnú. Návrh na súd musí obsahovať označenie všetkých spoluvlastníkov.

Tento proces môže byť veľmi zložitý, pretože vyhľadať dedičov mŕtvych osôb je veľmi ťažké. 

Ak vôbec nepoznáte, kto by to mohol byť, existuje spôsob ako by sa to dalo vyriešiť bez prededenia. K tomu potrebujeme vidieť list vlastníctva. Táto právna pomoc je však už platená a ak máte záujem o pomoc, môžete si objednať konzultáciu cez našu webstranku a advokát s Vami prejde postup. 

Trápi vás "Na, liste vlastníctva zomrelí spoluvlastníci " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Na, liste vlastníctva zomrelí spoluvlastníci " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Pozemok a spoluvlastnícky podiel

    Ak ste na liste vlastníctva zapísaná ako podielový spoluvlastník aj vy, potom váš otec nemôže pozemok predať len tak, máte predkupné právo. Navyše, nakoľko ...

  • Predkupné právo

    ... spoluvlastníci, kde spoluvlastník minulý rok zomrel. ... Dobrý deň, v liste vlastníctva som zistil, že podielový spoluvlastník pozemku svoj podiel predal tretej ...

  • Predaj domu bez spoluvlastníka

    rokoch odcestoval do USA a zomrel tam v 90. rokoch. Neviem, kde presne žil, ani či mal potomkov. Na liste vlastníctva je vedený ako vlastník s podielom 3/18 ...

  • Práva väčšinového spoluvlastníka nehnuteľnosti

    Ja som najmladšia zo súrodencov, otec zomrel, keď som ... Ak sú na liste vlastníctva iba dve osoby, iba tieto dve osoby sú spoluvlastníkmi nehnuteľnosti.

  • Zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva po…

    ... liste vlastníctva predmetnej nehnuteľnosti, kde Vašu tetu nahradia noví podieloví spoluvlastníci. ... Môj brat zomrel a jeho dve dcéry, ako aj ich dve deti ...

  • Porušenie predkupného práva

    ... spoluvlastník medzitým zomrel. ... plán a následne budú učené samostatné parcely, ktoré budú ako samostatné parcely zapísané aj na liste vlastníctva.

  • Vyplatenie spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnostiach

    Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov. § 141 : (1) Spoluvlastníci sa môžu ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.