Máte
otázku?

Dedičské právo nevlastných detí


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Dedičské právo nevlastných detí

Dobrý deň, mám jednu otázku: moja teta si vzala vdovca s tromi deťmi, ktoré vychovávala ako svoje. Keď už boli deti dospelé, rozviedla sa s ich otcom. Následne sa znovu vydala, tentoraz do manželstva, ktoré bolo bezdetné. Chcel by som sa informovať, či budú nevlastné deti dediť po zosnulej a či sa budú zúčastňovať dedičského konania. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

Dobrý deň, v prípade, že Vaša teta nezriadi závet, ktorým by časť majetku odkázala týmto nevlastným deťom, po jej smrti im nevznikne právo na jej dedičstvo a ani nebudú účastníkmi dedičského konania. V zmysle príslušných zákonných ustanovení, ak poručiteľ nezanechal závet dedí sa podľa zákona. V prvej dedičskej skupine dedia manžel a potomkovia poručiteľa. Pod potomkami poručiteľa je potrebné chápať pokrvné príbuzenstvo, ale tiež potomkov osvojených. Ak má Vaša teta aspoň jedného potomka, bude sa dediť v prvej dedičskej skupine. v prípade, že by nemala žiadnych potomkov, dedí sa podľa druhej dedičskej skupiny, v ktorej dedia manžel, rodičia a osoby, ktoré s poručiteľom žili aspoň rok pred smrťou v spoločnej domácnosti, starali sa o spoločnú domácnosť alebo boli na ňu odkázané výživou. V tejto dedičskej skupine prichádza do úvahy už širší okruh dedičov, ktorý je možné určiť iba po zohľadnení reálnych okolností jej života, t.j. či s ňou niekto žil rok pred smrťou v spoločnej domácnosti (v tejto skupine prichádzajú do úvahy aj osoby, ktoré nie sú príbuznými poručiteľa).

Trápi vás "Dedičské právo nevlastných detí" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj manžel zomrel, mám jedného vlastného syna a od jeho šiestich rokov som vychovávala syna svojho manžela, ktorého som si právne neosvojila. Rada by som sa dozvedela, ako bude prebiehať dedenie po mojej smrti. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 19.01.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že v prípade, že by došlo k vášmu úmrtiu, jediným dedičom po vás bude váš vlastný syn a nie aj syn vášho manžela, keďže tohto ste si neosvojili a vy nie ste jeho biologickou matkou.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám priateľa, ktorý má deti a chce si ma vziať. Ja nemám žiadne deti. V prípade, že by som zomrela skôr ako on, dedí môj byt. Následne, ak by on zomrel, budú mať právo dediť byt jeho deti? Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 25.09.2023)

Dobrý deň, áno, ak zomriete skôr a nemáte žiadne vlastné deti, váš byt, ak nezanecháte žiaden závet, zdedí podľa zákona váš manžel spolu s vašimi rodičmi (za predpokladu, že by títo žili v čase vašej smrti). Ak rodičia žiť nebudú, potom zdedí všetok váš majetok výlučne váš manžel. 

Áno potom je pravda, že ak by vás váš manžel prežil, de facto sa predmetom dedičstva po ňom stane aj váš byt, nakoľko on už v tom čase bude jeho výlučným vlastníkom. A teda tento následne zdedia jeho deti alebo jeho vnúčatá.  


Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa dedenia po nevlastnom otcovi. Má otca dieťa, ktoré nosí len jeho priezvisko, ale nie je právne osvojené. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 13.09.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak dieťa má len priezvisko po poručiteľovi, a tento nie je jeho biologickým otcom a ani si dieťa neosvojil, potom toto dieťa nie je zákonným dedičom po poručiteľovi. Toto dieťa by teoreticky mohlo dediť na základe závetu, ktorý by spísal poručiteľ - nevlastný otec.

Otázkou je následne možnosť napadnutia predmetného závetu zo strany neopomenuteľných dedičov - vlastných detí poručiteľa, či už sú  maloleté alebo plnoleté, lebo týmto sa musí dostať ich zákonného podielu, pričom poukazujeme na ust. § 479 Občianskeho zákonníka :

"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."


Trápi vás "Dedičské právo nevlastných detí" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj priateľ je dvakrát rozvedený a chcel by so mnou zosobášiť. Má syna z prvého manželstva a rada by som sa informovala, aký je stav ohľadom dedičských práv. Ak by sme sa vzali, mal by jeho syn aj naďalej právo dediť po ňom?

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 08.07.2023)

Dobrý deň,
v prípade, že ide o nevlastné deti poručiteľa, tak tieto zo zákona nededia. Stále však môže poručiteľ zriadiť počas života závet a odkázať majetok aj nevlastnému dieťaťu, treba si však dať pozor nato, že poručiteľove vlastné dieťa patrí k tzv. neopomenuteľným dedičom, a v prípade, že je maloleté má nárok na celý svoj zákonný podiel a v prípade, že je plnoleté má nárok na polovicu svojho zákonného podielu.  

 


Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. S priateľom plánujeme kúpiť byt. On má dcéru z predchádzajúceho manželstva. Plánujeme sa zobrať a založiť vlastnú rodinu. Existuje nejaká právna cesta, ako zaistiť, že jeho dcéra by nemala nárok na tento byt v prípadnom dedičskom konaní?

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 04.02.2023)

Dobrý deň, uvedené viete vyriešiť jedine tak, že byt by váš priateľ previedol za svojho života na Vaše spoločné dieťa alebo na vás  napríklad darovacou zmluvou. V takomto prípade by sa byt v čase dedenia absolútne nemohol stať predmetom dedičstva.

Naopak, ak by napríklad zriadil závet, ktorým by podiel na byte odkázal vám a vašim spoločným deťom, takýto závet môže jeho dieťa z predchádzajúceho manželstva napadnúť, nakoľko v zmysle zákona ako neopomenuteľný dedič má na to právo s tým, že má nárok, aby sa mu dostalo z dedičstva aspoň polovica zákonného podielu, za predpokladu, že by bolo v čase smrti vášho manžela dospelé. Ak by bolo maloleté, malo by nárok na celý zákonný dedičský podiel.  Z tohto dôvodu sa ako jediná cesta javí vylúčiť byt z masy dedičstva po vašom manželovi. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie, či môžem dediť po nevlastnej matke, ak môj otec zomrel pred rokom a nemal žiadne vlastné deti. Zosnulá má súrodencov a krstného syna. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 18.11.2022)

Dobrý deň, po nevlastnej matke by ste v predmetnom prípade mohli dediť za predpokladu, že by ste s ňou žili v spoločnej domácnosti aspoň jeden rok pred jej smrťou a súčasne z tohto titulu ste boli buď na ňu odkázaná výživou alebo ste sa z tohto titulu starali o spoločnú domácnosť. Ak túto podmienku spĺňate potom budete dediť spolu so súrodencami nevlastnej matky v tretej dedičskej skupine (za predpokladu, že poručiteľka nezanechala po sebe žiadny závet), a to každý rovnakým dielom. 

 


Trápi vás "Dedičské právo nevlastných detí" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je vhodné uložiť svoje peniaze, konkrétne výplatu, na účet inej osoby v prípade, keby som nechcela, aby tieto peniaze získané po uzavretí manželstva, prípadne pri mojom alebo manželovom úmrtí alebo rozvode, boli predmetom rozvodového alebo dedičského konania (napríklad pre manželove deti z prvého manželstva). Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 27.09.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzam, že v prípade vášho úmrtia dedičmi po vás nie sú manželovi deti z predchádzajúceho manželstva.

Nepíšete v otázke podrobnosti /či máte s manželom deti, či jeho deti žijú s vami v spoločnej domácnosti/, keďže v prípade, že by ste nemali spoločné deti s manželom a manželove deti z predchádzajúceho manželstva resp. vzťahu žili s vami v spoločnej domácnosti, mohli by sa aj tieto deti stať vašimi zákonnými dedičmi v zmysle ust. § 474 Obč. zákonníka. Uvádzame tiež, že predmetom dedenia je len majetok, ktorého bol poručiteľ vlastníkom ku dňu úmrtia, ktorému však predchádza vyporiadanie BSM v dedičskom konaní prípadne po rozvode, kde zákonný nárok manžela je jedna polovica z majetku patriaceho do BSM v zmysle ust. § 150 Obč. zákonníka.
Uvádzame, že uloženie peňazí na účet cudzej resp. inej osoby nie je riešením a je to riziko pre vás.

Riešením vami uvedenej situácie v prípade, že nemáte spoločné deti, je spísanie závetu a určenie závetného dediča. Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára.

Možnosťou, aby manžel nedisponoval vašim majetkom, resp. majetkom, ktorý nadobudnete v budúcnosti vrátane vyplatenej mzdy v budúcnosti je spísanie dohody o zúžení BSM za trvania manželstva, ktorú môže spísať jedine notár v zmysle ust. § 143a/ Obč. zákonníka.

 

 

 


Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Mám vlastné dieťa a adoptovala som manželove dieťa. Vyskytli sa problémy, ktoré ma vedú k tomu, že si myslím, že v budúcnosti spolu nezostaneme a rozvedieme sa. Chcem vedieť, či je možné vydediť adoptovanú dcéru, ak v budúcnosti nadobudnem majetok už mimo manželstva. Ďakujem za odpoveď. Martina

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 23.03.2022)

Dobrý deň, ďakujeme za prejavenú dôveru.
Z otázky vyplýva, že ste si adoptovali dcéru manžela a zrejme dôjde k rozvodu.

Uvádzame, že Obč. zákonnník v prípade dedenia nerozlišuje to, či ide o Vaše vlastné deti alebo o adoptovanú dcéru, ktorá v zmysle ust. zákona je postavená na roveň s Vašim vlastným dieťaťom, ktoré ste Vy porodila. Ak by ste chceli adoptovanú dcéru vydediť, potom  podmienky vydedenia stavovuje ust. § 469 Obč. zákonníka :

"(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) trvalo vedie neusporiadaný život.
(2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2.
(3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia."
 
Pre dedenie nie je podstatné to, aký majetok nadobudnete po rozvode, ale to, aký majetok bude vo Vašom vlastníctve ku dňu Vášho úmrtia. Niektoré veci môžete riešiť aj bez vydedenia a to napr. spísaním darovacej zmluvy za Vášho života v prospech vašho vlastného dieťaťa.
Navieme podrobnosti, odporúčam preto konzultáciu u advokáta.
Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň,
sme traja súrodenci a naši rodičia naraz zomreli na covid. Náš otec mal mimomanželskú dcéru, na ktorú platil alimenty. Nikdy sa s ňou nekontaktoval a my sme ju nikdy nevideli. Má nárok na dedičstvo? Peter.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 13.12.2021)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí, že nie je podstatné to, či ste sa kontaktovali a prípadne aj poznali s Vašim nevlastným súrodencom, takže aj tento súrodenec bude dedičom ale len pokiaľ ide o dedičstvo po Vašom otcovi a nie po Vašej matke, lebo nie ej jej potomkom. Uvedené vplýva z ust. § 473 Obč. zákonníka, ktorý ako z jeho textu vyplýva, nerozlišuje, či ide len o polorodého súrodenca /potomok po otcovi/ :

"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."
 
Odporúčam v dedičskom konaní uviesť, že otec mal aj tohto potomka.

 


Trápi vás "Dedičské právo nevlastných detí" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedičské právo nevlastných detí (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj otec zomrel tento rok. Napriek tomu, že bol mojím nevlastným otcom, od narodenia sme s mamou žili s ním ako rodina a aj bol mojou matkou zosobášený. Teda, od mojich prvých dní sme mali riadny vzťah otec-dcéra. Avšak, v mojom rodnom liste je uvedený môj biologický otec. Chcela by som sa teda opýtať, či som právoplatným dedičom spolu s ďalšími dvoma súrodencami, ktorí sú biologickými deťmi zosnulého otca? Je potrebné notára informovať, že v rodnom liste mám uvedeného iného otca, hoci som ho nikdy nepovažovala za svojho otca a neudržiavala sme s ním žiadny vzťah ani kontakt? Ako jediného otca pokladám a vždy som pokladala len zosnulého, ktorý mi bol v skutočnosti ako otcom. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Dedičské právo nevlastných detí

(odpoveď odoslaná: 17.02.2021)

Dobrý deň,
keďže ste neboli osvojená manželom Vašej matky, nie ste zákonným dedičom v 1. skupine.dedičov v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka.

Do dedič. konania sa ale prihláste, je možné, že poručiteľ spísal závet, prípadne vydedil svojich potomkov, kedy by pre Vás prichádzalo do úvahy dedenie v 2. skupine dedičov.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedičské právo nevlastných detí" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.