Máte
otázku?

Ako zaplatiť peňažný trest?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako zaplatiť peňažný trest?

Dobrý deň. Potrebujem právnickú radu. Zo súdu mi prišla výzva na zaplatenie finančného trestu do 15 dní, v opačnom prípade mi bude udelený náhradný trest odňatia slobody. V stanovenej lehote som podala písomnú žiadosť o splátkový kalendár, súd mi ju však zamietol. V pošte mi prišla len správa o zamietnutí, ale súd neuviedol žiaden ďalší postup. Ako mám ďalej postupovať? Už som schopná uhradiť celú čiastku. Môžem ju v pondelok poslať na súd a považovať vec za uzavretú? Alebo už ma čaká výkon trestu odňatia slobody? Ďakujem.

Odpoveď: Ako zaplatiť peňažný trest?

Dobrý deň, peňažný trest zaplaťte v zmysle súdnej výzvy, ktorá Vám bola doručená. Peňažný trest môžete zaplatiť kedykoľvek do rozhodnutia súdu, ktorým nariadi na verejnom zasadnutí výkon náhradného trestu pre jeho nezaplatenie. V zmysle § 432 Trestného poriadku totiž platí že, ak peňažný trest nebol zaplatený a ak neprichádza do úvahy upustenie od jeho výkonu, nariadi súd na verejnom zasadnutí uznesením výkon náhradného trestu odňatia slobody alebo jeho pomernej časti; pritom rozhodne o spôsobe výkonu náhradného trestu. Odsúdený môže kedykoľvek odvrátiť výkon náhradného trestu alebo jeho pomernej časti tým, že peňažný trest alebo jeho pomernú časť zaplatí. O tom, akú časť náhradného trestu treba vykonať, rozhodne predseda senátu uznesením.

Trápi vás "Ako zaplatiť peňažný trest?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako zaplatiť peňažný trest? (Trestné právo)

Komu mám uhradiť finančný trest, ak v trestnom rozkaze nie sú uvedené konkrétne údaje? Nehrá rolu, či platbu vykonám v hotovosti alebo prostredníctvom internetového bankovníctva. Je však uvedené, že trest mám uhradiť štátu. Predpokladám, že aj štát musí mať definované platobné údaje. Ďakujem za odpoveď a prosím o jej čo najskoršie poskytnutie.

Odpoveď: Ako zaplatiť peňažný trest?

(odpoveď odoslaná: 15.06.2018)

Dobrý deň. Ak Vám bol súdom uložený peňažný trest, po nadobudnutí vykonateľnosti tohto rozhodnutia by Vám mal súd zaslať výzvu na zaplatenie, v ktorej budú uvedené všetky potrebné platobné údaje. Pokiaľ máte záujem, môžete výzvu na zaplatenie spolu s platobnými údajmi zo súdu proaktívne vyžiadať.

Podľa ustanovenia 353 ods. 8 Trestného poriadku platí, že: "Trestný rozkaz má povahu odsudzujúceho rozsudku. Účinky spojené s vyhlásením rozsudku nastávajú doručením trestného rozkazu obvinenému."

Podľa ustanovenia 429 ods. 1 Trestného poriadku platí, že: "Len čo sa stal vykonateľným rozsudok, podľa ktorého je odsúdený povinný zaplatiť peňažný trest, vyzve predseda senátu odsúdeného, aby ho zaplatil do pätnástich dní, a upozorní ho, že inak bude nariadený výkon náhradného trestu odňatia slobody."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako zaplatiť peňažný trest? (Trestné právo)

Prosím Vás, pomôžte mi s týmto problémom. Dostal som 12-mesačný zákaz viesť motorové vozidlo a peňažný trest 300 eur. Zákaz mi už uplynul, ale problém je v tom, že nemám finančné prostriedky na vyplatenie tejto sankcie. Mám šesť detí, z toho jedno je telesne aj mentálne postihnuté.

Odpoveď: Ako zaplatiť peňažný trest?

(odpoveď odoslaná: 12.05.2017)

Dobrý deň, predpokladám, že uvedené tresty Vám boli uložené v trestnom a nie v priestupkovom konaní. V zmysle § 430 Trestného poriadku, na návrh odsúdeného môže predseda senátu z dôležitých dôvodov

a) odložiť výkon peňažného trestu, a to na čas najviac troch mesiacov odo dňa, keď rozsudok nadobudol právoplatnosť, alebo

b) povoliť splácať peňažný trest po častiach tak, aby bol celý zaplatený najneskôr do jedného roka, a ak bol peňažný trest uložený vo vyššej sume ako 16 590 eur, do dvoch rokov odo dňa, keď rozsudok nadobudol právoplatnosť.

Taktiež platí, že súd uznesením upustí od výkonu peňažného trestu alebo jeho zvyšku, ak sa odsúdený v dôsledku okolností nezávislých od jeho vôle stal dlhodobo neschopným peňažný trest zaplatiť, alebo by výkonom trestu bola vážne ohrozená výživa alebo výchova osoby, o výživu alebo výchovu ktorej je odsúdený podľa zákona povinný sa starať. Na základe uvedeného, ak Vaše osobné pomery a situácia v rodine je v súčasnosti nepriaznivá, môžete požiadať o splatenie peňažného trestu v splátkach alebo aj o upustenie od jeho zaplatenie v plnej výške.


Podotázka: Ako zaplatiť peňažný trest? (Trestné právo)

Dobrý deň, lehota na zaplatenie peňažného trestu je 15 dní, ktorá plynú od dňa prevzatia doručené výzvy na zaplatenie alebo od dňa, kedy bola výzva súdom spísaná. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako zaplatiť peňažný trest?

(odpoveď odoslaná: 30.01.2017)

Dobrý deň,

15-dňová lehota na zaplatenie peňažného trestu plynie odo dňa, keď Vás na jeho zaplatenie vyzval predseda senátu, resp. samosudca. Ak Vás na jeho zaplatenie vyzval písomne, lehota sa počíta odo dňa doručenia predmetnej výzvy (teda nie odo dňa, v ktorý bola výzva príslušným sudcom vydaná).


Trápi vás "Ako zaplatiť peňažný trest?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako zaplatiť peňažný trest? (Trestné právo)

Dobrý deň, mal som pôžičku s jedným pánom a bol som odsúdený k 18 mesiacom podmienky a k zaplateniu sumy 620 EUR danému pánovi. Čo sa môže stať, ak nebudem schopný uhradiť túto sumu naraz? Je to trestné? Mohli by ma uväzniť? Čo by sa mohlo stať? Vopred ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Ako zaplatiť peňažný trest?

(odpoveď odoslaná: 15.12.2016)

Dobrý deň,

zo znenia Vašej otázky mi nie je celkom zrejmé, či ste boli odsúdený v trestnom konaní za spáchanie niektorého z trestných činov a súd Vám uložil peňažný trest alebo či sa jednalo o civilný spor a súd Vám uložil uhradiť žalobcovi predmetnú sumu. Budem však predpokladať, že ide o trestné konanie. Ak ide o peňažný trest za spáchanie trestného činu a súd Vám nepovolil jeho úhradu v splátkach, potom musíte dodržať lehotu splatnosti určenú súdom a vyplatiť ho naraz. V rozhodnutí súdu by mal byť uvedený aj náhradný trest pre prípad nesplnenia peňažného trestu. Ak nesplníte peňažný trest, uplatní sa náhradný trest- trest odňatia slobody vo výmere určenej súdom.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako zaplatiť peňažný trest?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.