POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Odvrátenie výkonu trestu odňatia slobody v prípade nezaplatenia peňažného trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Odvrátenie výkonu trestu odňatia slobody v prípade nezaplatenia peňažného trestu

Dobrý deň. Musím nastúpiť na výkon trestu na šesť mesiacov, kvôli tomu, že som nezaplatil pokutu určenú súdom do 15 dní. Nemal som peniaze, preto som ju nezaplatil a prišla mi výzva na nástup do výkonu trestu. Rád by som sa opýtal: keby som zaplatil aspoň časť z pokuty, mohol by sa môj trest znížiť? Mohli by mi odpustiť trest, keby som zaplatil pokutu v plnej výške?

Odpoveď: Odvrátenie výkonu trestu odňatia slobody v prípade nezaplatenia peňažného trestu

Dobrý deň,

hoci ako uvádzate vo Vašom prípade už bol v dôsledku nezaplatenia peňažného trestu nariadený výkon náhradného trestu odňatia slobody, podľa § 432 ods. 3 Trestného poriadku môžete kedykoľvek odvrátiť výkon náhradného trestu alebo jeho pomernej časti tým, že peňažný trest alebo jeho pomernú časť zaplatíte.

Ak zaplatíte peňažný trest, alebo jeho časť, odporúčame Vám ihneď zaslať prostredníctvom pošty a aj prostredníctvom e-mailu (na podateľnu príslušného súdu konajúceho v danej veci) doklad o vykonaní danej úhrady spolu so sprievodným listom, v ktorom túto skutočnosť súdu oznámite.

Trápi vás "Odvrátenie výkonu trestu odňatia slobody v prípade nezaplatenia peňažného trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odvrátenie výkonu trestu odňatia slobody v prípade nezaplatenia peňažného trestu (Trestné právo)

Dobrý večer. Pred pár dňami vám písal môj priateľ, že má nástupiť na výkon trestu na 6 mesiacov. Už nastúpil v pondelok, avšak my, jeho rodina, by sme chceli pokutu splatiť. Je to možné? Kam by sme mali ísť, aby sme to mohli zaplatiť?

Odpoveď: Odvrátenie výkonu trestu odňatia slobody v prípade nezaplatenia peňažného trestu

(odpoveď odoslaná: 29.11.2016)

Dobrý deň,

podľa § 432 ods. 3 Trestného poriadku odsúdený môže kedykoľvek odvrátiť výkon náhradného trestu alebo jeho pomernej časti tým, že peňažný trest alebo jeho pomernú časť zaplatí. O tom, akú časť náhradného trestu treba vykonať, rozhodne predseda senátu uznesením.

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že trestný poriadok umožňuje, aby odsúdený mohol kedykoľvek odvrátiť výkon náhradného trestu odňatia slobody (teda nielen pred nástupom do výkonu trestu odňatia slobody), ak peňažný trest alebo jeho časť zaplatí. Následne v takom prípade predseda senátu alebo samosudca musí rozhodnúť, akú časť náhradného trestu odňatia slobody má odsúdený vykonať (samozrejme za predpokladu, že bude zaplatený celý peňažný trest, nie je dôvod na to, aby odsúdený musel ešte určitú časť náhradného trestu vykonať). Formálne však peňažný trest platí odsúdený - keďže odsúdený môže tým, že zaplatí peňažný trest, odvrátiť kedykoľvek výkon náhradného trestu.

Peňažný trest je potrebné uhradiť podľa údajov uvedených vo vykonateľnom rozsudku, ktorým bol peňažný trest uložený - resp. podľa následnej výzvy, ktorú po právoplatnosti rozsudku zaslal odsúdenému predseda senátu. Týmito rozhodnutiami by mal odsúdený disponovať, keďže sa mu doručovali. Ak Vám ich dá, alebo zabezpečí vyhotovenie ich rovnopisov, môžete uhradiť peňažný trest - následne bude potrebné aby Váš priateľ formálne oznámil predsedovi senátu (listom, e-mailom a pod.), že uhradil peňažný trest (ako sme už uviedli, formálne musí uhradiť peňažný trest odsúdený), čím je odvrátený výkon náhradného trestu odňatia slobody. Následne by mal predseda senátu alebo samosudca znovu rozhodnúť o výkone náhradného trestu odňatia slobody.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odvrátenie výkonu trestu odňatia slobody v prípade nezaplatenia peňažného trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.