Máte
otázku?

Odpustenie peňažného trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Odpustenie peňažného trestu

Prosím vás, pomôžte mi s týmto problémom. Dostal som 12-mesačný zákaz viesť motorové vozidlo a sankciu vo výške 300 eur. Zákaz mi už uplynul, avšak mám problém s vyplatením tejto sankcie. Mám šesť detí, z ktorých jedno je telesne aj mentálne postihnuté, a súčasne nemám dostatočné financie.

Odpoveď: Odpustenie peňažného trestu

Dobrý deň. Z Vašej otázky nie je zrejmé, či Vám bola spomínaná sankcia uložená v priestupkovom konaní alebo v trestnom konaní.
Pokiaľ ide o sankciu uloženú v trestnom konaní (tzn. peňažný trest), v takomto prípade Trestný poriadok umožňuje odklad výkonu peňažného trestu alebo možnosť povoliť splácanie v splátkach (pozri § 430 Trestného poriadku).
Okrem toho možno vo výnimočných prípadoch upustiť od výkonu peňažného trestu. Podľa § 431 ods. 1 Trestného poriadku platí: „Súd uznesením upustí od výkonu peňažného trestu alebo jeho zvyšku, ak sa odsúdený v dôsledku okolností nezávislých od jeho vôle stal dlhodobo neschopným peňažný trest zaplatiť, alebo by výkonom trestu bola vážne ohrozená výživa alebo výchova osoby, o výživu alebo výchovu ktorej je odsúdený podľa zákona povinný sa starať.“
S poukazom na citované zákonné ustanovenie a za predpokladu, že Vami spomínaná sankcia je peňažným trestom mám za to, že môžete požiadať o upustenie od výkonu peňažného trestu.

Trápi vás "Odpustenie peňažného trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odpustenie peňažného trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.