Máte
otázku?

Premlačenie povinnosti zaplatiť peňažný trest uložený v trestnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Premlačenie povinnosti zaplatiť peňažný trest uložený v trestnom konaní

Dobrý deň. Súdne konanie mi bolo vykonané 9.12.2014 z dôvodu držania marihuany, pri ktorom mi bola udelená pokuta 500€, alebo alternatívne trest odňatia slobody na 12 mesiacov. Platobný príkaz mi poslal súd až v marci 2016, avšak na nesprávnu adresu, takže som nemohol prevziať poštu a ani som o nej nevedel, aj keď súd má moju aktuálnu adresu. Na moje požiadavky mi súd znovu poslal platobný príkaz na moju aktuálnu adresu až v októbri 2016. V platobnom príkaze bolo uvedené, že musím poslať 500€ do 15 dní na určený účet, inak budem musieť stráviť 12 mesiacov vo väzení. Údaje boli však ešte z marca, takže túto poštu len preposlali. Avšak teraz nedisponujem daným finančným obnosom a preto som písomne požiadal súd o vytvorenie splátkového kalendára. Existuje riziko, že ma zatknú, ak neuhradím sumu do 15 dní? Prípadne, 9.12.2016, čo je už len mesiac a pol vzdialené, bude to presne dva roky od konania súdu. Nedá sa tu uplatniť dvojročná premlčacia doba a teda zanikne mi povinnosť zaplatiť pokutu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Premlačenie povinnosti zaplatiť peňažný trest uložený v trestnom konaní

Dobrý deň,

podľa § 432 ods. 2 Trestného poriadku súd nariadi výkon náhradného trestu odňatia slobody v prípade, ak peňažný trest nebol zaplatený a ak neprichádza do úvahy postup podľa § 430 ods. 1 Trestného poriadku, ktorý umožňuje súdu na návrh odsúdeného povoliť z dôležitých dôvodov splácať peňažný trest po častiach tak, aby bol celý zaplatený najneskôr do jedného roka.

Ak ste teda požiadali o povolenie splácať peňažný trest po častiach, pokým o ňom nebude rozhodnuté, nemal by súd nariadiť výkon náhradného trestu odňatia slobody.

Čo sa týka premlčania výkonu trestu, podľa § 90 ods. 1 písm. d) Trestného zákona uložený trest nemožno vykonať po uplynutí premlčacej doby, ktorá je pri peňažnom treste 5 rokov odo dňa, kedy rozhodnutie, ktorým bol trest uložený, nadobudol právoplatnosť. Podľa § 90 ods. 4 písm. a) Trestného zákona sa však premlčanie prerušuje, ak súd urobil opatrenie smerujúce k výkonu trestu, o ktorého premlčanie ide. Prerušením premlčania sa začína nová premlčacia doba. Z uvedeného dôvodu, každým opatrením, ktoré súd vo Vašej veci urobí a ktoré smeruje k výkonu trestu, o ktorého premlčanie ide, začína plynúť nová päťročná premlčacia doba. Vzhľadom na uvedené je preto nutné konštatovať, že povinnosť vykonať uložený trest sa v najbližších rokoch nepremlčí.

Trápi vás "Premlačenie povinnosti zaplatiť peňažný trest uložený v trestnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Premlačenie povinnosti zaplatiť peňažný trest uložený v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň. V roku 2012 som bol právoplatne odsúdený za výtržníctvo a dostal som peňažný trest. Do dnešného dňa som ho však neuhradil. Po takmer šiestich rokoch mi zavolali zo súdu s otázkou, či som už pokutu uhradil. Odpovedal som im, že nie, pretože som nemal dostatok financií. Požiadal som ich, aby mi poisťovací doklad zaslali znova, pretože starý som zaklásil. Pracovníčka súdu súhlasila a upozornila ma, že pokutu musím uhradiť, inak mi ju premenia na nepodmienečný trest odňatia slobody. Rád by som sa opýtal, či sa na môj prípad vzťahuje päťročná premlčacia doba a či trest skutočne musím zaplatiť. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Premlačenie povinnosti zaplatiť peňažný trest uložený v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 16.08.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa ust. § 90 Trestného zákona platí :

"(1) Uložený trest nemožno vykonať po uplynutí premlčacej doby, ktorá je
a) dvadsať rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody na doživotie,
b) pätnásť rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody prevyšujúci desať rokov,
c) desať rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody najmenej na päť rokov,
d) päť rokov pri odsúdení na iný trest.
(2) Premlčacia doba sa začína právoplatnosťou rozsudku a pri podmienečnom odsúdení, podmienečnom odsúdení s dohľadom, podmienečnom prepustení alebo podmienečnom prepustení s dohľadom právoplatnosťou rozhodnutia o tom, že sa trest vykoná.
(3) Do premlčacej doby sa nezapočítava doba, po ktorú nebolo možné trest vykonať preto, že sa odsúdený zdržiaval v cudzine s úmyslom vyhnúť sa trestu, alebo bol na ňom vykonávaný trest odňatia slobody.
(4) Premlčanie výkonu trestu sa prerušuje, ak
a) súd urobil opatrenie smerujúce k výkonu trestu, o ktorého premlčanie ide, alebo
b) odsúdený spáchal v premlčacej dobe úmyselný trestný čin.

(5) Prerušením premlčania sa začína nová premlčacia doba."

 

Podľa § 429 a nasl. Trestného poriadku platí :

"§ 429 :

(1) Len čo sa stal vykonateľným rozsudok, podľa ktorého je odsúdený povinný zaplatiť peňažný trest, vyzve predseda senátu odsúdeného, aby ho zaplatil do pätnástich dní, a upozorní ho, že inak bude nariadený výkon náhradného trestu odňatia slobody."

§ 432 : 

Súd uznesením upustí od výkonu peňažného trestu alebo jeho zvyšku, ak sa odsúdený v dôsledku okolností nezávislých od jeho vôle stal dlhodobo neschopným peňažný trest zaplatiť, alebo by výkonom trestu bola vážne ohrozená výživa alebo výchova osoby, o výživu alebo výchovu ktorej je odsúdený podľa zákona povinný sa starať.

Ak peňažný trest nebol zaplatený a ak neprichádza do úvahy postup podľa odseku 1 alebo podľa § 430 ods. 1, nariadi súd na verejnom zasadnutí uznesením výkon náhradného trestu odňatia slobody alebo jeho pomernej časti; pritom rozhodne o spôsobe výkonu náhradného trestu.

Odsúdený môže kedykoľvek odvrátiť výkon náhradného trestu alebo jeho pomernej časti tým, že peňažný trest alebo jeho pomernú časť zaplatí. O tom, akú časť náhradného trestu treba vykonať, rozhodne predseda senátu uznesením.

(4) Proti uzneseniu podľa odsekov 1 až 3 je prípustná sťažnosť, ktorá má odkladný účinok."

 

Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ  súd urobil opatrenia smerujúce k výkonu peňažného trestu, kde  sa ráta aj výzva zo strany súdu, k premlčaniu výkonu peňažného trestu nedošlo. Aké ďalšie opatrenia súd urobil bude vyplývať zo súdneho spisu.  O prípadne Vami vznesenej námietke premlčania rozhodne súd.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Premlačenie povinnosti zaplatiť peňažný trest uložený v trestnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.