Máte
otázku?

Musí zamestnanec robiť to, čo nemá v popise práce?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčín

Otázka: Musí zamestnanec robiť to, čo nemá v popise práce?

Dobrý deň, potreboval by som poradiť alebo skôr potvrdiť svoju domnienku, ktorú som si vytvoril na základe Zákona 301/2001 Zb. Ide mi konkrétne o § 47, Povinnosti vyplývajúce z pracovného pomeru. Ak som tento zákon správne pochopil, zamestnanec môže bez porušenia disciplíny odmietnuť robiť prácu, ktorá nie je v náplni jeho práce uvedenej v pracovnej zmluve, keďže sa tam uvádza, že zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Ako príklad uvediem osobu, ktorá je zamestnaná ako elektromontér, ale momentálne vykonáva u svojho zamestnávateľa výkopové práce na dome (žumpa, spevňovanie základov). Iné, elektrikárske práce vo firme momentálne k dispozícii nie sú. Môže teda zamestnanec na základe svojej zmluvy a tohto zákona odmietnuť vykonávať túto prácu? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musí zamestnanec robiť to, čo nemá v popise práce?

Dobrý deň,

predmetné ustanovenie ste pochopili správne. Zamestnanec je povinný plniť si svoje pracovné úlohy podľa toho, ako sa so zamestnávateľom dohodol v pracovnej zmluve. Zamestnávateľ nie je oprávnený žiadať od zamestnanca vykonávať to, čo nemá v popise práce. Prípadné odmietnutie, nemôže byť považované za neplnenie pracovných úloh, a teda nemôže byť ani dôvodom na skončenie pracovného pomeru

Zamestnávateľ má možnosť nariadiť zamestnancovi vykonať inú prácu len výnimočne, a to podľa § 55 ods. 4 ZP, podľa ktorého 

Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

Domnievam sa, že Vami popisovaná práca (výkopové práce) nezodpovedá pojmu "odvrátenie mimoriadnej udalosti".

Trápi vás "Musí zamestnanec robiť to, čo nemá v popise práce?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musí zamestnanec robiť to, čo nemá v popise práce? (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem ako sekretárka v škole už 22 rokov. Súčasťou mojej práce je aj upratovanie v školskej ubytovni podľa potreby, a to aj poobede, soboty alebo nedele. Toto bolo dohodnuté s riaditeľom. Na 13.3.2019 však moja kolegyňa odišla na maródku a ekonómka spolu s riaditeľom ma nútia, aby som vykonávala jej prácu v druhej budove, kde je potrebné spracovávať faktúry a dodacie listy. Uvedenú prácu neovládam a ani nemám chuť ju robiť. Preto som prácu odmietla. U zamestnávateľa som vedená ako zamestnanec so zdravotným postihnutím (ZŤP) a zastávam celý pracovný pomer. Môže ma zamestnávateľ nútiť na jej vykonávanie? Mohli by mi vzniknúť problémy kvôli tomuto? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musí zamestnanec robiť to, čo nemá v popise práce?

(odpoveď odoslaná: 18.03.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Podľa ust. Zákonníka práce platí (citujeme) :
"§ 43 :
(1) V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú: 
a) druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika, 

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto), 
c) deň nástupu do práce, 
d) mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve. 
(2) Zamestnávateľ v pracovnej zmluve uvedie okrem náležitostí podľa odseku 1 aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby. 


§ 55 :
(1) Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v prípadoch ustanovených v odsekoch 2 a 4. 
(2) Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak 
a) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, 
b) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie, 
c) je to nevyhnutné podľa lekárskeho posudku alebo rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva v záujme ochrany zdravia iných osôb pred prenosnými chorobami (ďalej len „karanténne opatrenie"), 
d) je to nevyhnutné podľa právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu, 
e) zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu, 

f) tehotná žena, matka do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiaca žena pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu. 
(3) Ak nemožno dosiahnuť účel preradenia podľa odseku 2 preradením zamestnanca v rámci pracovnej zmluvy, môže zamestnávateľ preradiť zamestnanca v týchto prípadoch po dohode aj na prácu iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve. 
(4) Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov. 
(5) Práca, na ktorú zamestnávateľ preraďuje zamestnanca podľa odseku 3, musí zodpovedať zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu. Zamestnávateľ je povinný prihliadnuť aj na to, aby táto práca bola pre zamestnanca vhodná vzhľadom na jeho schopnosti a kvalifikáciu. 
(6) Zamestnávateľ je povinný vopred prerokovať so zamestnancom dôvod preradenia na inú prácu a dobu, počas ktorej má preradenie trvať. Ak preradením zamestnanca dochádza k zmene pracovnej zmluvy, zamestnávateľ je povinný vydať mu písomné oznámenie o dôvode preradenia na inú prácu a o jeho trvaní okrem prípadov uvedených v odseku 4."

Z uvedených zák. ustanovení vyplýva, že zamestnávateľ Vás môže preradiť na aj bez Vášho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá v prac. zmluve,  ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo zmiernenie jej bezprostredných následkov.

Sme názoru, že PN zamestnanca nie je mimoriadna udalosť v zmysle cit. ust. ZP.

Možnosťou zamestnávateľa je riešiť vec niektorou z foriem dohôd mimo prac. pomeru.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musí zamestnanec robiť to, čo nemá v popise práce?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.