Máte
otázku?

Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné zrušiť trvalý pobyt svojej dcére, ktorá má osemnásť rokov a ešte na ňu dostávam rodinné prídavky. Ak to nie je možné, bolo by to možné v prípade, ak zruším prídavky na svoje dieťa? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

Dobrý deň, 

trvalý pobyt môžete zrušiť, len v prípade ak sa dcéra nepovažuje za tzv. nezaopatrené dieťa. Vyplýva to z § 7 ods.1 písm. f) zákona č. 253/1998 Z.z., podľa ktorého Ohlasovňa záznam o trvalom pobyte zruší na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti občanovi, ktorý nemá k budove alebo jej časti žiadne užívacie právo; návrh nemožno podať voči vlastníkovi alebo spoluvlastníkovi budovy alebo jej časti, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka budovy alebo jej časti.

Podľa §3 ods.1 a nasl. zákona o prídavku na dieťa č. 600/2003 Z.z., je nezaopatreným dieťaťom dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz. 

Ak teda dcéra ešte študuje, alebo plánuje pokračovať v štúdiu, bude sa považovať za nezaopatrené dieťa a nebudete jej môcť trvalý pobyt zrušiť.

Čo sa týka možnosti zrušenia prídavku, existuje možnosť podľa § 13 ods.9 zákona o prídavku na dieťa, podľa ktorého Ak oprávnená osoba písomne alebo elektronickými prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom požiada o odňatie prídavku a príplatku k prídavku, platiteľ rozhodne o odňatí prídavku a príplatku k prídavku.  Dovoľujem si však domnievať sa, že aj keď požiadate o zrušenie, nebude mať táto skutočnosť vplyv na to, či sa Vaša dcéra bude považovať za nezaopatrené dieťa z pohľadu zákona alebo nie. Odporúčam sa o tom informovať na príslušnom Úrade práce sociálnych vecí a rodiny.

Trápi vás "Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere (Rodinné právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. V rodine momentálne riešime situáciu, v ktorej moji rodičia vlastnia byt a trvalý pobyt tu okrem nich má nahlásený aj ich troch dcér a neter. Problém je s jednou z mojich sestier, ktorá pred niekoľkými rokmi odišla do zahraničia a nadviazať s ňou žiaden kontakt nie je možné. O kontakt vôbec nestojí a na nič nereaguje. Neustále jej sem prichádzajú poštové zásielky s výzvami na zaplatenie nedoplatkov u poisťovní, bánk a rôznych ďalších inštitúcií, keďže sa pri odchode do zahraničia nikde neodhlásila a nezrušila si účty. Niekoľkokrát ju tu už hľadala polícia. Obávam sa za svojich rodičov, najmä ohľadom ich ťažko nadobudnutej nehnuteľnosti. Môže im v budúcnosti niekto na ňu siahnuť a požadovať zaplatenie sestriných nedoplatkov? Bolo by riešením zrušiť jej trvalý pobyt? Existuje v takom prípade nejaká ochranná lehota po zrušení jej pobytu? Je možné, že sa po mne a po mojej druhej sestre bude vyžadovať zaplatenie jej dlhov v prípade, ak by sa rodičia pominuli? Existuje iná cesta, ako sa tomu do budúcna vyhnúť? Ďakujem veľmi pekne za zodpovedanie môjho dotazu.

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

(odpoveď odoslaná: 26.06.2023)

Dobrý deň, vo veci vami položenej otázky uvádzame,  že ak rodičia sú jedinými vlastníkmi bytu, zrušiť trvalý pobyt vašej sestre, ktorá sa odsťahovala do zahraničia, môžu a nepotrebujú na to súhlas tejto dcéry. Súčasne následne odporúčame, aby zásielky, ktoré doručí pošta doporučene, vrátili na adresu odosielateľa cestou pošty, že adresát nemá na uvedenej adrese hlásený trvalý pobyt.

Pokiaľ ide o dlhy Vašej sestry, vaši rodičia nie sú povinný ich platiť a nik ich nemôže od nich vymáhať, to isté sa týka aj vás a vašej ďalšej sestry.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či môžem dcére zrušiť trvalý pobyt. Býva tu so svojim synom a neprispieva do chodu domácnosti. Ďakujem.

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

(odpoveď odoslaná: 28.10.2022)

Dobrý deň,
ak je dcéra plnoletá a nie je ani spoluvlastníkom, môžete je zrušiť trvalý pobyt. To ju však ešte neprinúti odísť. Môžete od nej žiadať náhradu nákladov, za užívanie nehnuteľnosti vo výške bežného nájomného v lokalite, prípadne ju aj vypratať súdnou cestou, avšak tam by mohol mať súd problém s tým, že je tam aj maloleté dieťa. Pokiaľ by nemala kam ísť súd dieťa nesmie ohroziť.


Podotázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať - môj bývalý manžel plánuje predať byt, v ktorom má naša dcéra trvalý pobyt. Keďže sa o ňu starám ja, zaujíma ma, či je možné, že byt predá aj v prípade, že dcéra bude mať trvalý pobyt stále tam. Ďakujem. Lucia

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

(odpoveď odoslaná: 14.02.2022)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že bývalý manžel je výlučným vlastníkom bytu, kde je dcéra prihlásená na trvalý pobyt. Uvádzame, že v zmysle ust. zákona o hlásení pobytu občanov SR prihlásenie na trvalý ponbyt má len evidenčný charakter a nezakladá vlastnícke právo k nehnuteľnosti.

Z uvedeného vyplýva, že bývalý manžel je oprávnený byt predať napriek tomu, že dcéra má na uvedenej adrese hlásený trvalý pobyt. Bude prípadne na dohode s novým vlastníkom bytu, aby jej na uvedenej adrese trvalý pobyt ponechal. Nový vlastník bytu je oprávnený dcéru odhlásiť z trvalého pobytu a nepotrebuje k tomu Váš súhlas ako matky. Odporúčame prihlásenie na trvalý pobyt riešiť Vami, aby nedochádzalo k zbytočným nedorozumeniam, nevieme totiž z otázky, prečo má maloletá dcéra hlásený trvalý pobyt na adrese otca, Vášho bývalého manžela.

 


Trápi vás "Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere (Rodinné právo)

Dobrý deň,
prosím, mám dvoch synov, obaja bývajú v podnájme. Čo môžem urobiť a ako ich môžem odhlásiť, aby som mala menšie náklady na bývanie? Z trvalého pobytu určite nie.
Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný deň. Helena

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

(odpoveď odoslaná: 08.07.2021)

Dobrý deň,
otázku píšete z územia mimo SR a preto predpokladáme, že v byte o ktorom sa v otázke zmieňujete, nebýva nikto.

V zmysle ust. zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov platí :

§ 11 ods. 9 :

"Vlastník bytu je povinný oznámiť bez zbytočného odkladu správcovi alebo spoločenstvu zmeny v počte osôb, ktoré užívajú byt súvisle minimálne počas dvoch mesiacov. Ak vlastník byt neužíva, je povinný oznámiť správcovi alebo spoločenstvu svoju adresu a každú jej zmenu."
 
 
§ 10 ods. 7 :
"Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktorý sa neužíva, sa nemôže domáhať upustenia od povinnosti uhrádzať preddavky do fondu prevádzky, údržby a opráv, úhrady za plnenia a platby za správu."
 
Riešením Vami uvedenej situácie je oznámiť správcovi počet osôb v byte, prípadne, že byt v súčasnosti nikto neužíva. Toto neužívanie bytu Vami sa neprejaví už teraz, ale až vo vyúčtovaní za rok 2021, ktoré obdržíte až v roku 2022. Môžete požiadať aj o zmenu zálohového predpisu na byt, avšak správca byt. domu už objednal určité množstvo tepla, vody, atď., a teda za toto objednané množstvo musí aj platiť, platby pritom realizujú vlastníci bytov podľa zálohového predpisu. V tomto smere preto správca nie je zo zákona povinný zmeniť - znížiť zálohový predpis aj keď v  byte teraz nikto nebýva, prípadne býva len jedna osoba namiesto pôvodných 3 osôb.
Odporúčame preto v tomto smere kontaktovať priamo správcu byt. domu.

Podotázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere (Rodinné právo)

Dobrý deň, môžem svojho syna, ktorý neustále upadá do alkoholizmu a je na mne finančne závislý, odhlásiť z pobytu v mojom byte?

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

(odpoveď odoslaná: 20.06.2021)

Dobrý deň,
k Vami položenej otázke uvádzame, že v zmysle ust. § 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR prihlásenie na trvalý pobyt má len evidenčný charakter a nezakladá nijaké právo k budove ani k jej vlastníkovi.

Podľa ust. § 7 cit. zákona ďalej platí, že ak by ste ako matka a vlastník bytu chceli zrušiť trvalý pobyt synovi, môžete tak urobiť za podmienky, že sa nejedná o nezaopatrené dieťa.

Podľa § 7 cit. zákona platí, že ohlasovňa záznam o trvalom pobytu zruší okrem iných aj v prípade na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti občanovi, ktorý nemá k budove alebo jej časti žiadne užívacie právo; návrh nemožno podať voči vlastníkovi alebo spoluvlastníkovi budovy alebo jej časti, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka budovy alebo jej časti. Nezaopatreným dieťaťom v zmysle § 3 zákona o prídavku na dieťa je :

"Nezaopatrené dieťa
(1) Nezaopatrené dieťa podľa tohto zákona je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky,3) najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak
a) sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo
b) sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz. "

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere (Rodinné právo)

Dobrý deň, som rozvedená a mám vo svojej starostlivosti desaťročnú dcéru. Pred rokmi sme bývali u svokrovcov, ktorí nechali jej trvalý pobyt na svojej adrese. Napriek tomu, že ja už na tej adrese nemám trvalý pobyt už niekoľko rokov, chcela by som dcéru odhlásiť z tohto trvalého pobytu. Ako jej zákonná zástupkyňa, môžem ju z tejto adresy odhlásiť bez ich súhlasu? Svokrovci by chceli, aby bola na tejto adrese stále prihlásená, aj keď bývame inde. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

(odpoveď odoslaná: 11.03.2021)

Dobrý deň,
v zmysle ust. zákona o rodine a ust. zákona o hlásení pobytu občanov SR k prihláseniu dcéry na Vašu adresu trvalého pobytu nepotrebujete súhlas svokrovcov, keďže Vy ste jej zákonný zástupca. V zmysle ust. par. 3 ods. 8 zákona o hlásení pobytu občanov SR budete potrebovať predložiť rodný list Vašej dcéry.


Trápi vás "Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere (Rodinné právo)

Dobrý deň, momentálne mám 19 rokov, avšak stále som oficiálne považovaná za študentku, keďže práve končím strednú školu. Už dlhšiu dobu nežijem so svojou mamou a jej manželom. Dnes mi moja mama oznámila, že mi bol zrušený trvalý pobyt v ich dome. Konkrétne, som teraz na obecnom úrade registrovaná ako bezdomovec. Majiteľom domu je manžel mojej mamy. Neviem, či je to možné a ak áno, ako tento problém riešiť? Tiež neviem, či ma moja mama len chcela vystrašiť. V rôznych zákonníkoch som však našla informáciu, že trvalý pobyt sa nesmie zrušiť nezaopatrenému dieťaťu, čo som podľa všetkého v podstate aj ja, keďže oficiálne som stále študentka. Prosím o čo najrýchlejšiu odpoveď. Ďakujem.

Odpoveď: Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere

(odpoveď odoslaná: 20.07.2017)

Dobrý deň. Vo Vašej veci je kľúčovým ustanovením § 7 ods. 1 písm. f) zákona č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky, v zmysle ktorého platí, že: „Ohlasovňa záznam o trvalom pobyte zruší na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti občanovi, ktorý nemá k budove alebo jej časti žiadne užívacie právo; návrh nemožno podať voči vlastníkovi alebo spoluvlastníkovi budovy alebo jej časti, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka budovy alebo jej časti.

Zo znenia otázky vyplýva, že vlastníkom budovy (domu) je manžel Vašej matky. Preto pokiaľ nie ste nezaopatreným dieťaťom tejto osoby (vlastníka budovy), potom sa na Vás nevzťahuje zákaz zrušenia trvalého pobytu, ktorý je uvedený za bodkočiarkou v citovanom zákonnom ustanovení. Inak povedané, pokiaľ nemáte k dotknutej budove (domu) žiadne užívacie právo, závisí len na vôli vlastníka tejto budovy, či Vám zruší alebo nezruší trvalý pobyt.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem zrušiť trvaly pobyt svojej dcere" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.