Máte
otázku?

Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, či môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy na nehnuteľnosť ako kupujúca, keď som zistila po prebraní nehnuteľnosti skryté závady na dome a nebola som o nich informovaná. Nehnuteľnosť ešte nie je zapísaná na katastrálnom úrade. Vlastníkom nehnuteľnosti je stále predávajúci. Ďakujem.

Odpoveď: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

Dobrý deň

závisí aké ustanovenia máte dojednané v zmluve a o aké závady ide. Podľa § 596 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť.” Podľa § 597 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: 1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. 2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.”

 

Trápi vás "Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné odstúpiť od kúpnej zmluvy za pozemok? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 14.01.2023)

Dobrý deň, všeobecne platí, že od zmluvy možno odstúpiť, len ak to umožňuje sám zákon alebo ak je to medzi zmluvnými stranami dohodnuté. Zákon v prípade kúpnej zmluvy umožňuje odstúpenie, ak ste túto uzavreli v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok.

Taktiež v zmysle ust. § 597 Občianskeho zákonníka, môžete od zmluvy odstúpiť kupujúci, ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil a ktorá vec robí neupotrebiteľnou. Rovnako vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti, ktoré si kupujúci výslovne vymienil, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. 

Vzhľadom na nedostatok bližších informácií nevieme vašu otázku zodpovedať presnejšie. Bolo by potrebné vidieť aj samotnú zmluvu o kúpe pozemku, ktorá musí byť písomná. Ak ste si v tejto vymienili možnosť odstúpenia od zmluvy, ak nastane určitá situácia, potom, ak takáto situácia nastala, môžete od zmluvy odstúpiť. Následkom odstúpenia je však povinnosť vrátiť si s druhou zmluvnou stranou navzájom plnenia, ktoré ste v zmysle zmluvy každá obdržali. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem odstúpiť od zmluvy predaja bytu, keď som u realitára už podpísala predbežnú zmluvu?

Odpoveď: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 20.03.2022)

Dobrý deň,
ak pod predbežnou zmluvou máte na mysli rezervačnú zmluvu a v súčasnosti ste si kúpu bytu rozmysleli, nemusíte podpísať riadnu kúpnu zmluvu s predávajúcim. S vysokou pravdepodobnosťou však zložený rezervačný poplatok prepadne ako zmluvná pokuta v prospech predávajúceho a sprostredkovateľa.


Podotázka: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň,
Je možné anulovať kúpno-predajnú zmluvu o nehnuteľnosti, ak som nebola riadne informovaná? Je potrebné zdôrazniť, že som starší vek.

Odpoveď: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 01.02.2021)

Dobrý deň,
vo Vašej otázke ste neuviedli o čom ste neboli oboznámená. Samotná skutočnosť týkajúca sa veku nie je dôvodom na odstúpenie od zmluvy. Ak Vám však predávajúci zatajil rôzne vady nehnuteľnosti, ktoré robia nehnuteľnosť neobývateľnou, môžete od zmluvy odstúpiť. Rovnako môžete od zmluvy odstúpiť, ak ste si vymienili určitú vlastnosť kupovanej veci, ale tú kúpená vec nemá.


Trápi vás "Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať na určitú záležitosť. Zakúpili sme nehnuteľnosť (chatu) s pozemkom v určitej obci. Keďže pri danom pozemku neexistuje verejná cestná komunikácia, vypytali sme si informácie od realitného makléra predávajúceho, týkajúce sa prístupu k nehnuteľnosti. Prístup sa zabezpečuje cez dva pozemky patriace iným vlastníkom. Predávajúci nám pri obhliadke poskytol informáciu, že s takýmto prístupom nie je žiaden problém, keďže sa takto vždy chodilo, avšak k tomuto tvrdeniu neexistuje žiaden písomný dôkaz. Po obdržaní kľúčov od nehnuteľnosti nás majiteľ jedného z dotknutých pozemkov odmieta vpustiť na svoj pozemok a vyjadril sa, že nám nikdy neposkytne písomný súhlas na vstup na svoj pozemok. Na základe tejto situácie sme podali odstúpenie od zmluvy (do 14 dní od kúpy). Chcem sa opýtať, či je možné túto situáciu považovať za vadu, ktorá robí danú nehnuteľnosť neupotrebiteľnou a máme teda právo odstúpiť. Zároveň chcem vedieť, či je možné takéto odstúpenie napadnúť, ak bolo podané do 14 dní od podpisu zmluvy a či je pravda, že môžeme od akejkoľvek zmluvy odstúpiť do 14 dní, dokonca aj bez udania dôvodu. Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 02.07.2020)

Dobrý deň,
na tieto situácie sa neuplatňuje pravidlo, že je možné odstúpiť bez udania dôvodu do 14 dní. Nejde totiž o spotrebiteľskú zmluvu a už vôbec nie uzatvorenú na diaľku alebo iným zákonom predvídaným spôsobom.

Odstúpiť platne od kúpnej zmluvy môžete v tom prípade, ak to upravuje priamo kúpna zmluva (napríklad je v zmluve vyhlásenie predávajúceho, že s prechodom cez ostatné pozemky nie je problém) - pri nepravdivosti niektorého vyhlásenia predávajúceho.

Rovnako v zmysle Občianskeho zákonníka môžete od kúpnej zmluvy odstúpiť, ak Vás predávajúci ubezpečoval o určitej veci spojenej s nehnuteľnosťou, ale tá sa ukázala ako nepravdivá (prechod cez pozemky). Vecné bremeno preukázať takéto ubezpečenie však bude v súdnom konaní zaťažovať Vás.

Alternatívou pre odstúpenie od zmluvy a vyriešenie tejto situácie je podať na súd žalobu o zriadenie vecného bremena, nakoľko ste vlastníkom stavby, na ktorý nie je možné vstúpiť bez prechodu cez cudzí pozemok, ktorý Vám nepatrí (ustanovenie § 151o ods. 3 OZ).


Podotázka: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či by v zmluve o prevode spoluvlastníckeho podielu k bytu malo byť uvedené rovnaké znenie článku "Odstúpenie od zmluvy", ako je to napríklad pri kúpnej zmluve? Alebo je to možné zahrnúť len v rámci nejakého článku pri nesplnení podmienok? Ako je to, prosím vás, podľa zákona?

Odpoveď: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 11.09.2019)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 48 Občianskeho zákonníka platí, že "od zmluvy môže účastník odstúpiť, len ak je to v tomto alebo v inom zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté. Odstúpením od zmluvy sa zmluva od začiatku zrušuje, ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak."

Nepoznáme znenie návrhu Vašej kúpnej zmluvy, ale odporúčame do textu zmluvy zakomponovať znenie textu, kedy je predávajúci oprávnený od kúpnej zmluvy odstúpiť  ak čo i len časť kúpnej ceny nebude vyplatená v dohodnutej lehote podľa podmienok zmluvy.   

Z dôvodu právnej istoty odporúčame kontrolu zmluvy advokátom.


 

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, dňa 09. 12. 2018 som kúpil auto za 3 500 €. Uzavreli sme kúpnu zmluvu, pričom majiteľ ma ubezpečoval, že auto nemá žiadne skryté vady. Dnes bolo auto v servise na kontrole, kde sa zistilo, že medzi motorom a prevodovkou uniká olej, batéria je slabá a na podvozku sú ulomené stabilizátory. Cena opravy je približne 800 €, ktorú však majiteľ odmieta uhradiť. Rád by som odstúpil od kúpnej zmluvy. Mám na to nárok a aký je postup? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 11.12.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

V otázke uvádzate, že ste uzatvorili kúpnu zmluvu, predpokladáte teda, že v písomnej forme. Nepoznáme obsah Vašej zmluvy.

Pre kúpnu zmluvu medzi občanmi ako fyzickými osobami - nepodnikateľmi  platí ust. § 596 a nasl. Občianskeho zákonníka (citujeme) : 

"§ 596 : Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť.

§ 597

(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

(2)  Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým."

Záver 

Pokiaľ Vás predávajúci výslovne v kúpnej zmluve ubezpečil, že auto nemá žiadne vady, resp. len vady uvedené v kúpnej zmluve, a teraz vyšli najavo nové vady, potom máte právo odstúpiť od zmluvy.

Ak Vás predávajúci v kúpnej zmluve oboznámil iba so stavom vozidla, s tým, že v kúpnej zmluve sú uvedené určité vady a teraz vyšli najavo nové, potom máte nárok na primeranú zľavu z kúpnej ceny. Nevieme posúdiť rozsah týchto vád z hľadiska tohto, či tieto vady spôsobujú neupotrebiteľnosť auto,  potom máte právo  odstúpiť od zmluvy.

Odstúpenie vykonajte doporučeným listom, v ktorom liste uvediete aj popis vád dodatočne zistených /tak ako ich uvádzate v otázke/ a uplatnite zodpovedajúci nárok - odstúpenie alebo a výšku zľavy z ceny  vo Vami stanovenej primeranej lehote.

V prípade, že nedôjde k vráteniu, vec budete musieť uplatniť na súde. 

 

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.