Máte
otázku?

Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

Dobrý deň, predal som svoje osobné vozidlo súkromnej osobe na štandardnu kúpno-predajnu zmluve stiahnutu z web stránky. Nový majiteľ si bol auto vyskúšať, prišiel s vlastným mechanikom a ďalšími 2 osobami na obhliadku. Ani kupujúci, ani jeho mechanik nemali výhrady a akceptovali stav vozidla v akom sa predávalo. Po odskúšaní som ho informoval o problémoch, o ktorých som vedel, že auto ma, nechal som ich bez obmedzenia si všetko znova pozrieť predtým ako sme sa dohodli na predaji / kúpe. Podpísali sme kúpno-predajňu zmluvu, predajna cena bola vyplatená na mieste a kupujúci odišiel na aute preč. Do 2 dni som na polícii odhlásil auto na jeho meno a dodal mu doklady z polície, aby si on mohol vozidlo prihlásiť na seba. Po 3 dňoch dal auto do nejakého servisu, kde rozobrali polovicu motora a kontaktoval ma stále buď mechanik, s ktorým bol na obhliadku alebo priamo mechanik zo servisu, kde sa auto opravuje, že sú tam chyby a vady na motore a pod. Na aute odišiel po vlastnej osi, auto ma plátne STK a EK a ja som si nebol vedomý chýb, ktoré mi teraz "vyhadzujú" na oči a kvôli ktorým chce odstúpiť od zmluvy. Nie som mechanik, auto bolo pravidelne servisované a jazdilo. Nakoniec, kupujúci na ňom odišiel domov. Teraz mi ho chce vrátiť, už ale v nepojazdnom stave (rozobratý motor), že on už auto nechce, že som mu nepovedal všetko. Ja teraz neviem, ako sa môžem brániť, nakoľko auto je už odhlásené na neho, poistky sú zrušené a hlavne auto už nejazdí po vlastnej osi. Všade na internete sú len rady ako na odstúpenie od zmluvy zo strany kupujúceho, ja ako predávajúci, ktorý spravil všetko podľa najlepšieho vedomia a svedomia teraz neviem, čo môžem robiť. O tých chybách som naozaj nevedel, keďže som auto servisoval a nie som odborné vzdelaný na to, aby som dokázal korektne posúdiť stav. Umožnil som kupujúcemu neobmedzenú prehliadku a skúšobnú jazdu pred samotnou kúpou, pričom sa dobrovoľne rozhodol to auto kúpiť a akceptoval stav v akom sa predáva. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

Dobrý deň, v zmysle § 597 Občianskeho zákonníka, ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. Citované zákonné ustanovenie upravuje tzv. objektívnu zodpovednosť predávajúceho, ktorá sa uplatní bez ohľadu na to, či ten o vade vedel alebo nie. Rozhodujúci je však charakter a rozsah vady, na základe ktorej môže kupujúci požadovať primeranú zľavu z kúpnej ceny, ak ide o vadu, ktorá nebráni užívaniu veci. Podľa môjho názoru nemôže kupujúci reklamovať vady na ojazdenom vozidle, ktoré súvisia s jeho vekom a bežnému opotrebeniu. Kupujúci predsa nemôže očakávať, že ojazdené vozidlo bude mať súčiastky v technickom stave ako nové vozidlo, a tieto reklamovať. Odstúpiť od zmluvy môže kupujúci teda len vtedy, ak ide o vadu, ktorá spôsobuje, že vozidlo nemožno užívať, alebo ak ste nepravdivo informovali kupujúceho o určitých technických vlastnostiach vozidla.  

Trápi vás "Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Predali sme starší Golf s českými značkami, ktorému už skončila platnosť STK a emisnej kontroly. Kupujúceho sme vopred samozrejme na túto skutočnosť upozornili, a preto sme išli s cenou výrazne dolu, približne o 1000 €. Vedeli sme, že to pre nového majiteľa bude znamenať určité náklady spojené s prepisom. Po mesiaci nám však skontaktoval s tým, že s autom do Čiech na odhlásenie nešiel. Teraz nám volá a píše, že chce odstúpiť od zmluvy. Peniaze, ktoré sme získali, sme už použili a nevieme mu ich vrátiť. Navyše, finančne prechádzame ťažkým obdobím, ako som mu aj vysvetlila. Môže po takom čase stále žiadať peniaze späť? Snažili sme sa mu ochotne pomôcť s prepisom, no jeho správanie je teraz arogantné. Ďakujem.

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

(odpoveď odoslaná: 15.07.2023)

Dobrý deň, situácia, v ktorej sa nachádzate, nie je jednoduchá. Podľa práva Slovenskej republiky, zodpovednosť za prepis vozidla, teda aj za STK a emisie, je na novom majiteľovi. Znamená to, že ak nový majiteľ neuskutočnil prepis, nemôže od vás následne požadovať vrátenie peňazí z dôvodu nevybavenia týchto formalít. Nevrátenie peňazí v tejto situácii je teda právne v poriadku. Ale pre všetko dobré, doporučil by som, aby ste s novým majiteľom hľadali zmierlivé riešenie tejto situácie.

Ak sa to nepodarí, potom by ste to mali riešiť cez súd a rozhodnutie súdu použiť ako podklad pre prepis auta na dopravnom inšpektoráte. Inak ak on spácha nejakú nehodu alebo dopravný priestupok, tak ako majiteľ budete prvý, koho budú kontaktovať.l, budú Vám chodiť upomienky, pokuty. Na Slovensku je objektívna zodpovednosť, zodpovedá majiteľ vozidla. Preto by ste to mali riešiť cez ten súd.

Druhá možnosť je, že Vám vráti auto, vy ho predáte niekomu inému a peniaze mu vrátite. Dá sa to riešiť všetko písomnou dohodou s ním. Skúste mu to vysvetliť, že on pochybil. Ak nebude súhlasiť, tak mu povedzte, že kým neprepíše auto na seba, dovtedy nebudete s ním komunikovať. Je potrebné ho donútiť to prepísať na seba. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo? (Občianske právo)

Dobrý deň, Dnes som kúpila staršie auto. Následne som však zistila, že má vady, o ktorých mi predtým nebolo povedané. Neukazuje rýchlosť, ani otáčky a nemôžem zaradiť piatu prevodový stupeň, čo spôsobuje veľký problém. Je možné odstúpiť od zmluvy? Ďakujem.

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

(odpoveď odoslaná: 04.12.2021)

Dobrý deň,
ak Vás predávajúci na tieto vady neupozornil, tak áno. V tomto prípade je možné hovoriť o tom, že o týchto vadách musel vedieť (s prihliadnutím na ich charakter), nakoľko Vás na ne neupozornil a auto je v ich dôsledku neupotrebiteľné, môžete od zmluvy odstúpiť a požadovať vrátenie peňazí a Vy mu budete musieť vrátiť auto.


Podotázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo? (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebujem sa poradiť. Auto som kúpila okolo 10. 6. 2021. Dňa 13. 8. 2021 ma predávajúci upozornil, že boli skryté závady a že auto je nepojazdné. Pri predaji ma na to neupozornil, len teraz keď mi auto začalo robiť problémy, začal mi písať, že nemám trvať na dohode ani nič podobné. Prosím Vás, ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2021)

Dobrý deň,
v tomto prípade je dôležité ako bola formulovaná kúpna zmluva a akú vadu sa konkrétne jedná. Nárok na odstúpenie od zmluvy máte totiž vtedy, ak Vás predávajúci ubezpečil, že vec nemá vady a neskôr sa ukáže, že vady malo. Teoreticky môžete mať nárok na odstúpenie od zmluvy, ak ide o vadu, o ktorej vedel a nepovedal Vám. Tu je otázka na technika v autoservise o akú vadu sa jedná, či mohol o nej vedieť, či existovala už v čase predaja auta a bola iba zamaskovaná... Rovnako je dôležité čo je uvedené vo Vašej kúpnej zmluve vo vzťahu k vadám, na aké Vás upozornil, prípadne Vás ubezpečil, že vec nemá žiadne vady. Odporúčam Vám vyhľadať advokáta a osobne s ním prekonzultovať Vašu vec.


Trápi vás "Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo? (Občianske právo)

Dobrý deň, v decembri som si kúpila auto z bazáru, avšak zistila som, že nefunguje 12V zásuvka, zapaľovač a reproduktory na strane vodiča - vpredu aj vzadu. Navyše nefunguje ani skrinka s poistkami. Pred kúpou som o týchto problémoch nebola informovaná. Mohla by som auto vrátiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

(odpoveď odoslaná: 10.03.2020)

Dobrý deň. Vami opísané nedostatky možno považovať za vady, ale som toho názoru, že nejde o tak zásadné vedy, ktoré by mohli mať za následok zrušenie zmluvy, resp. nárok na odstúpenie od zmluvy. Skôr by som sa prikláňal k tomu, že máte nárok na bezplatné odstránenie týchto vád, pripadne na zľavu z kúpnej ceny.


Podotázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo? (Občianske právo)

Dobrý deň, predala som auto, ktoré bolo v jazdenej prevádzke s rokom evidencie 2004. Zmluvu sme podpísali, výrazne som zdôraznila, že auto nebolo nikdy po nehode. Kupujúceho som tiež oboznámila s výmenou viacerých súčiastok ako sú nový štartér, výfuk a brzdy. Kupujúci s autom jazdil bez prepisu jeden týždeň. Prepísaniu sme sa potom venovali nasledujúci týždeň na polícii. Teraz, po dvoch týždňoch od prepisu, mi chce kupujúci auto vrátiť, pretože tvrdí, že motor mal skrytú závadu, o ktorej som ale nemala ani tušenie. Má kupujúci v tomto prípade právo odstúpiť od zmluvy a žiadať vrátenie peňazí, hoci na vozidle jazdil dva týždne? Nezanedbala som ani servisné prehliadky a auto som udržiavala v dobrej kondícii. Zmluvu som stiahla z internetu a pri jej podpisovaní si ju kupujúci pozorne prečítal. Pri obhliadke vozidla nenašiel žiadne závady. Kupujúcemu som nijak nezatajila skutočný stav auta a jeho predaj som uskutočnila s dobrými úmyslami.

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

(odpoveď odoslaná: 04.03.2020)

Dobrý deň, od každej zmluvy je možné odstúpiť iba v prípade, že je to dohodnuté v zmluve alebo v zákonom upravených prípadoch. Na takéto prípady sa vzťahuje zákonné ustanovenie Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje právo na odstúpenie od zmluvy v prípade objavenia tzv. skrytej vady. Právo na odstúpenie však kupujúci má iba v tom prípade, ak táto vada robí vec neupotrebiteľným (tzn. auto sa nedá opraviť a nejazdí). Ak auto jazdí a vyžaduje iba drobnú opravu, má nárok iba na zľavu z kúpnej ceny, avšak nie na odstúpenie od zmluvy.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo? (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o informáciu, či má predávajúci (v prípade odstúpenia od kúpnej zmluvy použitého auta zo strany kupujúceho v zákonom stanovenej lehote) nárok na finančnú kompenzáciu za čas, kedy mal kupujúci auto vo vlastníctve, teda za dni, kedy auto bežne využíval. Auto je prepísané, kupujúci s ním jazdil dva týždne, neviem aké úpravy na aute vykonal, a teraz chce od zmluvy odstúpiť.

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

(odpoveď odoslaná: 05.04.2019)

Dobrý deň, podľa nášho právneho názoru má predávajúci takýto nárok. V zmysle ustanovení Občianskeho zákonníka sa bezdôvodne obohatil aj ten, kto získal majetkový prospech z právneho úkonu, ktorý odpadol. Kupujúci teda 2 týždne užíval Vašu vec, máte preto nárok na finančnú kompenzáciu za užívanie vozidla, vozidlo sa počas tohto času opotrebilo, teda za čas, ktorý kupujúci auto užíval. Avšak naopak, ak by kupujúci auto zhodnotil nejakým zásahom, môže žiadať náhradu od Vás.

Odstúpenie od zmluvy nie je možné za každých okolností. Toto právo musí vyplývať zo zmluvy a ak v zmluve nie je, potom zo zákona. Zákon prísne reguluje, kedy má kupujúci právo na odstúpenie od zmluvy. Nie každá vada zakladá právo na odstúpenie od zmluvy.


Trápi vás "Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo? (Občianske právo)

Kúpil som jazdené vozidlo, ktoré však vyzerá ako nové. Za svoje štyri roky má najazdených len 40 000 km. Predajca, ktorý je súkromnou osobou, v inzeráte a aj ústne garantoval, že vozidlo nebolo havarované a že je plne v záruke. V servise sa však ukázalo, že auto bolo poškodené a neodborne opravované (vyrovnávanie nosných častí karosérie, uchytenie prevodovky, rozbitý a zlepený vzduchový filter), pričom neboli dodržané záručné podmienky. To znamená, že auto nemá záruku na opravované diely. Chcel by som odstúpiť od kúpnej zmluvy. Aká je moja šanca uspieť na súde?

Odpoveď: Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?

(odpoveď odoslaná: 28.04.2018)

Dobrý večer, 

ďakujeme za otázku, na ktorú Vám zasielame nasledovnú odpoveď :

1./ Keďže ste kúpili ojazdené auto od inej fyzickej osoby - nepodnikateľa, vzťahujú sa na tento prípad ust. § 588 a nasl. Občianskeho zákonníka. Neuvádzate v otázke kedy ste auto kúpili a kedy ste zistili Vami uvedené vady, či ste aj spísali písomnú kúpnopredajnú zmluvu, ale dôležité je, že máte inzerát, prípadne preberací protokol a aj doklad o úhrade kúpnej ceny.

 

 

2./ Podľa ust. § 588 Občianskeho zákonníka platí, že "z kúpnej zmluvy vznikne predávajúcemu povinnosť predmet kúpy kupujúcemu odovzdať a kupujúcemu povinnosť predmet kúpy prevziať a zaplatiť zaň predávajúcemu dohodnutú cenu."

Podľa ust. § 596 Obč. zákonníka platí, že "ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť."

Ďalej z ust. § 597 a nasl. Obč. zákonníka vyplýva, že "ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.  Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. Kupujúci má právo na úhradu nevyhnutných nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti s uplatnením práv zo zodpovednosti za vady."

Tu len pripomíname Vaše tvrdenie uvedené v otázke a teda že predávajúci Vás ubezpečil, že auto nebolo búrané a že je plne v záruke. čo servisná prehliadka vyvrátila. Ohľadom zodpovednosti predávajúceho za vady platí však aj ust. § 508 Obč. zákonníka, a to, že "vada, ktorá sa prejaví do šiestich mesiacov odo dňa prevzatia plnenia, sa považuje za vadu, ktorá bola už v deň prevzatia, ak to neodporuje povahe veci alebo ak scudziteľ nepreukáže opak."

3./ Na základe toho odporúčame Vám písomne doporučeným listom odstúpiť podľa § 597 OZ od kúpnopredajnej zmluvy s uvedením, že predávajúcim uvedené ubezpečenie sa ukázalo ako nepravdivé (nebolo búrané a výsledok prehliadky auta) a žiadať vrátenie kúpnej ceny. V prípade, že k úhrade nedôjde, budete musieť svoj nárok uplatniť cestou súdu vo všeobecnej premlč. lehote podľa § 110 OZ (3 roky).

 

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím akceptovať odstúpenie od kúpno-predajnej zmluvy na vozidlo?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.