Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Môže väčšinový spoluvlastník disponovať so spoločnou vecou?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Môže väčšinový spoluvlastník disponovať so spoločnou vecou?

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či je v prípade spoluvlastníctva nehnuteľnosti stanovený minimálny podiel pre menšinového vlastníka, ktorý mu umožňuje spolurozhodovať o nehnuteľnosti. Konkrétne, ak budem mať menšinový podiel spoluvlastníctva k bytu mojej matky, môže matka byt predať alebo ho venovať bez môjho súhlasu? Byt je momentálne predmetom dedičského konania, ale ja neuplatňujem nárok na zákonný podiel, len na minimálny podiel, povedzme 3%. Neplánujem byt užívať ani ním disponovať, chcem iba zabrániť jeho predaju či venovaniu tretej osobe bez môjho súhlasu. Stačí mi na to minimálny vlastnícky podiel a ak áno, o aký podiel sa jedná? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Môže väčšinový spoluvlastník disponovať so spoločnou vecou?

Dobrý deň, spoluvlastnícky podiel predstavuje ideálne vyjadrenie podielu, akým sa spoluvlastník podieľa na právach a povinnostiach zo spoluvlastníctva k určitej veci. Najčastejšie je vyjadrený zlomkom, a teda môže byť vyjadrený akoukoľvek minimálnou hodnotou, ktorú možno matematicky definovať. Každý spoluvlastník môže samostatne disponovať len so svojim spoluvlastníckym podielom, pričom pri jeho prevode musí dodržať ustanovenia o predkupnom práve ostatných spoluvlastníkov. 

Trápi vás "Môže väčšinový spoluvlastník disponovať so spoločnou vecou?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže väčšinový spoluvlastník disponovať so spoločnou vecou? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, sme traja bratia a v dedičskom konaní, ktoré prebehlo pred necelými tromi rokmi, sme rovným dielom zdedili dom, pozemok a záhradu. Môj najmladší brat mi daroval svoj podiel s tým, že mám povinnosť sa o neho starať a postarať sa aj o jeho pochovanie. Stredný brat je majiteľom jednej tretiny všetkého majetku. Najmladší brat, ktorý mi daroval podiel, býva v dome a stará sa oň. Stredný brat, ktorý vlastní tretinu, však bez môjho vedomia nainštaloval na dvore kamery, neudržiava poriadok na pozemku ani v záhrade a jeho cieľom je z domu vypudiť nášho brata, aby mohol nehnuteľnosť využívať len on sám. Tento brat sa vyhráža, že podá návrh na otvorenie dedičského konania, pretože mu nesedí rozdelenie majetku a tvrdí, že dedičskému konaniu nerozumel. O otvorení dedičského konania hovorí takmer tri roky po jeho skončení. Ja v nehnuteľnosti nebývam ani ju nijako nevyužívam. Môžem nariadiť bratovi, aby odstránil kamery z pozemku a upratal pozemok? Môžem požadovať, aby mi platil nájom za využívanie môjho podielu? Ako môžem ochrániť brata, o ktorého sa mám postarať, aby ho tretí brat nevyhodil z domu? Môže si tretinový vlastník nastahovať do domu dospelú dcéru s dieťaťom bez môjho súhlasu? Aké sú moje práva na využívanie tejto nehnuteľnosti, aby sa domu nezmocnil len náš brat, ktorý vlastní tretinu? Na liste vlastníctva som síce majiteľom dvoch tretín majetku, ale reálne sa na majiteľa celého majetku hrá tretinový vlastník. Robí si, čo chce, a komunikácia s ním je veľmi ťažká. Ďakujem.

Odpoveď: Môže väčšinový spoluvlastník disponovať so spoločnou vecou?

(odpoveď odoslaná: 14.05.2024)

Dobrý deň, v súlade s Občianskym zákonníkom, ako spoluvlastníci nehnuteľnosti máte pravo rozhodovať o hospodárení s touto nehnuteľnosťou spoločne podľa veľkosti podieloc. Vo Vašom prípade, ak Váš brat nainštaloval kamery na dvore bez Vášho vedomia a súhlasu, máte právo požadovať ich odstránenie. Vy ste väčšinový vlastník a máte právo o tom rozhodnúť. Pokiaľ ide o upratanie pozemku, toto rovnako vyžaduje dohoda spoluvlastníkov. Pre otázku nájomného za užívanie Vášho podielu a ochranu brata, ktorý žije v dome, by ste sa mohli obrátiť na súd s návrhom na reguláciu využívania spoločnej nehnuteľnosti medzi spoluvlastníkmi. V prípade spoľahlivého nevyriešenia sporu ohľadom využívania nehnuteľnosti, súd môže na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka rozhodnúť o podmienkach užívania nehnuteľnosti. To isté platí pre možnosť nastahovania ďalších osôb do domu - pokiaľ to nepredstavuje súčasť dohody medzi spoluvlastníkmi, máte právo namietať takéto kroky. Vaše práva na uzívanie danej nehnuteľnosti sú chránené zákonom, a preto, ak sa objaví nesúhlas so správaním iného spoluvlastníka, môžete túto záležitosť riešiť právnymi krokmi, vrátane súdneho sporu. Nakoľko máte väčšinu, môžete ho vždy prehlasovať. Mohli by ste začať konanie o zrušení spoluvlastníctva a tak dostať toho nového spoluvlastníka odtiaľ preč. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže väčšinový spoluvlastník disponovať so spoločnou vecou?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.