Máte
otázku?

Môže mi matka zrušiť trvalý pobyt?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Môže mi matka zrušiť trvalý pobyt?

Dobrý deň, prestahovala som sa k svojej mame, ktorá je senior a vzhľadom na Parkinsonovu chorobu odkázaná na cudziu pomoc. Dva roky sa o ňu starám ja sama, pretože mám sestru, ktorá chodí do práce. Momentálne ľahostajnosťou sestry a jej detí vznikli v rodine problémy. Obávajú sa, že mama ma zvýhodní a daruje mi byt za starostlivosť. Navštevujú ju len sporadicky a s určitým zámerom, aby ma presvedčili, nech mi zruší trvalý pobyt. V akých okolnostiach by sa to mohlo stať? Je možné, aby mi zrušila trvalý pobyt, keď sa o ňu preukázateľne starám? Ďakujem.

Odpoveď: Môže mi matka zrušiť trvalý pobyt?

Dobrý deň, 

podľa § 7 ods.1 písm. f) o hlásení pobytu občanov ohlasovňa záznam o trvalom pobyte zruší na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti občanovi, ktorý nemá k budove alebo jej časti žiadne užívacie právo; návrh nemožno podať voči vlastníkovi alebo spoluvlastníkovi budovy alebo jej časti, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka budovy alebo jej časti.

Pokiaľ teda nie ste vlastníkom, alebo spoluvlastníkom, resp. nemáte užívacie právo k danej nehnuteľnosti, má vlastník nehnuteľnosti právo odhlásiť Vás z trvalého pobytu. Na tejto skutočnosti nezmení nič ani to, že sa o matku staráte. Pokúsil by som sa však otvorene sa porozprávať s rodinou a vysvetliť si danú situáciu. 

Trápi vás "Môže mi matka zrušiť trvalý pobyt?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže mi matka zrušiť trvalý pobyt? (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala na povinnosti, ktoré vyplývajú z vzťahu medzi vlastníkom bytu a osobou, ktorá je v nehnuteľnosti prihlásená na trvalý pobyt. Zaujíma ma, či je vlastník týmto svojím postavením voči prihlásenej osobe zaviazaný nejakým signifikantným spôsobom. Napríklad, či môže, alebo nemôže bezdôvodne vysťahovať z bytu osobu prihlásenú na trvalý pobyt, ak dôjde k určitému poškodeniu bytu. Tiež by ma zaujímalo, či po určitej dobe vzniká vlastníkovi nejaká povinnosť vo vzťahu k dedičstvu. To v prípade, ak je prihlásená osoba rodinným príslušníkom. Konkrétne mám na mysli rodinný vzťah starý otec - vnučka. Treba podotknúť, že dedičské záležitosti medzi starým otcom a jeho deťmi sú už dávno definované, odkomunikované a potvrdené. Dôvodom mojich otázok je nedôverčivosť starého otca a jeho zastarané názory a presvedčenia z čias socializmu. Chcel by o všetkom mať istotu prostredníctvom tvrdení od právnika. Ďakujem vopred za skorú odpoveď a za Váš čas. S pozdravom, Linda.

Odpoveď: Môže mi matka zrušiť trvalý pobyt?

(odpoveď odoslaná: 27.06.2020)

Dobrý deň,
Vami položená otázka je veľmi obšírna.

Podľa ust. § 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov Slovenskej republiky platí :

"(1) Trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Občan má v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt.
(2) Trvalý pobyt má občan len v budove alebo jej časti, ktorá je označená súpisným číslom2) alebo súpisným a orientačným číslom2) a je určená na bývanie,3) ubytovanie4),4a) alebo na individuálnu rekreáciu,4b) ak tento zákon neustanovuje inak. Za časť budovy sa považuje aj byt.
(3) Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove uvedenej v odseku 2 ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter."

Podstatný pre Vás je odstavec 3 cit. § 3 zákona.

V otázke uvádzate, že osoba, ktorá sa prihlási na trvalý pobyt /starý otec - vnučka/ či má nejaké práva k predmetnému bytu. Uvádzame, že z hľadiska toho, že bude prihlásená na trvalý pobyt, nevzniká jej vlastnícke právo. Odporúčame z dôvodu právnej istoty, ak aj z hľadiska možných sporov (naša právna prax, súdne rozhodnutia, ako aj množstvo otázok týkajúce sa uvedenej problematiky v našej poradni), aby bola uzatvorená zmluva o nájme bytu resp. jeho časti, aby sa tak predišlo zbytočným sporom, prípaden spísaná o uvedenom zápisnica.

Otázkam  a odpovediam vysťahovania osoby bez užívacieho práva prípadne bez vlastníckeho práva sa v našej poradni venujeme často /napr. : https://ficek.sk/search.html?q=vys%C5%A5ahovanie+&search=Search&do=searchBox-searchForm-submit, https://ficek.sk/search.html?q=vys%C5%A5ahovanie+osoby++bez+n%C3%A1jomnej+zmluvy&search=Search&do=searchBox-searchForm-submit/.

Poškodzovanie bytu nájomcom je jedným z výpovedných dôvodov pri nájme bytu podľa ust. § 711 Obč. zákonníka :

"Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak

a) prenajímateľ potrebuje byt pre seba, manžela, pre svoje deti, vnukov, zaťa alebo nevestu, svojich rodičov alebo súrodencov,
b) nájomca prestal vykonávať prácu, na ktorú je nájom služobného bytu viazaný,
c) nájomca alebo ten, kto je členom jeho domácnosti, hrubo poškodzuje prenajatý byt, jeho príslušenstvo, spoločné priestory alebo spoločné zariadenia v dome alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných nájomcov alebo vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome,... "


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže mi matka zrušiť trvalý pobyt?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.