Máte
otázku?

Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Trnava

Otázka: Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie

Bývam so synom v rodinnom dome u mamy môjho bývalého priateľa ako na trvalom bydlisku. Rada by som sa spýtala, či nás môže odhlásiť a či je povinná nám nájsť náhradné bývanie?

Odpoveď: Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie

Dobrý deň. Ak bývate v dome matky Vášho bývalého priateľa, pričom k tejto nehnuteľnosti alebo jej časti nemáte žiadne užívacie právo (vyplývajúce napr. z nájomnej zmluvy), môže Vám matka Vášho bývalého priateľa v predmetnej nehnuteľnosti zrušiť trvalý pobyt. Pokiaľ ide o druhú časť Vašej otázky, ohľadom náhradného bývania, tak v prípadoch aj je tento nevyplýva povinnosť zabezpečiť náhradné bývanie zo žiadneho právneho predpisu. Po zrušení trvalého pobytu Vám preto matka Vášho bývalého priateľa nemusí zabezpečiť náhradné bývanie.

Trápi vás "Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, bývam v spoločnej domácnosti s ex-priateľom, ktorý má u mňa trvalý pobyt. Rada by som mu tento pobyt zrušila a chcela by som, aby opustil môj dom. Som výlučný vlastník tejto nehnuteľnosti. Chcem sa opýtať, či to mám právo urobiť, a či mi z toho plynú nejaké povinnosti vo vzťahu k hľadaniu náhradného bývania pre neho. Žijeme spolu už 5 rokov. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Anna

Odpoveď: Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie

(odpoveď odoslaná: 08.07.2022)

Dobrý deň, ak ste výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti, priateľovi môžete zrušiť trvalý pobyt. Nepotrebujete na to jeho súhlas. Následne ak sa on neprihlási na iný trvalý pobyt, miestom trvalého pobytu bude obec, kde bol nateraz trvalý pobyt zrušený, čo vyplýva z ust. § 7 ods. 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR.

Pokiaľ ide o prípadné náhradné bývanie, toto nie ste povinná priateľovi zabezpečiť, lebo ste neboli manželia a nedošlo k rozvodu manželstva. Ak však k dobrovoľnému odsťahovaniu priateľa nedôjde vo vami stanovenej lehote, potom budete musieť podať návrh na súd o vypratanie nehnuteľnosti.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Môže mi manžel zrušiť trvalý pobyt, ak nie sme rozvedení a nemáme ešte ani jedno pojednávanie? Podala som iba žiadosť na okresný súd. Ak nemôže, kde sa mám sťažovať, alebo na koho sa mám obrátiť? Ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie

(odpoveď odoslaná: 08.10.2015)

Dobrý deň, manžel Vám nemôže zrušiť trvalý pobyt, ak ste neboli rozvedení. Vyplýva to priamo zo zákona.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie trvalého pobytu a náhradné bývanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.