Máte
otázku?

Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?

Dobrý deň. Pred pár rokmi som mala trvalý pobyt u mojej mamy. Keď mi však prišiel list od exekútora, moja mama moje trvalé bydlisko u nej zrušila. Od tej doby som bezdomovcom. Momentálne bývam v inom meste v nájomnom dome, kde nie je povolený trvalý pobyt. Chcem sa zamestnať v zahraničí ako opatrovateľka a na Slovensku si otvoriť živnosť. Na to však potrebujem mať trvalé bydlisko. Chcela by som sa opýtať právnika, či exekútor môže siahnuť na majetok mojej mamy alebo či môže prísť o strechu nad hlavou, ak mi tam znovu udeli trvalý pobyt. Potrebujem to pre otvorenie živnosti a možnosť vycestovať do zahraničia za prácou, aby som tak mohla začať splácať svoje dlhy. Ďakujem.

Odpoveď: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?

Dobrý deň. Ak sa exekúcia týka len Vás, tak exekútor nemôže vziať, prípadne zablokovať majetok niekoho iného. Pokiaľ vy sama nie ste vlastníčkou, alebo spoluvlastníčkou nehnuteľnosti v ktorej býva Vaša mama, tak trvalý pobyt Vám v tejto nehnuteľnosti dať môže. Trvalý pobyt je len informácia o Vašom pobyte, kde by ste mali preberať poštu a kde sa Vám aj budú doručovať všetky zásielky, pokiaľ neoznámite zmenu adresy na doručovanie. 

Trápi vás "Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám auto v exekúcii. Môže mi ho exekútor zhabať, ak neplatím splátky podľa kalendára alebo vôbec neuhrádzam dlžnú sumu?

Odpoveď: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?

(odpoveď odoslaná: 02.07.2023)

Dobrý deň. V prípade neplatenia dlhu môže exekútor zobrať auto. Exekútor má právo na zabezpečenie majetku na základe exekučného titulu a na jeho vykonanie. Exekúcia majetku je regulovaná zákonom č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov. V prípade, že dlžník neplatí splátkový kalendár alebo vôbec neuhrádza dlžnú sumu, môže dôjsť k exekúcii celého jeho majetku. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok? (Iné oblasti práva)

Dobrý večer. Chcem Vás poprosiť o radu. Splácam exekúcie, ale nie v takej sume, akú by si pán exekútor predstavoval. Takto to trvá už 10 mesiacov a teraz sa mi ozval s tým, že splácam málo. Tvrdí, že ak nedoplatím určitú dlžnú sumu, príde s policajtom, odvráti zámok a ocení môj majetok. Prosím Vás, je to možné? Môže toto spraviť aj napriek tomu, že sa snažím dlžnú čiastku ako-tak splácať?

Odpoveď: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?

(odpoveď odoslaná: 22.10.2020)

Dobrý deň,

 

hoci nepoznám Váš prípad detailne, v zásade nie je vylúčené vykonať exekúciu aj predajom hnuteľných vecí. V tomto smere si môže exekútor vymôcť vstup do bytu alebo iného priestoru, kde máte veci. Následne sa vykoná súpis vecí a tieto sa potom vydražia.

 

Exekútor by mal ale postupovať vždy primerane vzhľadom na cieľ uspokojenia vymáhanej pohľadávky a voliť také spôsoby exekúcie, ktoré povinného zaťažujú čo najmenej.


Podotázka: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Prednedávnom som sa vydala a pred manželstvom som svojou vinou nadobudla dve exekúcie. Aktuálne som zamestnaná a tieto pohľadávky mi sú strhávané z platu, ktorý mi prichádza na manželov účet. Rada by som sa dozvedela, či môže exekútor požadovať strhávanie z mzdy môjho manžela za moju exekúciu, ktorá vznikla pred manželstvom. Ďalej mám otázku, či je možné, aby exekútor siahlo na zvyšok platu, ktorý mi je zasielaný na manželov účet a či vôbec môže pristupovať k jeho účtu. Taktiež ma zaujíma, ako sa postupuje, ak ma z práce prepustia (momentálne som v skúšobnej dobe) a naďalej mi ostáva časť exekúcie. Môžu ju vymáhať od môjho manžela, keď budem nezamestnaná a nebudem mať z čoho ju splácať? Opakujem, exekúcie vznikli pred manželstvom. Ďakujem za odpoveď a cenním si, že si nájdete čas na odpoveď.

Odpoveď: Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?

(odpoveď odoslaná: 17.12.2015)

Dobrý deň, vzhľadom na to, že Vaše dlhy vznikli pred uzavretím manželstva, tak sa na výkon rozhodnutia neuplatní ustanovenie § 147 Občianskeho zákonníka. Tzn. že Váš dlh môže byť exekuovaný len z majetku, ktorý patrí Vám a nie z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (§ 143 OZ). Zvyšok platu, ktorý je Vám zasielaný na účet je tzv. základná suma, ktorá nesmie byť zo mzdy zrážaná a musí Vám byť vyplatená. V prípade, že Vás v práci prepustia musíte túto skutočnosť oznámiť exekútorovi do jedného týždňa odo dňa prepustenia.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kedy môže exekútor siahnuť na majetok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.