Máte
otázku?

Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

Dobrý deň, exekútor mi zablokoval účet v banke. Rodičovský príspevok mi by mal prísť na tento účet niekedy medzi 10. a 15. 05. 2017. Obávam sa, že mi ho môžu vybrať celý. Na internete som našla informáciu, že tento príspevok nepodlieha exekúcii, neviem však, či sa to nezmenilo. Ďakujem.

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

Dobrý deň, pokiaľ ide o Vašu otázku, či môže exekútor siahnuť na rodičovský príspevok, tak odpoveď je, že exekútor nemôže siahnuť na rodičovský príspevok, pretože rodičovský príspevok je vylúčený z exekúcie.

Exekútor Vám však môže zablokovať účet, pričom nerozlišuje aké peniaze sú na tomto účte uložené.

Preto je najlepšie nechať si posielať rodičovský príspevok na iný účet alebo vyplácať na pošte.

Tiež máte právo požiadať exekútora, aby Vám uvoľnil z peniaze z účtu vo výške 165 eur, pretože exekúcii prikázaním pohľadávky z účtu v banke nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 165 eur.

Trápi vás "Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dnes mi bol na účet v banke pripísaný rodičovský príspevok, ale nemôžem si ho vybrať. Nechápem dôvod, pretože môj účet je v mínuse s čiastkou 1774 eur. Neviem, čo sa stalo, keďže každý mesiac som pravidelne dostávala rodičovský príspevok a nikdy predtým som sa s týmto problémom nestretla.

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

(odpoveď odoslaná: 16.03.2024)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že v zmysle ust. § 111 ods. 2 exekučného poriadku platí :

"Exekúcii nepodliehajú dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu,11a) peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu,11aa) opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru poskytované podľa osobitného predpisu,11aaa) náhradné výživné, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa a štátne sociálne dávky, ak osobitný predpis11aab) neustanovuje inak."

 

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že štátne sociálne dávky, medzi ktoré patrí aj rodičovský príspevok, nepodliehajú exekúcie. Toto síce exekútor zo zákona pozná, avšak nevie, aké peniaze sú na účte. Odporúčam vo veci kontaktovať súdneho exekútora.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, exekútor mi siahol na rodičovský príspevok. Chcela by som zistiť, ktorý exekútor to bol a či dostanem peniaze späť.

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

(odpoveď odoslaná: 28.12.2022)

Dobrý deň, 

exekútor vám nemôže siahnuť na rodičovský príspevok, čo však môže urobiť je, že vám zablokuje účet bez ohľadu na to, aké peňažné prostriedky sa na ňom nachádzajú. Pokiaľ by exekútor nariadil výkon exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke, potom vám musí podľa zákona nechať na účte sumu 165,- EUR, na tieto peniaze nemôže siahnuť. Dobré by bolo, ak by ste si nechali vyplácať rodičovský príspevok na pošte. 

Na to, aby vám exekútor peniaze vrátil, by ste mu museli preukázať, že tieto finančné prostriedky boli práve z rodičovského príspevku. 


Podotázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na niekoľko otázok súvisiacich s exekúciou. Moja banka sa rozhodla prenechať vymáhanie mojej pôžičky exekútorovi. Dlžná suma predstavuje približne 18 500 eur. Momentálne som na materskej dovolenke a nemám vo vlastníctve žiadne hodnotné majetky, ako sú byty, autá, alebo domy. Vlastním len osobné veci, napríklad oblečenie a obuv. Momentálne bývam striedavo u svojej mamy a otca môjho dieťaťa, pričom moje trvalé bydlisko je u mojej mamy. Bohužiaľ, som neschopná splácať svoj dlh. Chcela by som sa preto informovať, či exekútor môže siahnuť na majetok mojej mamy. Taktiež by som rada zistila, či môže exekútor siahnuť na rodičovský príspevok a peniaze, ktoré dostávam na deti. Potrebné financie sú mi poskytované na základe dohody medzi mnou a otcom dieťaťa, nie na základe súdneho príkazu. Zároveň sa chcem opýtať, či by som mohla prísť o dieťa kvôli exekúcii. Ďakujem Vám za odpovede na moje otázky.

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

(odpoveď odoslaná: 03.03.2020)

Dobrý deň, 
v otázke neuvádzate, či vo veci bol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok a či tento nadobudol právoplatnosť. To je podstatní z hľadiska toho, aby vo veci mohla byť nariadená exekúcia.
V prípade exekúcie platí ust. § 111 ods. 2 exekučného poriadku :
"(1) Pohľadávka na príspevku pri narodení dieťaťa a pohľadávka na príspevku na pohreb podliehajú exekúcii, len ak sa navrhuje exekúcia pre pohľadávku za poskytnuté plnenie, na ktorého úhradu sú určené tieto príspevky.
(2) Exekúcii nepodliehajú dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu,11a) peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu,11aa) opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru poskytované podľa osobitného predpisu,11aaa) náhradné výživné, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa a štátne sociálne dávky, ak osobitný predpis11aab) neustanovuje inak."

T.j. : Medzi štátne sociálne dávky patrí aj rodičovský príspevok.

Odporúčame rodič. príspevok nechávať vyplácať poštovým poukazom.


Exekútor nie je oprávnený exekvovať majetok Vašej matky prípadne otca dieťaťa. Súčasne platí, že exekútor v zmysle ust. § 119 exek. poriadku si môže vynútiť vstup do nehnuteľnosti kde sa povinný zdržiava a teda zákon predpokladá, že na týchto miestach bude mať aj svoj majetok :
"(1) Ak to vyžaduje účel exekúcie, exekútor je oprávnený urobiť osobnú prehliadku povinného a prehliadku bytu a iných priestorov, kde má povinný svoj majetok; na ten účel je oprávnený vymôcť si do bytu povinného alebo do iných priestorov, kde má povinný svoj majetok, prístup. K tomuto úkonu treba pribrať osobu, ktorá nie je na veci zúčastnená."


 Podľa § 115 exek. poriadku z exekúcie sú vylúčené
"(1) Z vecí, ktoré sú vo vlastníctve povinného, sa nemôže exekúcia týkať tých, ktoré povinný nevyhnutne potrebuje na uspokojovanie hmotných potrieb svojich a svojej rodiny alebo na plnenie svojich pracovných úloh alebo na svoje podnikanie, ani iných vecí, ktorých predaj by bol v rozpore s morálnymi zásadami.
(2) Z exekúcie sú vylúčené
a) bežné súčasti odevov, bielizeň a obuv,
b) nevyhnutné vybavenie domácnosti, a to posteľ povinného a členov jeho rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov jeho rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, rádioprijímač,
c) domáce zvieratá s výnimkou tých, ktoré slúžia na podnikanie,
d) veci povinného slúžiace na plnenie jeho pracovných úloh alebo na podnikanie do výšky 331,94 eura,
e) zdravotnícke potreby a iné veci, ktoré povinný potrebuje vzhľadom na svoju chorobu alebo telesnú chybu,
f) veci, na ktoré sa poskytli dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu,11a) peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu11aa) a opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru poskytované podľa osobitného predpisu,11aaa)
g) osobné motorové vozidlo, ktoré povinný, ktorým je fyzická osoba, potrebuje na individuálnu prepravu a na uspokojovanie potrieb fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a potrieb jeho rodiny alebo členov domácnosti,
h) snubný prsteň a obrúčka,
i) hotové peniaze do sumy 165 eur,
j) študijná literatúra a hračky."


Ak vo veci nebol vydaný platobný rozkaz, odporúčame zmluvu poslať na posúdenie  na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotreb. zmlúv na MS SR a veriteľovi nepodpisovať žiadne uznanie dlhu, prípadne dohodu o splátkach alebo zrážkach.


Trápi vás "Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj manžel je dlžníkom u spoločností Orange a O2. Bohužiaľ, nemal z čoho zaplatiť, keďže je dlhodobo nezamestnaný. Minulý týždeň mu volala zástupkyňa spoločností s tým, že je potrebné uhradiť dlh. Dohodol sa s ňou na splátkovom kalendári, s ktorým súhlasila. No na druhý deň mu prišiel email s požiadavkou zaplatiť celú sumu naraz. Včera mu bol doručený list do vlastných rúk z okresného súdu. Rada by som vedela, čo môžeme očakávať ďalej. Je možné, že exekútor môže siahnuť na môj účet? Môže mi zobrať rodičovský príspevok? Ja nie som dlžníčka, ani spoludlžníčka. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

(odpoveď odoslaná: 22.08.2019)

Dobrý deň, 

nevieme čo je obsahom zásielky z okresného súdu.

Dôležité v tomto prípade je kedy bola žaloba doručená na súd a za aké obdobie operátor vymáha dlžnú sumu. Všeobecne platí trojročná premlčacia doba podľa § 101 Občianskeho zákonníka; teda ak je predmetom žaloby pohľadávka staršia ako tri roky je treba vzniesť námietku premlčania.

Je možné, že mobilný operátor vymáha aj zmluvnú pokutu. Existuje viacero súdny rozhodnutí okresných a krajských súdov, kde je konštatované, že zmluvná pokuta predstavuje neprijateľnú zmluvnú podmienku.

Citujeme z rozsudku KS v Prešove z 20. septembra 2011 č. k. 6Co 113/2010:
"Krajský súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu, ktorým súd zamietol žalobu mobilného operátora voči spotrebiteľovi v časti zmluvnej pokuty za porušenie povinnosti (357,23 eur). Krajský súd skonštatoval, že ustanovenia spotrebiteľskej zmluvy, ktoré zachovávajú právo zo zmluvnej pokuty aj napriek zrušeniu zmluvnej pokuty v dôsledku odstúpenia od zmluvy sú pre spotrebiteľa koncipované nevýhodnejšie oproti úprave v civilnom kódexe, a sú preto neplatné pre rozpor so zákonom (§ 54 ods. 1 v spojení s § 39 Občianskeho zákonníka). Vysoký počet súdnych sporov operátorov so spotrebiteľmi indikuje potrebu podrobnejšej súdnej kontroly zmluvných podmienok a postupu operátorov, a to v súlade s čl. 169 Zmluvy o fungovaní Európskej únie, čl. 38 Charty základných práv EÚ a s judikatúrou Súdneho dvora EÚ. Súd v záujme vyššej kvality života nemôže rezignovať z pozície strážcu vyváženosti ustanovení spotrebiteľských zmlúv, a to ani pri nezodpovednom spotrebiteľovi."
 

Krajský súd Prešov, sp. zn. 6Co/53/2015 z 26. 01. 2016 /spor s Orange / :
"Ustanovenie § 53a ods. 1 OZ zakazuje dodávateľovi používať zmluvnú podmienku, ktorá bola právoplatne súdom vyhlásená za neprijateľnú. Takáto zmluvná podmienka je neplatná (§ 53 ods. 5 OZ; absolútna neplatnosť). Jej ďalším používaním dodávateľ vytvára protiprávny stav, naviac zákonom  explicitne zakázaný a priznanie plnenia z takejto zmluvnej podmienky je v priamom rozpore so zákonom.  Ak by súd priznal plnenie z neprijateľnej zmluvnej podmienky, išlo by o tolerovanie pokračujúceho protiprávneho stavu zo strany súdu a popieranie vysokého záujmu EÚ a práva EÚ na ochrane práv spotrebiteľa."
 

Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorá nepodlieha exekúcii (§ 111 ods. 2 exekučného poriadku).


Podotázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok? (Vymáhanie pohľadávok)

Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám dvanásťročnú dcéru a chcela by som jej otvoriť účet, na ktorý by mi chodila výplata. Je možné, že exekútor môže siahnuť na peniaze na tomto účte?

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

(odpoveď odoslaná: 07.10.2018)

Dobrý deň,

podmienky zriadenia účtu pre neplnoleté 12 ročné dieťa určuje banka.  Banky obyčajne pre maloletých od 15 do 18 rokov veku nevyžadujú súhlas zákonného zástupcu. 

Chceme však uviesť, že tým, že  budete mzdu posielať na tento účet, v podstate vec nevyriešite, a to z dôvodu, že exekútor posiela upovedomenie o exekúcii a upovedomenie o exekúcii zrážkami zo mzdy priamo zamestnávateľovi, ktorý vykonáva zrážky a len zostatok  Vám bude poukazovaný na účet. Keďže vlastníkom účtu vzhľadom na vek maloletej 12 rokov - budete Vy, exekútor môže zablokovať aj tento účet na základe exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke. Riešením by bolo dohodnúť so zamestnávateľom výplatu v hotovosti v pokladni zamestnávateľa.

Podľa ust. § 130 ods. 4 Zákonníka práce platí :

"Mzda sa vypláca v pracovnom čase a na pracovisku, ak sa v pracovnej zmluve nedohodlo inak. Ak sa zamestnanec z vážnych dôvodov nemôže dostaviť po výplatu mzdy alebo ak pracuje na vzdialenom pracovisku, zašle mu zamestnávateľ mzdu tak, aby mu bola doručená v deň určený na jej výplatu, alebo najneskôr v najbližší nasledujúci pracovný deň na svoje náklady a nebezpečenstvo, ak sa nedohodnú inak."

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môže exekútor zablokovať účet bez upozornenia. Momentálne mám do činenia s vymáhacou spoločnosťou, ktorá od mňa požaduje celú sumu, ktorú bezpochyby nedokážem splatiť, keďže poberám rodičovský príspevok a opakovaný príspevok na zverené dieťa. Požičaná suma bola 2200 eur. Už som im splatila viac ako 1000 eur a aktuálny zostatok činí 1880 eur. Dokázala by som podniknúť nejaký právny krok? Prosím, poraďte mi, čo mám robiť. Ďakujem.

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

(odpoveď odoslaná: 21.06.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme odpoveď :

1./ Z otázky nie je zrejmé, či dlžnú sumu už vymáha exekútor alebo ako Vy píšete, vymáhačská spoločnosť.

2./ Dlžnú sumu je možné v zmysle exek. poriadku vymáhať len cestou exekútora len na základe exekučného titulu, ktorým by bol právoplatným a vykonateľný rozsudok. Tento zrejme ešte nie je. V prípade, že vec by už vymáhal exekútor a došlo by k zablokovaniu účtu, tu uvádzame, že exekútor nerozlišuje na účte pôvod peňazí, teda či sa jedná o vyplatenie rodičovského príspevku. Preto ak by Vám hrozila exekúcia, odporúčame, aby ste si nechali zasielať rodičovský príspevok poštovým poukazom, ako aj príspevok na dieťa.

3./ Poznamenávame, že podľa ust. § 111 ods. 2  zákona o súdnych exekútoroch platí :

"Exekúcii nepodliehajú dávka v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu, opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru poskytované podľa osobitného predpisu, náhradné výživné, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa a štátne sociálne dávky, ak osobitný predpis neustanovuje inak."

 

Rodičovský príspevok patrí medzi št. soc. dávky, rovnako aj príspevky na podporu náhradnej starostlivosti, preto nepodliehajú exekúcii.

4./ Pokiaľ sa jedná o samotný dlh, usudzujeme, že sa jedná o pôžičku od nebankovej spoločnosti, prípadne u banky. Odporúčame preto samotnú zmluvu poslať na posúdenie na Ministerstvo spravodlivosti SR, Komisia pre posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách, adresa : Župné námestie 13,  813 11 Bratislava. Je možné, že zmluva obsahuje neprijateľné zml. podmienky, čo budete môcť využiť na svoju obranu voči vymáhačskej spoločnosti, ako aj v prípade súdneho konania.

 


Trápi vás "Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám zablokovaný účet, na ktorý mi prichádza rodičovský príspevok. Zmeniť to už tento mesiac nedokážem, keby som si však chcela príspevok poslať poštou. Na internete som čítala, že ak mi príspevok zasiahne, musia mi ho uvoľniť v plnej výške, avšak môžu odo mňa vyžadovať tlačivo zo Sociálnej poisťovne. Je to tak? Ďakujem.

Odpoveď: Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?

(odpoveď odoslaná: 07.05.2017)

Áno, môže. Účet Vám ale neodblokuje. Na vyplatnie rodičovského príspevku by ste museli dať exekútorovi osobitnú žiadosť s tým, že by ste museli preukázať, že tieto peniaze sú z rodičovského príspevku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Má exekútor právo siahnuť na rodičovský príspevok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.