POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rodičovský príspevok a exekúcia ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Rodičovský príspevok a exekúcia ?

Chcela by som sa opýtať, ako postupovať v prípade, že exekútor mi zablokoval účet kvôli dlžobe na výživnom mojich prvých dvoch detí. Momentálne mám dvojmesačné dvojičky a na tento účet mi bola už pripísaná suma rodičovského príspevku za obdobie dvoch mesiacov, konkrétne je to 629 €. Ak dokážem, že tie peniaze pochádzajú z rodičovského príspevku, je exekútor povinný mi tieto prostriedky okamžite uvoľniť?

Odpoveď: Rodičovský príspevok a exekúcia ?

Dobrý deň, 

na Vašu otázku uvádzame, že podľa ust. § 111 ods. 2  zákona o súdnych exekútoroch exekúcii nepodliehajú okrem iných aj štátne sociálne dávky. Rodičovský príspevok podľa § 1 zákona č. 571/2009 Z.z. je štátna sociálna dávka.

Kontaktujte exekútora, nakoľko on zablokoval peniaze na účte, ale nevie ich dôvod.

Odporúčame Vám, aby si rodičovský príspevok dali posielať poštovým poukazom. 

Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.

Trápi vás "Rodičovský príspevok a exekúcia ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rodičovský príspevok a exekúcia ? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem poprosiť o radu, ako postupovať v prípade, keď mi mestský úrad vzhľadom na nedoplatky za daň a odpad pripísaný k bytu, ktorého som spoluvlastníkom, daňovým exekučným príkazom stiahol peniaze z môjho účtu. Momentálne tu prichádza moja rodičovská renta na dcéru a tento mesiac mi z nej bankovým príkazom stiahli 296€. Na účte mi potom zostalo necelých 120€ z príspevku. O tom, že štátne sociálne dávky nepodliehajú exekúcii, som už čítala, a rovnako viem, že po vykonaní exekúcie by malo na účte zostávať aspoň životné minimum 165€, plus suma určená na dcéru. Chcela by som vedieť, ako postupovať, pretože na mestskom úrade som nepochodila. Snažila som sa im vysvetliť, že mojím jediným príjmom je rodičovský príspevok na dcéru, a keď mi tento príspevok takmer úplne stiahnu, nebudem mať z čoho živiť dcéru počas celej nasledujúceho mesiaca. Bola by som veľmi vďačná za rady, ako mám postupovať, ak chcem požiadať o vrátenie stiahnutých peňazí z rodičovského príspevku. Ďakujem.

Odpoveď: Rodičovský príspevok a exekúcia ?

(odpoveď odoslaná: 27.01.2023)

Dobrý deň, máte pravdu, rodičovský príspevok nepodlieha exekúcií.

Exekútor ale má právomoc zablokovať váš účet bezohľadu na to, aké finančné prostriedky sa na ňom nachádzajú. Preto by bolo najlepšie nechať si vyplácať rodičovský príspevok na pošte, resp. zabrániť tomu, aby vám tento chodil na účet. 

V tejto chvíli by ste vedeli kontaktovať exekútora, aby vám peniaze stiahnuté z účtu vrátil, nakoľko tieto tvorili rodičovský príspevok na dcéru. Mali by ste mu vedieť preukázať rozhodnutie o priznaní rodičovského príspevku ako dôkaz o tom, že peniaze boli skutočne vyplatené štátom za týmto účelom. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rodičovský príspevok a exekúcia ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.