Máte
otázku?

Môže ma zamestnávateľ prepustiť počas materskej dovolenky?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môže ma zamestnávateľ prepustiť počas materskej dovolenky?

Dobrý deň, pracujem na jednom mieste už dva roky. Momentálne mi končí po druhom predĺžení pracovná zmluva na dobu určitú a zamestnávateľ mi ponúkol iný typ zmluvy. Je to opäť zmluva na dobu určitú, tentokrát na zastupovanie pani X, ktorá je na materskej dovolenke. Ako to funguje, ak by som išla na materskú dovolenku? Je mi automaticky ukončený pracovný pomer, alebo sa na mňa vzťahuje ochrana, že zamestnávateľ ma nemôže prepustiť, ak by sa naše materské dovolenky prekrývali a musel by zamestnať ďalšiu osobu? Za skorú odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ prepustiť počas materskej dovolenky?

Dobrý deň, podľa § 48 ods. 2 Zákonníka práce (ZP), pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Taktiež však platí, že ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu

a) zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,

b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,

c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),

d) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Ak máte platne dohodnutý pracovný pomer na dobu určitú, skončí sa uplynutím dohodnutej doby. Ochranná doba, ktorou je aj doba, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, sa vzťahuje len k skončeniu pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa.

Trápi vás "Môže ma zamestnávateľ prepustiť počas materskej dovolenky?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže ma zamestnávateľ prepustiť počas materskej dovolenky? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o svojej pracovnej zmluve. Dnes mi bolo oznámené, že moja pracovná zmluva je neplatná. Začiatok platnosti zmluvy bol 20. 2. 2017 a je uzatvorená na dobu určitú - počas trvania materskej a rodičovskej dovolenky istej XX. Učiteľku, ktorú zastupujem, po druhý krát porodila pred dvoma mesiacmi a jej prvé dieťa oslávilo prvý narodeniny v máji. Riaditeľka mi tvrdí, že zmluva je neplatná, pretože je v nej zle definované obdobie platnosti - malo by to byť "počas materskej a rodičovskej dovolenky menovanej XX". Neviete mi poradiť, ako to presne je? Ja som bola pod dojmom, že zmluva je platná počas trvania rodičovskej dovolenky, maximálne az do troch rokov veku prvého dieťaťa. Ďakujem.

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ prepustiť počas materskej dovolenky?

(odpoveď odoslaná: 06.09.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

Samotný prac. zmluva uzatvorená v r. 2017 je platná ak spĺňa náležitosti dľa § 43 ZP  /citujeme/ : 
"(1) V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:
a) druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,
b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),
c) deň nástupu do práce,
d) mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.
(2) Zamestnávateľ v pracovnej zmluve uvedie okrem náležitostí podľa odseku 1 aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby."

Podľa ust. § 48 Zákonníka práce platí :

"(1) Pracovný pomer je dohodnutý na neurčitý čas, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu. Pracovný pomer je uzatvorený na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne.
(2) Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát.
(3) Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.
(4) Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu
a) zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,

b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,
c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca), atď."
"(5) Dôvod na predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru podľa odseku 4 sa uvedie v pracovnej zmluve."

 

Záver 
Sme názoru, že pokiaľ  v pracovnej zmluve na dobu určitú z 20.2.2017 je uvedené, že na zastupovanie učiteľky počas trvania materskej a rodič. dovolenky, platí, že sa jedná o materskú a nadväzujúcu rodičovskú dovolenku z tehotenstva, ktoré bolo v čase uzatvorenia predmetnej zmluvy, teda  20.2.2017, a nie aj tehotenstva následného/vo Vašom prípade pôrod pred 2 mesiacmi/. 

Otázkou je to, čo Vy sama chcete dosiahnúť, či predĺžiť prac. pomer o zastupovanie počas ďalšej materskej a rodič. dovolenky alebo nie. Ak vo Vašej prac. zmluve je uvedené, že sa uzatvára na zastupovanie počas MD a RD konkrétnej zamestnankyne, potom prac. pomer skončí nástupom po RD.

Ak chcete zotrvať na danom prac. mieste môžete uzatvoriť predĺženie prac. zmluvy s konkretizáciou udalosti /návrat po MD a RD/, alebo konkrétnym dátumom.
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže ma zamestnávateľ prepustiť počas materskej dovolenky?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.