Máte
otázku?

Môže kupujúci odstúpiť od kúpy vozidla?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Môže kupujúci odstúpiť od kúpy vozidla?

Dobrý deň, pred troma týždňami som predala ojazdené auto. Kupcovi som oznámila všetky známe vady, či už motorického rázu alebo chyby v elektroinštalácii. Po tých troch týždňoch sa mi ozvala s požiadavkou na vrátenie auta, tvrdí totiž, že ho nemôže prepísať kvôli chýbajúcemu štítku. Pri predaji auta mne od predávajúceho takýto problém nevznikol. Auto malo predajnú hodnotu 1000 eur, avšak po oboznámení sa kupujúceho s existujúcimi vadami sme ju znížili na 650 eur. Auto bolo v pojazdnom stave a neprikrývala som žiadne ďalšie závady. Kupujúci s tým súhlasil, a tak sme podpísali kúpno-predajnú zmluvu. Čo mám teraz robiť, keď chce kupujúci auto vrátiť kvôli chýbajúcemu štítku? Už ho späť nechcem.

Odpoveď: Môže kupujúci odstúpiť od kúpy vozidla?

Dobrý deň, v zmysle § 596 a 597 Občianskeho zákonníka platí, že ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť. Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. Pre uplatnenie nárokov kupujúceho je podstatnou skutočnosť, či vada (chýbajúci štítok) existovala v čase predaja. Ak áno, v takom prípade za vadu zodpovedáte bez ohľadu na to, či ste o nej vedeli alebo nie. Možno potom objektívne predpokladať, že kupujúci mal záujem o kúpu len takého auta, ktoré je spôsobilé na prepis vlastníctva v štátnej evidencii vozidiel. Ak ste ho o tejto skutočnosti ubezpečili a uvedené tvrdenie sa ukázalo ako nepravdivé, má kupujúci právo od zmluvy odstúpiť.

Trápi vás "Môže kupujúci odstúpiť od kúpy vozidla?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže kupujúci odstúpiť od kúpy vozidla? (Občianske právo)

3. novembra 2018 som predala ojazdené vozidlo (rok výroby 2001), ktoré bolo plne funkčné s platnou technickou a emisnou kontrolou do apríla 2020. Dnes mi kupujúca volala s tým, že sa pokazil motorček v prevodovke a chce vrátiť auto. Požaduje návrat celkovej kúpnej ceny a navyše chce, aby som jej preplatila zimné pneumatiky, ktoré si na auto kúpila. Tvrdí, že to bola skrytá závada. Má na to nárok? Na danom vozidle jazdila dva mesiace a ja som nikdy nemala s prevodovkou problém. Pri predaji malo auto najazdených 209 000 km a ja som kupujúcu ústne upozornila, že prevodovka, turbo a motor neboli doteraz menené, pretože na to nebol dôvod - všetko fungovalo. S pozdravom a ďakujem.

Odpoveď: Môže kupujúci odstúpiť od kúpy vozidla?

(odpoveď odoslaná: 09.01.2019)

Dobrý deň,

ako predávajúca ste boli povinná upozorniť kupujúceho na všetky vady, o ktorých viete. Na skryté vady samozrejme upozorniť nemôžete. Občiansky zákonník je nastavený tak, že ak predávajúci neupozorní na vady, o ktorých vie zodpovedá za ne a rovnako zodpovedá aj za tzv. skryté vady.  Podľa ustanovenia § 597 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že vada, ktorú Vám vytýka kupujúci by musela spôsobiť, že vec je nepoužiteľná. Objektívne však je možné vadu odstrániť, preto môže maximálne žiadať zľavu z kúpnej ceny avšak je potrebné zohľadniť aj to, že kupujúci už vec užíval a teda aj opotrebuvával. 

Odporúčam teda oponovať tým, že vec už užíval aj kupujúci, vec je použiteľná (upotrebiteľná), pričom ste ho upozornili, že niektoré súčiastky menené neboli (z čoho je možné logicky pri tak starom aute usudzovať, že asi bude potrebná výmena). Pokiaľ ide o nárok na náhradu škody za zimné pneumatiky, tento nárok nemá, pretože kúpiť pneumatiky sa rozhodla sama a absentuje tu príčinná súvislosť medzi údajnou škodou a nejakým Vaším protiprávnym konaním.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže kupujúci odstúpiť od kúpy vozidla?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.