POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nevrátenie depozitu po skončení nájmu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Nevrátenie depozitu po skončení nájmu

Dobrý deň, neviem, ako ďalej postupovať, tak sa pokúsim obrátiť na vás. Žili sme v podnájme s dvoma deťmi (11 rokov a druhé 9 mesiacov) a majiteľ nás vyhodil z bytu zo dňa na deň. Dodatok k zmluve majiteľ nepodpísal, ale peniaze za pokračujúci nájom vzal od nás a aj napriek tomu nás vyhodil. Teraz nám odmieta vrátiť depozit. Stále sa na niečo vyhovára. Viete mi poradiť, ako mám pokračovať? Byt sme vrátili v pôvodnom stave len s miernym opotrebením. Hovoril, že to nevadí, no teraz ho to všetko strašne trápi, aby nám nemusel vrátiť 1040 eur za dvojmesačný depozit. Veľmi ďakujem za akúkoľvek radu, ako to od neho vymôcť.

Odpoveď: Nevrátenie depozitu po skončení nájmu

Dobrý deň,
nepoznáme obsah Vami uzatvorenej nájomnej zmluvy, ktorá mohla byť uzatvorená podľa Obč. zákonníka alebo podľa zákona o krátkodobom nájme bytu. Uvádzame, že Obč. zákonník nemá osobitné ustanovenia o peňažnej zábezpeke a preto sa obvykle preberá citácia ust. zákona o krátkodobom nájme bytu, kde platí ust. § 5 ods. 3 :

"Po skončení nájomného pomeru podľa tohto zákona je prenajímateľ povinný vrátiť nájomcovi nevyčerpanú časť peňažnej zábezpeky najneskôr v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď nájomca vypratal byt a vysporiadal s prenajímateľom nároky súvisiace s nájomným pomerom, ak sa zmluvné strany nedohodli inak."   Predpokladáme, že máte doklad o úhrade peňažnej zábezpeky /"depozit/ a preto je potrebné postupovať podľa zákona resp. nájomnej zmluvy. Prenajímateľ si nemôže peňažnú zábezpeku ponechať. Ak máte vyporiadané všetky nájmy a byt ste odovzdali v zmysle nájomnej zmluvy, prenajímateľ je povinný Vám vrátiť nevyčerpanú časť peňažnej zábezpeky. Uvádzate, že byt ste odovzdali s miernym opotrebením, k čomu uvádzame, že v zmysle ust. § 8 zákona o krátkodobom nájme bytu je nájomca je povinný na vlastné náklady vypratať byt a ten odovzdať prenajímateľovi v stave zodpovedajúcom obvyklému opotrebeniu, a to ku dňu skončenia nájmu, ak sa zmluvné strany písomne nedohodnú inak.Obdobné ustanovenie obsahuje aj ust. § 682 Obč. zákonníka.   Odporúčam prenajímateľa písomne dopor. listom vyzvať k vráteniu peňažnej zábezpeky podľa vyššie uvedených zákonov v lehote podľa nájomnej zmluvy a ak k vráteniu nedôjde, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Nevrátenie depozitu po skončení nájmu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nevrátenie depozitu po skončení nájmu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu, aby som sa vedela posunúť ďalej. Od 1. 7. 2022 som v podnájme. Zmluva je platná až do roku 2024. Pred týždňom majiteľka bytu bez môjho súhlasu uverejnila inzerát, v ktorom uvádza, že byt prenajíma. Poprosila som niekoľkých ľudí, aby s ňou skontaktovali ako záujemcovia, pričom uviedla, že byt bude voľný od 1. 5. 2023. Majiteľka žiadala odo mňa fotografie bytu s argumentom, že chce vidieť jeho súčasný stav, keďže si nemôže nájsť čas na osobnú kontrolu. Toto je spôsob, ako sa často vyhovára. Dňa 27. 2. som jej poslala fotografie, na ktorých je aj môj majetok aj s viditeľnými osobnými fotkami. Tieto fotografie použila v inzeráte, ktorý je online dodnes. Dňa 10. 3. sa mi podarilo privolať ju do bytu kvôli oprave elektriny, ale o svojich plánoch sa vôbec nevyjadrila. Myslíte si, že jej konanie sa dá kvalifikovať ako hrubé porušenie zmluvy? Mám obavy, že začne tvrdiť, že nábytok je jej, no môj majetok dokážem preukázať. Rada by som, aby mi po odchode vrátila depozit a všetky preplatky, ktoré budú vyúčtované v máji. Výpovedná doba nájmu je 2 mesiace. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nevrátenie depozitu po skončení nájmu

(odpoveď odoslaná: 14.03.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že sme toho názoru, že pokiaľ ide o fotografie bytu, nebolo z Vašej strany obozretné, že ste vlastníčke bytu ako prenajímateľke ich poslali aj s odfotografovaním aj Vašich osobných vecí.

Odporúčam v záujme nápravy prípadne poslať prenajímateľke nové fotografie bez Vašich osobných vecí a požiadať ju, aby v inzeráte uviedla, že byt sa prenajíma bez nábytku, ktorý je vo Vašom vlastníctve. Samotné zverejnenie nábytku neznamená v žiadnom prípade, že nábytok je vo vlastníctve prenajímateľky. Predpokladáme súčasne, že keď ste byt preberali do nájmu máte aj spísanú zápisnicu o jeho prevzatí a toto rovnako urobte aj pri odovzdaní bytu prenajímateľke, najlepšie aj s fotodokumentáciou a odpočtom jednotlivých médií /voda, elektrina, plyn, kúrenie/. Na odpočet médií nezabudnite. Predpokladáme, že nájomné a úhrady za služby spojené s užívaním bytu uhradzujete bankovým prevodom prípadne poštovou poukážkou a teda máte riadne doklady o ich úhrade v prospech prenajímateľa.

Pokiaľ ide o skončenie nájmu a následné vrátenie peňažnej zábezpeky a prípadných preplatkov postupujte podľa nájomnej zmluvy.

V prípade problémov následne kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevrátenie depozitu po skončení nájmu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.