Máte
otázku?

Vrátenie kaucie za prenajatý byt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Vrátenie kaucie za prenajatý byt

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, ako postupovať pri vymáhaní kaucie, ktorá mi nebola vrátená. Konateľ bytu namietal, že som porušil trojmesačné výpovedné obdobie, avšak s majiteľkou som sa telefonicky dohodol na predčasnom opustení bytu. Mám to potvrdené aj prostredníctvom SMS z jej čísla. Za Vaše odpovede a prípadné rady vopred ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie kaucie za prenajatý byt

Dobrý deň, dohodnúť o predčasnom ukončení nájomnej zmluvy sa môžete iba s prenajímateľom, nie inou osobou.

Ak máte v zmluve uvedené, že sa môže meniť iba písomne (čo štandardne v zmluve býva uvedené) potom je vaša ústna dohoda neplatná a preto nebudete mať nárok na vrátenie kaucie.

Trápi vás "Vrátenie kaucie za prenajatý byt" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie kaucie za prenajatý byt (Vymáhanie pohľadávok)

Nemám žiadne informácie o písomnom ukončení zmluvy, len toľko: účastníci sa dohodli na trojmesačnej výpovednej lehote. Výpovedná lehota začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená druhej zmluvnej strane. Kontaktoval som majiteľku, ktorá je tiež uvedená v zmluve ako prenajímateľka, s informáciou, že som sa dostal do finančnej tiesne. Opýtal som sa, či by bolo možné sa dohodnúť na skoršom opustení bytu ako po uplynutí troch mesiacov. Ona súhlasila a potvrdila mi to v správe, citujem: "Tak sa môžete sťahovať, oslovila som realitku a od 1. 3. 2017 je byt v ponuke." Táto správa bola poslaná 24. 2. 2017. Domnievam sa, že ak druhá strana nesúhlasi, nemali mi mať právo zobrať kľúče od bytu posledný februárový deň. Ďalej chcem upozorniť, že táto zmluva je podľa môjho názoru po prvé spochybniteľná a po druhé, depozit, respektíve kaucia, podľa zmluvy nepokrýva porušenie zmluvy - je tak napísané, k čomu slúži, napríklad na pokrytie prípadných škôd na nehnuteľnosti, ale nie je tam uvedené nič o porušení trojmesačnej výpovede alebo porušení zmluvy ako takej. Preto si myslím, že k tejto kaucii mám ako z morálneho, tak aj z legálneho hľadiska právo.

Odpoveď: Vrátenie kaucie za prenajatý byt

(odpoveď odoslaná: 06.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ máte ale v zmluve ustanovenie, že zmluva sa môže meniť iba písomne, potom Vám SMS-ky nestačia. Kaucia síce slúži na úhradu nákladov a škôd vzniknutých po skončení nájmu, ale finančné pohľadávky môžu byť započítané aj na nezaplatené nájomné.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie kaucie za prenajatý byt" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.