Máte
otázku?

Manželove dlhy a rozvod


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Manželove dlhy a rozvod

Dobrý deň, môj manžel nie je slovenskej národnosti. Trvalý pobyt má tu na základe zlúčenia rodiny. Pred približne mesiacom som podala žiadosť o rozvod. Manžel však narobil nejaké dlhy, o ktorých som nevedela. Zatiaľ žijeme v spoločnej domácnosti, ale chcem sa odsťahovať. Mám však obavy, že by manžel mohol utiecť do svojej krajiny a prestal by platiť, čím by všetko zostalo na mne. Viete mi, prosím vás, poradiť, ako by som sa mohla vyhnúť tomuto scenáru v prípade, že by naozaj opustil krajinu a všetko by zostalo na mne, pokiaľ ešte nie sme rozvedení? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Manželove dlhy a rozvod

Dobrý deň, to že manželovi vznikli počas trvania manželstva dlhy ešte automaticky neznamená, že ste aj Vy zaviazaná ich splácať v rovnakom rozsahu ako on. Občiansky zákonník umožňuje počas trvania manželstva nadobudnutie výlučného dlhu jedným z manželov (vtedy ak zmluvu o pôžičke alebo úvere podpíše iba on). Z takéhoto dlhu je zaviazaný iba on a iba jemu vznikla povinnosť platiť jednotlivé splátky. Avšak Občiansky zákonník upravuje právo veriteľa uspokojiť svoju pohľadávku z dlhu, vzniknutého podľa vyššie opísaného, aj z majetku patriaceho do BSM. To znamená, že ak by voči nemu bola začatá exekúcia, súdny exekútor môže siahnuť aj na spoločný majetok v BSM. Svoju časť majetku v BSM viete najlepšie ochrániť buď čo najrýchlejším rozvodom manželstva a vyporiadaním BSM alebo vzhľadom na jeho správanie i zrušením BSM počas trvania manželstva (z dôvodu, že jeho ďalšie trvanie by odporovalo dobrým mravom) a jeho vyporiadaním po zrušení.

Trápi vás "Manželove dlhy a rozvod" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Manželove dlhy a rozvod (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na nasledujúcu situáciu. Po rozvode neplánujeme vysporiadanie BSM, keďže nemáme spoločný majetok ani spoločné dlhy. Som nejakým spôsobom zodpovedná za prípadné dlhy môjho manžela? Zanikajú tieto dlhy automaticky po rozvode? Ďakujem za odpoveď. Verím, že som otázku položila zrozumiteľne. S pozdravom, Adriana.

Odpoveď: Manželove dlhy a rozvod

(odpoveď odoslaná: 17.10.2022)

Dobrý deň,

manželove prípadné dlhy patria len jemu. Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, to môže zasiahnuť jedine tak, že pokiaľ dlhy vznikli počas trvania manželstva, dali by sa uspokojiť zo spoločného majetku patriaceho do BSM. Ak taký spoločný majetok nie je, nemajú sa Vás jeho dlhy ako dotknúť.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Manželove dlhy a rozvod (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa rozviesť so svojim manželom. Trápi ma však otázka dlhov. Muž má nejaké nebankové pôžičky, ktoré už teraz nesplatí. Vedela som o nich, ale žiadosť bola iba na jeho meno. Dokážu tieto nebankovky požadovať, aby som ja tieto dlhy splácala, pokiaľ nás súd nerozvedie? Alebo dokonca aj po rozvode. Máme dvojročné dieťa, takže som ešte na rodičovskej dovolenke a bývam u rodičov. Nemôžem si dovoliť platiť jeho dlhy, keďže musím zabezpečiť dcéru sama, pretože muž mi na ňu neprispieva. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Manželove dlhy a rozvod

(odpoveď odoslaná: 01.03.2021)

Dobrý deň,
ak tieto dlhy vznikli počas trvania manželstva, hoci sú vedené iba na jeho meno, môže ich veriteľ vymáhať aj od Vás. Preto bude najlepšie, ak dôjde čo najskôr k rozvodu manželstva a následnemu vyporiadaniu BSM. Ak by ste sa zatiaľ rozvádzať nechceli, riešením môže byť aj zrušenie BSM počas trvania manželstva a vyporiadanie tohto BSM. K tomu je však potrebné, aby manžel podnikal.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Manželove dlhy a rozvod" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.