Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

BSM počas trvania manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: BSM počas trvania manželstva

Dobrý deň, manžel postavil dom ešte pred začiatkom manželstva a dom je napísaný len na jeho meno. Po svadbe sme si zobrali hypotekárny úver - ja, manželka, som dlžník, a manžel, jediný majiteľ domu, je ako spoludlžník. Manželstvo trvá 28 rokov, manžel je SZČO 26 rokov a momentálne sa mu vôbec nedarí. Jeho príjem je veľmi nízky a nerobí nič preto, aby finančnú situáciu nejako začal riešiť. Máme štyri deti, z ktorých jedno ešte navštevuje strednú školu. Ja pracujem v zahraničí, tiež na živnosť. Chcem požiadať o BSM počas trvania manželstva. Ako to bude s domom a hypotékou? Bude s tým nejaký problém pri BSM?

Odpoveď: BSM počas trvania manželstva

Dobrý deň, 
Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) vzniká okamihom uzavretia manželstva a zahŕňa všetky majetkové hodnoty nadobudnuté počas jeho trvania, s určitými výnimkami. Pokiaľ ide o nehnuteľnosť nadobudnutú pred manželstvom, táto zostane vo výlučnom vlastníctve jedného z manželov, pokiaľ nebola výslovne prevedená do BSM.

Dom postavený pred manželstvom: Vzhľadom na to, že dom bol postavený pred uzavretím manželstva a registrovaný len na meno Vášho manžela, tento dom sa nepovažuje za súčasť BSM a zostáva vo výlučnom vlastníctve Vášho manžela.

Hypotéka uzavretá počas manželstva: Hypotéka, ktorú ste uzavreli spoločne počas manželstva, je spoločným záväzkom oboch manželov, aj keď je dom vo výlučnom vlastníctve jedného z nich. Z toho vyplýva spoločná zodpovednosť oboch manželov za splácanie hypotekárneho úveru.

Zrušenie BSM počas trvania manželstva: Podľa ustanovení Občianskeho zákonníka je možné požiadať o zrušenie BSM počas trvania manželstva na základe viacerých závažných dôvodov, ako sú napríklad nehospodárne správanie jedného z manželov alebo vysoké riziko zadlženia spoločného majetku.

Následky zrušenia BSM: Ak súd potvrdí zrušenie BSM, majetkové hodnoty nadobudnuté počas manželstva zostanú vo výlučnom vlastníctve toho, kto ich nadobudol, pokiaľ nebola dohodnutá inakšia forma vysporiadania. Hypotekárne záväzky však zostávajú spoločnými, pokiaľ bola hypotéka uzavretá spoločne.

Závažným dôvodom na zrušenie BSM môže byť aj to, ak jeden z manželov nevykonáva svoje záväzky riadne a porušuje povinnosti do takej miery, že to ohrozuje rodinu, napríklad ak vedie k finančnej nestabilite.

Na základe uvedeného, zrušenie BSM počas manželstva pre Vašu situáciu by znamenalo, že dom zostane vo výlučnom vlastníctve Vášho manžela, avšak hypotéka zostane spoločným záväzkom, ktorý budete musieť obaja naďalej splácať spoločne. V prípade nezhôd môže súd rozhodnúť o spôsobe vysporiadania záväzkov a majetku.

Trápi vás "BSM počas trvania manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "BSM počas trvania manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.