Máte
otázku?

Majetok nadobudnutý na hypotéku pred svadbou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Majetok nadobudnutý na hypotéku pred svadbou

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o informáciu a radu. Môj manžel kúpil dom na hypotéku rok pred našou svadbou. Asi po dvoch až troch rokoch sme hypotéku refinancovali a ja som nahradila pôvodného spoludlžníka. Túto hypotéku sme spoločne refinancovali trikrát, pričom sme obaja aj spoludlžníci. Na vlastníckom liste je ale napísaný len on. Dom sme spoločne prerobili počas trinástich rokov manželstva. Splátky hypotéky sa odvádzajú z jeho účtu, zatiaľ čo ja platím za energie a iné náklady. Nikdy ma nenapadlo žiadať ho, aby ma zapísal na vlastnícky list, veď sme predsa manželia. Aktuálne je naše manželstvo trvalo rozvrátené a plánujeme sa rozviesť. Rada by som vedela, aký mám nárok na vyplatenie z domu. Mám nárok na vyplatenie polovice splátok podľa BSM, aj keď nie som zapísaná na vlastníckom liste? Alebo mám nárok na celkové vyplatenie z domu? Môj manžel mi odmieta dát čokoľvek a smejeme sa, že dom nadobudol pred našim manželstvom a on je jediný vlastník. Ďakujem.

Odpoveď: Majetok nadobudnutý na hypotéku pred svadbou

Dobrý deň, áno, je pravdou, že dom kúpený pred uzatvorením manželstva nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. 

Ak by došlo k rozvodu a následnému vyporiadaniu BSM po rozvode, v zmysle ust. § 150 Obč. zákonníka Vy ako manželka máte nárok na minimálne vrátenie jedenej polovice uhradených splátok úveru s príslušenstvom /citujeme/ :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

V otázke uvádzate, že ste dom za trvania manželstva rekonštruovali, a preto rovnako máte nárok aj na úhradu jednej polovice vložených investícií do domu, lebo dom sa rekonštruoval a splácala hypotéka za trvania manželstva z prostriedkov patriacich do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

 

Trápi vás "Majetok nadobudnutý na hypotéku pred svadbou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Majetok nadobudnutý na hypotéku pred svadbou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.