Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Udelenie súhlasu na trvalý pobyt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Banská Bystrica

Otázka: Udelenie súhlasu na trvalý pobyt

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: Som vlastníčkou bytu, v ktorom býva môj syn s priateľkou. Aktuálne čakajú bábätko a z toho dôvodu priateľka môjho syna by chcela vybaviť trvalý pobyt na môj byt, aby už narodené dieťa mohla sem prihlásiť (zatiaľ nemajú tu zahlásený žiadny pobyt). Byt som kúpila pre syna a plánovala som mu ho darovať darovacou zmluvou. Tým, že nie sú zosobášení, neviem, či je v takej situácii výhodnejšie nechať byt na mojom mene alebo mu ho darovať zmluvou. Aké nároky by mala priateľka môjho syna, ak jej udelím súhlas s prihlásením na trvalý pobyt? Rovnako by ma zaujímalo, či by som jej mohla zrušiť trvalý pobyt v prípade nečakanej situácie, napríklad ak sa rozídu. Aké by následne mala nároky a môže namietať, že nemá kam ísť, pretože predtým bývala u starých rodičov? Nejasné mi je, na ktoré práva by si mohla nárokovať. Vopred ďakujem za objasnenie a odpoveď.

Odpoveď: Udelenie súhlasu na trvalý pobyt

Dobrý deň,

otázka prehlásenia trvalého pobytu synovej priateľky na Váš byt si vyžaduje zváženie viacerých aspektov. Trvalý pobyt neposkytuje právo vlastniť alebo užívať nehnuteľnosť. 

Čo sa týka darovacej zmluvy, ak darujete byt synovi, byt by nepatril do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Pri darovaní nehnuteľnosti odporúčam uzatvoriť darovaciu zmluvu, ktorá neobsahuje iné povinnosti, aby bola platná.

Ak by sa situácia zmenila a budete chcieť zrušiť trvalý pobyt synovej priateľky, máte na to právo ako vlastník nehnuteľnosti. 

Ak budete uvažovať o zrušení jej trvalého pobytu, nemá právo žiadať o náhradné ubytovanie, pokiaľ nemá s Vami uzatvorenú nájomnú zmluvu alebo obdobný právny vzťah na užívanie. Zrušenie trvalého pobytu môže byť administratívne jednoduchšie, pretože neprihlásený občan nemá právne nároky k nehnuteľnosti.

Vo Vašom prípade môžem vážiť aj fakt, že darovacia zmluva na syna by mohla situáciu veľmi uľahčiť v budúcnosti. Ale tým, ze nehnuteľnosť prevediete na syna, stratíte nad bytom kontrolu. Čo ak syna jeho priateľka, tak zmanipuluje, že jej daruje polovicu alebo celý byt. S tým uz nič neurobíte. 


Trvalého pobytu sa ale nemusíte báť. Ten nezakladá nárok na vlastnícke alebo užívacie právo a dá sa na druhý deň zrušiť. 

Trápi vás "Udelenie súhlasu na trvalý pobyt" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Udelenie súhlasu na trvalý pobyt" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.