Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Majetok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Zahraničie

Otázka: Majetok

Dobrý deň, po rozvode s manželom sme sa dohodli, že majetok si vysporiadame mimosúdne. On je vlastníkom autoservisu, ktorý otvoril, keď už sme boli manželia. Máme dom na Slovensku, ktorý predávame, a sumu rozdelíme na polovicu, ale z jeho biznisu, ako mi povedal, nemám nárok. Povedal, že biznis je jeho. Chcem sa opýtať, ako to je? Žijeme v Severnom Írsku. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Majetok

Dobrý deň,

Majetok nadobudnutý počas trvania manželstva je podľa slovenského práva, konkrétne podľa § 143 Občianskeho zákonníka, súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Výnimky tvoria majetok získaný dedičstvom, darom alebo majetok, ktorý slúži osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov.

Autoservis, ktorý váš manžel otvoril počas manželstva, spadá do tohto režimu, a preto by mal byť zahrnutý v majetkovom vysporiadaní BSM. Ako jeho manželka máte nárok na polovicu hodnoty tohto podniku.

Váš bývalý manžel nesprávne tvrdí, že na podnik nemáte žiadny nárok. Pri mimosúdnom vysporiadaní BSM by sa mala zahrnúť hodnota všetkých aktív, vrátane jeho biznisu. Pokiaľ s touto dohodou nechce súhlasiť, môžete podať návrh na súdne vyporiadanie BSM, kde sa tento majetok bude zahrnovať.

Trápi vás "Majetok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Majetok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.