Máte
otázku?

Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

Dobrý deň, prosím, neviem, či je poradňa platená. Ak nie, s dovolením mám otázku, ako riešiť dedičstvo majetku, ktorý každý z manželov nadobudol pred svojim sobášom a chce ho prenechať svojim deťom. Spoločné deti nemajú. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému je jednoduché :
Z otázky usudzujeme, že Vy a manžel ste nadobudli nejaký majetok pred uzatvorením manželstva, ktorý v súlade s ust. § 143 Obč. zákonníka teda nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Vašim prianím je, aby majetok, ktorý ste nadobudli dedením pripadol v prípade úmrtia jedného z manželov, výlučne deťom zomrelého manžela. Riešením je v tomto prípade spísanie závetu, kde majetok nadobudnutý dedením zdedia výlučne deti zomrelého manžela. Preživší manžel takýto závet napadnúť nemôže a to z dôvodu, že v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka nie je neopomenuteľným dedičom.

Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára.

Trápi vás "Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Mám polovicu domu od mojej mamy, ale plánujem mať svadbu v auguste roku 2024. Chcela by som vedieť, či by som mala uzavrieť predmanželskú zmluvu, aby v prípade akýchkoľvek náhodných udalostí moja mama neostala bez strechy nad hlavou. Rada by som sa uistila, či môj budúci manžel bude mať nárok na tú polovicu domu, ktorá je na mojom mene a ktorú som nadobudla ešte pred svadbou. V prípade rozvodu sa zamýšľam, či bude tento majetok považovaný za náš spoločný, alebo bude vylúčený z rozdelenia. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

(odpoveď odoslaná: 25.12.2023)

Dobrý deň,

na Slovensku, podľa občianskeho zákonníka, majetok nadobudnutý pred uzavretím manželstva patrí do osobného majetku jednotlivca a nie je súčasťou spoločného majetku manželov. U nás neexistuje predmanželská zmluva, ale môžete si spoločne spísať, čo ste vlastnili pred manželstvom. 

Ak ste polovicu domu nadobudli pred manželstvom, táto polovica zostáva Vašim osobným majetkom aj po svadbe. V prípade rozvodu teda Váš budúci manžel nebude mať nárok na túto časť majetku.

Ak by ste tu nehnuteľnosť prerábali počas manželstva zo spoločných peňazí, tak by mohol žiadať náhradu za tú investíciu do nehnuteľnosti. Takže si dajte pozor, keď ju budete prerábať.

Sú rôzne inštitúty, ako dosiahnuť ochranu majetku v manželstve. Ak chcete, môžete si dohodnúť konzultáciu s našim advokátom a ten podľa vášho  prípadu určí najlepšie riešenie. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Nehnuteľnosť som nadobudla ešte pred uzavretím manželstva. Teraz sme pred rozvodom a môj manžel si nárokuje výplatu z nehnutelnosti. Má na to právo?

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

(odpoveď odoslaná: 09.09.2023)

Dobrý deň, podľa právneho systému na Slovensku nehnuteľnosti nadobudnuté pred manželstvom nespadajú do spoločného majetku manželov (bsm). To znamená, že ak ste nehnuteľnosť nadobudli pred uzavretím manželstva, tá zostáva vo vašom výlučnom vlastníctve aj počas manželstva a aj po jeho ukončení - v prípade rozvodu. V praxi to znamená, že aj ak by ste sa rozhodli nehnuteľnosť predať, váš manžel nárok na žiadnu časť výplaty alebo zisku, ktorý by ste z jej predaja získali. Podobne platí aj v prípade rozvodu - váš manžel nemá nárok na časť výplaty alebo hodnoty z tejto nehnuteľnosti. Treba však poznamenať, že existujú výnimky z tohto pravidla, napríklad ak by váš manžel prispieval na výdavky spojené s danou nehnuteľnosťou alebo ak by na ňu bol spojený akýkoľvek dlh či záväzok. Potom by mohol mať nárok na určité platby ktoré s tým súvisia. Ak to chcete prediskutovať bližšie, môžete si tu objednať konzultáciu: https://ficek.sk/dohodnut-termin-konzultacie.html



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.