Máte
otázku?

Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

Dobrý deň, prosím, neviem, či je poradňa platená. Ak nie, s dovolením mám otázku, ako riešiť dedičstvo majetku, ktorý každý z manželov nadobudol pred svojim sobášom a chce ho prenechať svojim deťom. Spoločné deti nemajú. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému je jednoduché :
Z otázky usudzujeme, že Vy a manžel ste nadobudli nejaký majetok pred uzatvorením manželstva, ktorý v súlade s ust. § 143 Obč. zákonníka teda nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Vašim prianím je, aby majetok, ktorý ste nadobudli dedením pripadol v prípade úmrtia jedného z manželov, výlučne deťom zomrelého manžela. Riešením je v tomto prípade spísanie závetu, kde majetok nadobudnutý dedením zdedia výlučne deti zomrelého manžela. Preživší manžel takýto závet napadnúť nemôže a to z dôvodu, že v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka nie je neopomenuteľným dedičom.

Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára.

Trápi vás "Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som vydatá 6 rokov. Ešte pred uzatvorením manželstva som kúpila byt. Vtedy som ho aj zrekonštruovala z mojich financií, ale s prácou mi pomáhal aj môj vtedy ešte len druh. On svoje nehnuteľnosti dal cez dedičské konanie po prvej manželke svojim deťom. Teraz bývame v mojom byte. Je odo mňa starší. V prípade jeho smrti majú nárok jeho deti na nejaké dedičstvo z môjho bytu? Mám to nejako právne ošetriť?

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

(odpoveď odoslaná: 26.07.2024)

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že ak je byt vo vašom výlučnom vlastníctve, tento nespadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Ak by došlo k úmrtiu manžela, predmetný byt nebude predmetom dedičského konania, lebo váš manžel nie je ani podielovým spoluvlastníkom bytu a preto ani dediť predemtný byt nemôžu deti vášho manžela.

Ako vec ošetriť z vašej strany ? Nevieme či máte spolu deti, ale riešením pre vás ohľadom tohto bytu je spísanie závetu u notára ak nechcete aby v prípade vášho úmrtia sa stal dedičom váš manžel. Manžel totiž nie je neopomenuteľným dedičom, neopomenuteľnými dedičmi sú len vaše spoločné prípadne osvojené deti. Môžete si vybrať ktoréhokoľvek notára.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom (Občianske právo)

Dobrý deň, môj syn sa bude ženiť. Pred uzavretím manželstva nadobudol hnuteľný a nehnuteľný majetok. Chcem sa spýtať, kto by v prípade, ak by sa mu niečo stalo počas manželstva, samozrejme čo nikto nechce, dedil po mojom synovi. Ako zabezpečiť, aby uvedený majetok nepripadol do vlastníctva len manželky, ale prípadne ich spoločným deťom? A v prípade, že nebudú mať deti, komu by majetok pripadol? Uvedené sa chcem dozvedieť z dôvodu akejsi poistky pred nakladaním s majetkom môjho syna inou osobou. Za porozumenie ďakujem.

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

(odpoveď odoslaná: 19.07.2024)

Dobrý deň,
chápeme Vaše obavy. Majetkom, ktorý nadobudol syn pred manželstvom bude v jeho výlučnom vlastníctve. Majetok, ktorý nadobudne po vzniku manželstva až na niektoré výnimky, ktoré uvediem nižšie bude v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM). 

Podľa ust. § 143 Občianskeho zákonníka: 

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

V prípade, ak by Váš syn zomrel počas manželstva, tak by sa v prvom rade vyporiadalo BSM. Vychádzajúc z rovnosti podielov by manželka z vecí v BSM mala nárok na polovicu. Druhá polovica by sa stala predmetom dedenia. Následne by sa v podstate polovica BSM spolu s výlučným vlastníctvom syna dedila. Ak by nebol zriadený záver, tak by sa dedilo podľa zákona a jednotlivých dedičských skupín. 

§ 473 Občianskeho zákonníka

(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.

§ 474 Občianskeho zákonníka

(1) Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

(2) Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.

V prípade, ak by mali deti, dedičstvo by si rozdelili deti a manželka rovnakým dielom. Ak by nemali deti, dedilo by sa v dedičskej skupine dva, pričom by dedila manželka polovicu dedičstva a druhú polovicu by si rozdelili ostatné osoby. Ak by sa nededilo ani v tejto skupine, tak prichádzajú do úvahy dedičské skupiny č. 3 a č. 4. 

Možnosťou je zriadiť aj závet, kde by svoj majetok poručiteľ odkázal inej osobe. Ochranu pred týmto majú iba deti poručiteľa ako neopomenuteľní dedičia, pričom deti by najprv museli byť vydedené podľa zákonného dôvodu a v zmysle zákona. 


Podotázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Mám polovicu domu od mojej mamy, ale plánujem mať svadbu v auguste roku 2024. Chcela by som vedieť, či by som mala uzavrieť predmanželskú zmluvu, aby v prípade akýchkoľvek náhodných udalostí moja mama neostala bez strechy nad hlavou. Rada by som sa uistila, či môj budúci manžel bude mať nárok na tú polovicu domu, ktorá je na mojom mene a ktorú som nadobudla ešte pred svadbou. V prípade rozvodu sa zamýšľam, či bude tento majetok považovaný za náš spoločný, alebo bude vylúčený z rozdelenia. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

(odpoveď odoslaná: 25.12.2023)

Dobrý deň,

na Slovensku, podľa občianskeho zákonníka, majetok nadobudnutý pred uzavretím manželstva patrí do osobného majetku jednotlivca a nie je súčasťou spoločného majetku manželov. U nás neexistuje predmanželská zmluva, ale môžete si spoločne spísať, čo ste vlastnili pred manželstvom. 

Ak ste polovicu domu nadobudli pred manželstvom, táto polovica zostáva Vašim osobným majetkom aj po svadbe. V prípade rozvodu teda Váš budúci manžel nebude mať nárok na túto časť majetku.

Ak by ste tu nehnuteľnosť prerábali počas manželstva zo spoločných peňazí, tak by mohol žiadať náhradu za tú investíciu do nehnuteľnosti. Takže si dajte pozor, keď ju budete prerábať.

Sú rôzne inštitúty, ako dosiahnuť ochranu majetku v manželstve. Ak chcete, môžete si dohodnúť konzultáciu s našim advokátom a ten podľa vášho  prípadu určí najlepšie riešenie. 


Trápi vás "Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Nehnuteľnosť som nadobudla ešte pred uzavretím manželstva. Teraz sme pred rozvodom a môj manžel si nárokuje výplatu z nehnutelnosti. Má na to právo?

Odpoveď: Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom

(odpoveď odoslaná: 09.09.2023)

Dobrý deň, podľa právneho systému na Slovensku nehnuteľnosti nadobudnuté pred manželstvom nespadajú do spoločného majetku manželov (bsm). To znamená, že ak ste nehnuteľnosť nadobudli pred uzavretím manželstva, tá zostáva vo vašom výlučnom vlastníctve aj počas manželstva a aj po jeho ukončení - v prípade rozvodu. V praxi to znamená, že aj ak by ste sa rozhodli nehnuteľnosť predať, váš manžel nárok na žiadnu časť výplaty alebo zisku, ktorý by ste z jej predaja získali. Podobne platí aj v prípade rozvodu - váš manžel nemá nárok na časť výplaty alebo hodnoty z tejto nehnuteľnosti. Treba však poznamenať, že existujú výnimky z tohto pravidla, napríklad ak by váš manžel prispieval na výdavky spojené s danou nehnuteľnosťou alebo ak by na ňu bol spojený akýkoľvek dlh či záväzok. Potom by mohol mať nárok na určité platby ktoré s tým súvisia. Ak to chcete prediskutovať bližšie, môžete si tu objednať konzultáciu: https://ficek.sk/dohodnut-termin-konzultacie.html



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie a majetok manželov nadobudnutý pred manželstvom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.