Máte
otázku?

Kúpa bytu - dedičské konanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Kúpa bytu - dedičské konanie

Aktuálna situácia je nasledovná: mám vyhliadnutý byt na kúpu. Majiteľka už nie je medzi živými a byt je súčasťou dedičského konania. Existujú traja dediči, ktorí sú ochotní byt predať, ako sa dozvedám zo realitných portálov. Podľa vyjadrenia makléra sa predpokladá ukončenie dedičského konania v auguste 2017. Chcel by som začať čo najskôr s rekonštrukciou a teda by som rád "ukotvil" kúpu bytu, aby som nemusel čakať na ukončenie dedičského konania. Rád by som si prečítal Váš názor alebo odporúčanie, ak ste už mali skúsenosti s podobnou situáciou. Ako môžem právne resp. zmluvne alebo iným spôsobom zabezpečiť, že dediči budú spokojní (t.j. istí, že dostanú svoje finančné nároky za predaj bytu po ukončení dedičského konania), pričom ja (ako potenciálny kupujúci) by som mohol začať s rekonštrukciou? Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa bytu - dedičské konanie

Dobrý deň, uvedená situácia sa dá riešiť. Sú dve možnosti, ako by ste mohli postupovať. Prvá možnosť je uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve, s tým, že by ste s predávajúcimi po nadobudnutí vlastníckeho práva dedením uzavreli riadnu kúpnu zmluvu. Táto možnosť je výhodná v prípade, ak neviete ako sa dedičia v dedičskom konaní dohodnú.

Druhá možnosť je uzatvorenie kúpnej zmluvy už teraz s tým, že v zmluve uvediete, že momentálne prebieha dedičské konanie. Návrh na vklad do katastra na základe tejto zmluvy bude podaný po právoplatnom skončení dedičského konania.

Kúpnu zmluvu je možné nadobudnúť aj vec, ktorú predávajúci nadobudne v budúcnosti.

Prípadne urobiť kombináciu týchto zmlúv a ošetriť to poradne.

Nesmiete zabudnúť aj na to, že do zmluvy je potrebné dať aj ustanovenia o tom, že budete byt prerábať.

Trápi vás "Kúpa bytu - dedičské konanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kúpa bytu - dedičské konanie (Občianske právo)

Dobrý deň, priateľkina babička by chcela prepísať byt na moju priateľku. V byte však s ňou býva jej syn, ktorý má v byte trvalý pobyt. Je možné byt prepísať aj bez jeho vedomia? Problém spočíva v tom, že manželka tohto syna (do ktorej je nešťastne zamilovaná a ktorá tiež býva v uvedenom byte) si začala robiť prehnané nároky na tento byt. Priateľkina babička sa obáva, že sa bude snažiť všetkých obrátiť o všetko, čo sa dá. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Kúpa bytu - dedičské konanie

(odpoveď odoslaná: 11.04.2021)

Dobrý deň,
ak je stará mama jediným vlastníkom nehnuteľnosti nepotrebuje súhlas osôb, ktoré v byte bývajú a majú tam aj hlásený trvalý pobyt, na to, aby predmetný byt darovala alebo predal inej tretej osobe. Je preto možné spísať darovaciu zmluvu zo starej matky na ňou zvolenú osobu ako obdarovaného. Vzhľadom na okolnosť, že stará mama žije, netreba zabudnúť na zriadenie vecného bremena v jej prospech - práva doživotného užívania a bývania starej matky v predmetnom byte.

Vzhľadom na problematiku ktorú uvádzate v otázke, bolo by vhodné upraviť aj zmluvný vzťah medzi osobami, ktoré v byte žijú /zmluva o nájme/ a upraviť ich vzájomné povinnosti pri platení úhrad spojených s užívaním bytu.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kúpa bytu - dedičské konanie (Občianske právo)

Vzhľadom na skutočnosť, že: - po dnešnom telefónickom rozhovore a informáciách s jedným z dedičov som zistil, že sa dedičské konanie posúva z augusta na september 2017 (poverený notár odročil pojednávanie) - dedičia (3x) deklarujú záujem predať nehnuteľnosť, ktorá je predmetom dedičského konania - ja mám veľký záujem túto nehnuteľnosť kúpiť a čo najskôr rekonštruovať - vo vašej odpovedi som zaznamenal možnosť pozitívneho riešenia "Kúpnu zmluvu je možné nadobudnúť aj vec, ktorú predávajúci nadobudne v budúcnosti." chcem Vás úctivo požiadať o cenovú ponuku a harmonogram (časový a procesný). Ak by ste mi vedeli pomôcť vo vyššie popísanej situácii, veľmi by som to ocenil. Ďakujem za reakciu a Váš čas.

Odpoveď: Kúpa bytu - dedičské konanie

(odpoveď odoslaná: 05.07.2017)

Dobrý deň, cenovú ponuku a celkový postup a harmonogram Vám môžeme oznámiť na osobnej konzultácii.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kúpa bytu - dedičské konanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.