Máte
otázku?

Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Pred rokom a pol sme kupovali rodinný dom s pozemkom, na ktorom nie je ani nebolo zapísané žiadne vecné bremeno ani ťarcha. Kúpili sme ho od jednej pani, ktorá postavila ďalší dom za naším. Teraz sme zistili, že kanalizácia z tohto domu vedie cez náš pozemok, aj napriek tomu, že mali povolenie ju viesť okolo pozemku. Túto skutočnosť nevedeli ani noví majitelia domu za nami. Problém sme odhalili vtedy, keď sa na našom pozemku začali vytvárať obrovské diery a prepadliny, ktoré poškodzujú náš majetok. Na miestnom úrade nám potvrdili, že kanalizácia nemala viesť cez náš pozemok, ale okolo neho. Máme nejakú možnosť dožadovať sa náhrady škody od predávajúcej? Oplatí sa nám vôbec s ňou súdiť? Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

Dobrý deň, pri zodpovednosti za škodu je potrebné si uvedomiť, že je na úspešnú náhradu škody potrebné preukázať nasledovné skutočnosti: 1/protiprávne konanie, 2/ vzniknutú škodu, 3/ zavinenie a 4/ príčinnú súvislosť (kauzálny nexus). Vo Vašom prípade o prvých dvoch skutočnostiach nie sú žiadne pochybnosti. Ak mali v stavebnom povolení uvedené, že majú kanalizáciu stavať okolo pozemku, evidentne svoju povinnosť porušili. Pri vzniku škody bude potrebné preukázať aká konkrétna škoda Vám vznikla jej konaním (resp. prepadávaním podložia). Pri zavinení bude veľmi dôležitá skutočnosť, či kanalizáciu stavala priamo predávajúca svojpomocne alebo prostredníctvom nejakej spoločnosti. Ak jej totiž kanalizáciu stavala externá firma a ona pri stavbe nebola prítomná, ani nemala informácie ako stavba prebiehala a napredovala, je možné o jej zavinení pochybovať. Rovnako dôležitým je preukázanie príčinnej súvislosti medzi jej protiprávnym konaním a vzniknutou škodou. Na preukázanie toho budete podľa môjho názoru potrebovať odborný posudok alebo znalecký posudok s určením, či by dochádzalo k prepadlinám aj bez toho, aby bola postavená kanalizácia. Konania o náhradu škody patria medzi tie zdĺhavejšie a vzhľadom na zložitosť dokazovania aj finančne náročnejšie. Z toho dôvodu by som Vám odporúčal v prvom rade sa pokúsiť s predávajúcou dohodnúť na spôsobe odstránenia škody.

Trápi vás "Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, momentálne si inštalujeme plynovú prípojku k nášmu domu. Na hranici nášho pozemku pred cestou, pod ktorou vedie plynovod, sa nachádza odvodňovací jarok. Tento jarok je skrytý v potrubí. Počas prác na plynovej prípojke došlo k podkopaniu tohto potrubia, ktoré následne začalo pretekať. Konštatovali sme, že potrubie je staré a zrejme pri jeho výstavbe v 70. rokoch 20. storočia boli použité materiály, ktoré boli majiteľom práve po ruke. Opravu na tomto úseku musela na naše náklady vykonať firma, ktorú sme si najali. Avšak keďže sa potrubie nachádza mimo náš pozemok, predpokladali sme, že jeho správa patrí pod cestného správcu. Ten však odmieta náklady na opravu preplatiť. Máte nejaké rady, ako postupovať v tejto situácii? Ďakujem.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 15.04.2024)

Dobrý deň, váš prípad je komplexný a riešenie bude závisieť od viacerých právnych aspektov, ako je napríklad konkrétne právne postavenie pozemku, na ktorom sa rúra nachádzala, a dohody medzi vami a správcom cesty pred začatím prác. V Slovenskej republike, všeobecne platí, že vlastník nehnuteľnosti je zodpovedný za údržbu a opravy nachádzajúce sa na jeho pozemku, avšak v situáciách, kde vznikajú škody alebo je potrebná výmena infraštruktúry umiestnenej mimo pozemku vlastníka, môže byť zodpovednosť odlišná. Zodpovednosť za údržbu verejnej infraštruktúry, ako je v tomto prípade rúra, zvyčajne nesie správca danej infraštruktúry.

Odporúčame sa obrátiť na správcu cesty s požiadavkou, aby sa touto situáciou zaoberal, prípadne požiadať o právne posúdenie situácie, vzhľadom na to, že ide o rúru mimo hraníc vášho pozemku. Môžete takisto zvážiť právné kroky ako je napríklad žaloba z dôvodu neplnenia povinností správcom cesty. Vzhľadom na komplikovanosť celého prípadu a potrebu zohľadniť špecifiká vášho konkrétneho prípadu je vhodné konzultovať túto situáciu s právnikom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, môj brat plánuje na svojom pozemku postaviť rodinný dom. Okolo pozemku prechádza kanalizácia, ku ktorej by sa chcel pripojiť. Jej vlastníkom je VÚC Prešov, keďže táto kanalizácia vychádza zo školského areálu. Avšak daný VÚC nesúhlasí s pripojením. Táto kanalizácia prechádza cez súkromné pozemky vlastníkov a nie sme si vedomí, že by bolo zriadené vecné bremeno. Samotná kanalizácia bola vybudovaná ešte v 70. rokoch 20. storočia. Chceli by sme vedieť, či je možné požadovať odstránenie danej kanalizácie, ak s ňou ako vlastníci nesúhlasíme.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 29.03.2024)

Dobrý deň, v otázke odstránenia kanalizácie, ktorá bola postavená na súkromných pozemkoch bez zriadeného vecného bremena, je dôležité zvážiť právne aspekty. Podľa občianskeho zákonníka aj iba čiastočné zriadenie stavby na cudzom pozemku môže obmedzovať vlastníka pozemku vo výkone vlastníckeho práva, a teda odstránenie takejto stavby môže predstavovať najúčelnejšie vysporiadanie neoprávnenej stavby, aby sa ochránilo primárne chránené vlastnícke právo. Ako príklad môžeme uviesť rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 3 Cdo 130/2011, ktorý sa zaoberal prípadom stavby presahujúcej na cudzí pozemok, kde súd dospel k záveru, že odstránenie presahujúcej časti stavby je možné a predstavuje vysporiadanie neoprávnenej stavby. V kontexte vašej otázky by sa právne postupy mohli líšiť v závislosti od viacerých faktorov vrátane toho, či je daná kanalizácia považovaná za verejný prínos alebo ako bola historicky využívaná. Dôrazne odporúčam obrátiť sa s týmto problémom priamo na advokáta špecializujúceho sa na majetkoprávne vzťahy, aby bol váš prípad posúdený individuálne s ohľadom na všetky relevantné právne a faktické okolností. Každopádne každá sieť sa dá premiestniť, či už ide o kanalizáciu alebo elektrické co vodovodné prípojky, napríklad na hranicu pozemku.

Ak je to verejná kanalizácia, nemali by Vám brániť sa k tomu pripojiť okrem výnimiek, napríklad kapacitných. To sa dá všetko preskúmať. 


Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o radu. Mám suseda, ktorý má kanalizačnú prípojku na svojom súkromnom pozemku. My a ešte dvaja ďalší susedia sme sa chceli k tejto kanalizácii pripojiť. Sused sa ponúkol, že vypracuje zmluvu, no vopred nás neinformoval o cene za jej vypracovanie. Nakoniec sme sa rozhodli riešiť kanalizáciu iným spôsobom, pretože sused nás počas celého procesu klamal a zavádzal. Zmluva o pripojení nebola podpísaná. Sused nám ju poslal iba emailom a obsahuje množstvo chýb - v menách, adresách, číslovaní článkov, rovnako ako rôzne gramatické chyby. Nepodpíšeme ju a tým je ukončené naše jednanie so susedom. Sused naďalej od nás požaduje 400 eur za vypracovanie tejto zmluvy. Môže tieto peniaze od nás vôbec žiadať? Ďakujem veľmi pekne za radu. A.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 12.06.2023)

Dobrý deň,  na Vami položenú otázku uvádzame, že vzhľadom na okolnosť, že vopred ste sa nedohodli na spoločnej úhrade nákladov za spísanie príslušnej zmluvy, nie ste povinná žiadny poplatok susedovi uhradiť. Uvádzame, že podstatný je obsah samotnej zmluvy. Nič neuhradzujte, právne je to zo strany suseda nevymožiteľné.


Trápi vás "Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala: Vlastníme chatu v CHKO. Pred troma rokmi sme kúpili pozemok, ktorý leží pred chatou, na ktorom nebolo zapísané žiadne vecné bremeno ani ťarcha. Na tomto pozemku však leží kanalizácia, ktorá je pripojená k vedľajšej chate. Je potrebné riešiť odstránenie právnou cestou, alebo môžeme najskôr napísať list majiteľovi s požiadavkou na jej odstránenie? Zaujíma ma tiež, či neohlásenie takejto skutočnosti nie je protiprávne, a či nám nehrozí nejaký postih, keďže kanalizácia leží na našom pozemku. Ďakujem.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 11.08.2022)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že pred 3 rokmi ste kupovali pozemok v CHKO, na ktorom je vedená kanalizácia, o ktorej ste zrejme v čase zakúpenia pozemku nevedeli. Chcete zrejme riešiť odstránenie kanalizácie.

Uvádzame, že vy ako terajší vlastník pozemku kanalizáciu odstrániť nemôžete. Je možné, že sused, ktorý kanalizáciu vybudoval, v čase jej vybudovania mal súhlas vtedajšieho vlastníka pozemku, teda vlastníka, ktorý pozemok vlastnil pred vami.

Odporúčam v tejto veci kontaktovať suseda a zistiť skutkový stav. Ak by sused nereagoval, resp. odmietol sprístupniť dokumentáciu, kontaktujte predchádzajúceho vlastníka pozemku, či mal povolenie na vybudovanie kanalizácie keďže ide o CHKO, ako aj stavebný úrad /obec/.

Ak by žiadne povolenie neexistovalo, išlo by teda o nepovolenú stavbu, bude na susedovi, či požiada o dodatočné stavebné povolenie, kedy by musel mať už váš súhlas na dodatočné povolenie stavby.

Ak by však sused mal povolenie na výstavbu, ktoré bolo vydané pred kúpou pozemku vami, potom riešením je len dohoda o zriadení vecného bremena, prípadne odpredaj príslušnej časti pozemku susedovi. Zjednodušene : ak sused má stavebné povolenie na kanalizáciu, zrejme došlo k tomu, že nedôsledným riešením nie je na LV zapísané vecné bremeno a následne ste vy pozemok odkúpili nevediac o tom, že sa na ňom nachádza kanalizácia.

Riešenie sa určite nájde.

 


Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň. Vlastníme pozemok, ktorý po jednej strane susedí s obecným pozemkom a obecnou komunikáciou. Rigol s dažďovou vodou prechádza cez náš pozemok, do ktorého vstupuje z obecného pozemku. Tento rigol ide pozdĺž obecného pozemku a obecnej komunikácie, pričom je od nich vzdialený 3 metre. Vecné bremeno alebo ťarcha na LV nie je uvedená. Občania sa pripojili do tohto rigolu a vypúšťajú doň svoje odpadové vody. Žiadali sme starostu o preloženie na obecný pozemok, avšak podľa jeho vyjadrenia je to zdĺhavé a nákladné, a obec nemá peniaze. Obec nemá zriadenú obecnú kanalizáciu. Momentálne sa pripravuje územný plán obce, keďže doteraz žiadny neexistoval. Pred 6 mesiacmi sme na obci podali žiadosť o "ohlásenie drobnej stavby - oplotenie tohto pozemku", no doposiaľ sme nedostali žiadne vyjadrenie. Starosta chce problém vyriešiť tak, že si vymôže prístup na náš pozemok kvôli udržiavaniu rigolu. Tento scenár by riešil vo forme vecného bremena a až potom by sme mohli dostať súhlas na oplotenie. Môže starosta bez nášho súhlasu a vedomia zriadiť vecné bremeno? Čo by sme mali urobiť, aby sa rigol preložil na obecný pozemok? Tento rigol smrdí a odpadové vody z domácností znehodnocujú našu pôdu. Navrhli sme starostovi, že by sme zaplatili polovicu nákladov na preloženie rigolu a aj sme boli ochotní práce realizovať, ale starosta nesúhlasil, nakoľko je potrebný komplexný projekt a viaceré povolenia. Budeme veľmi vďační za vaše rady. Veľmi pekne ďakujeme za odpoveď.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 07.01.2020)

Dobrý deň, 
vo veci odporúčame podať Npodnet na okresnú prokuratúru podľa zákona o prokuratúre a upozorniť na nečinnosť orgánu verejnej správy.

Sme názoru, že starosta obce nemôže podmieňovať postavenie oplotenia tým, aby mal prístup ku kanálu, ktorý zrejme nie je regulérny resp. legálny.
Nepoznáme situáciu v teréne, ako ani prístupové možnosti na čistenie kanála, teda či nie je možný prístup na dotknutý pozemok aj z iného pozemku, nie Vášho, aj keď za sťažených podmienok. Odporúčame v tejto veci poradiť sa s autorizovaným geodetom. 
Teoreticky zriadenie vecného bremena je možné aj na základe zmluvy, teda nie na základe súdneho rozhodnutia, ktoré náklady so zriadením vecného bremena (zmluva o  zriadení vecného bremena, geom.plán) by mala hradiť obec ako osoba oprávnená z vecného bremena.

Samotné zriadenie vecného bremena či už na základe zmluvy alebo súdneho rozhodnutia nie je dôvodom, aby obec nevydala súhlasné stanovisko k ohlásenej stavbe.
Zrejme nelegálny odpadový kanál a s tým súvisiace problémy odporúčame oznámiť príslušnému okresnému úradu, ako aj inšpekcii životného prostredia.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Kúpili sme, resp. dali sme si postaviť dom na kľúč, pričom developer automaticky pripojil kanalizáciu. Teraz nám spoločnosť, ktorá riadi kanalizáciu, vyrúbila pokutu za neoprávnené pripojenie a používanie kanalizácie. Musíme túto pokutu zaplatiť my, alebo by to mal uhradiť developer? Ďakujem.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 15.05.2019)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď : 

Je potrebné vychádzať z textu samotnej zmluvy o dielo s developerom, ale predpokladáme, že v samotnej zmluve o dielo je uvedené, že dodávka stavby bude realizovaná tak, že developer sa zaviazal, že vybaví a zabezpečí vo svojom mene všetky povolenia, ktoré s výstavbou predmetného domu súvisia /stav.povolenie, kolaudačné rozhodnutie/, ktorých podkladom okrem iných je aj napojenie na inžinierske siete. 

Odporúčame preštudovať zmluvu a požiadať developera o predloženie príslušných povolení a rozhodnutí, ako aj predložiť mu výzvu príslušnú výzvu k úhrade pokuty a požiadať ho o vyjadrenie.

Odosielateľa výzvy k úhrade pokuty informujte o Vašich záveroch vyplývajúcich zo zmluvy o dielo a kto bol dodávateľom - zhotoviteľom diela, že mal dielo vykonať vrátane napojenia na inžinierske siete.

Zároveň si splnite povinnosti nahlásenia odberu vody a vypúšťania odpad. vôd.

Bez preštudovania zmluvy a podkladov /kolaudačné rozhodnutie, stav. povolenie,vrátane vyjadrí prísl. orgánov/ pokutu neuhradzujte.

 

 

 

 


Trápi vás "Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi mi sused dal súhlas na zavedenie vodovodu cez svoj pozemok. Následne som daný pozemok vrátil do pôvodného stavu. Teraz mi však často vyhráža, že mi potrubie nechá vykopať. Ďakujem za právnu radu.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 01.02.2019)

Dobrý deň,  ak sused pred 25 rokmi súhlasil písomnou formou s vedením vodovodu cez jeho pozemok, nie je oprávnený potrubie vykopať.

Otázkou však je či v uvedenom čase ste sa dohodli na nejakej náhrade za predmetné obmedzenie vo výkone jeho vlastníckeho práva na jeho pozemku, keďže vedením vodovodného potrubia je v užívaní svojho pozemku obmedzený.

Z otázky nevyplýva, či vo veci máte zriadené vecné bremeno, ktoré je aj zapísané na liste vlastníctva suseda.

Možnosti riešenia sú nasledovné :
1./ Zriadenie vecného bremena so zápisom do katastra nehnuteľností za dohodnutú náhradu na základe zmluvy o zriadení vecného bremena podľa ust. Obč. zákonníka.
2./ Uzatvorenie zmluvy o nájme časti pozemku suseda za náhradu, na ktorej by ste sa dohodli a boli by ste povinný ju platiť susedovi za toto obmedzenie užívania pozemku vlastníkom pozemku. 

Odporúčame vec riešiť zmluvne za pomoci advokáta.


 


Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Momentálne riešime stavbu rodinného domu na súkromnom pozemku v obci, kde nie je kanalizácia a každý dom má svoju žumpu. Pri kopaní základov sme zistili, že horný sused si bez nášho vedomia a súhlasu osadil potrubie cez náš pozemok a zo žumpy vypúšťa odpad do miestneho kanála. Potrubie sa po kopaní pretrhlo. Po týždni si bez nášho vedomia a súhlasu potrubie znovu zaviedol. Upozornili sme ho telefonicky aj osobne, že si neželáme, aby vypúšťal odpad cez náš pozemok. Ospravedlňoval sa tým, že je to len odpad z práčky alebo umývadla. Po niekoľkých dňoch sme zistili, že sa nič nezmenilo a naďalej vypúšťa svoju odpadovú vodu. Akým spôsobom sa môžeme brániť, prípadne na koho sa obrátiť v rámci občianskych práv alebo ochrany životného prostredia? Keďže susedom je aj osoba z našich rodinných vzťahov - náš strýko, situácia je komplikovanejšia. Ďakujeme za odpovede.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 08.01.2019)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Podľa ust.  vyhl. č. 532/2003 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu platí, že "stavba, ktorej užívaním vzniká odpad, musí mať vyriešené nakladanie s odpadom v súlade s osobitnými predpismi." 

Podľa ust. § 36 ods. 4 zákona o vodách platí :
" Povolenie na stavbu iného primeraného systému alebo individuálneho systému podľa odsekov 2 a 3 možno vydať len na dobu určitú. V lokalitách, kde je vybudovaná a uvedená do prevádzky verejná kanalizácia sa po skončení platnosti povolenia toto predlžovať nebude. Ten, kto akumuluje odpadové vody v žumpe, je povinný zabezpečovať ich zneškodňovanie odvozom do čistiarne odpadových vôd a na výzvu obce alebo orgánu štátnej vodnej správy predložiť doklady o odvoze odpadových vôd najviac za posledné dva roky. Odvoz odpadových vôd môže vykonávať len prevádzkovateľ verejnej kanalizácie, obec alebo osoba oprávnená podľa osobitného predpisu. Ten, kto vykonáva odvoz odpadových vôd, je povinný vydať doklad o odvoze tomu, kto o odvoz požiadal; doklad o odvoze odpadových vôd obsahuje meno, priezvisko a adresu toho, komu bol odvoz odpadových vôd vykonaný, dátum odvozu, miesto umiestnenia žumpy, množstvo vyvezených odpadových vôd, názov osoby, ktorá odvoz odpadových vôd vykonala a adresu čistiarne odpadových vôd."

Sused nie je oprávnený bez stavebného povolenia, ku ktorému okrem iného potrebuje aj Váš súhlas na zriadenie potrubia cez Váš pozemok. 

Vo veci odporúčame podať oznámenie na obec, stavebný úrad a okresný úrad v sídle kraja.


Podotázka: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň. Ukončili sme prevádzku obchodu a teraz chceme nehnuteľnosť prepísať na rodinný dom a ponúknuť na predaj. Na stavebnom úrade žiadajú od nás revízie elektrických rozvodov a dokument o existujúcej žumpě. Avšak, v našom opísanom prípade, žumpa nikdy nebola nainštalovaná, pretože naše toalety boli suché a verejná kanalizácia do obce nie je zavedená. Rád by som sa opýtal, či existuje riešenie tohto problému, alebo bude nevyhnutné vybudovať vlastnú žumpu, aby sme mohli preniesť vlastnícke práva na nehnuteľnosť? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?

(odpoveď odoslaná: 05.06.2018)

Dobrý deň, 

pokiaľ chcete nehnuteľnosť predať v stave v akom je, nik Vám nemôže zabrániť, aby ste ju predali v tomto stave, s tým, že kupujúci samozrejme bude poznať stav nehnuteľnosti, a či z dôvodu toho, že stavba nemá vlastnú žumpu, bude rešpektovať a nehnuteľnosť kúpi.

Podľa ust.  vyhl. č. 532/2003 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu platí, že "stavba, ktorej užívaním vzniká odpad, musí mať vyriešené nakladanie s odpadom v súlade s osobitnými predpismi." 

 

Podľa ust. § 85 stavebného poriadku platí, že "stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84."

 

Je teda potrebné vychádzať zo samotných dokladov, ktoré k stavbe máte k dispozícii /stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie, zápis v liste vlastníctva/. Predpokladáme, že pred zriadením obchodu stavba bola užívaná na iný účel. Ak by malo dôjsť k zmenu účelu užívania stavby na iný účel než je uvedený v stav. povolení alebo kolaudačnom rozhodnutí, teda zmena účelu  na rodinný dom, potom musia byť splnené podmienky stav. poriadku.

 

 

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kanalizácia vedie cez náš pozemok. Čo robiť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.